Rács mögé kerülhet Robert Fico

2022.04.21. 15:29

A rendőrség már fel is szólította az ügyészséget, hogy egykori belügyminiszterével együtt Ficónál is kezdeményezzék a letartóztatást.

Rács mögé kerülhet Robert Fico

Mint arról április 20-án beszámoltunk, a szlovák rendőrség őrizetbe vette Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot, míg Ficót szintén bűnszervezet létrehozásával, hatalmi visszaéléssel és adótitok megszegésével gyanúsítják.

Eddig csak az egykori belügyminiszter kezén csattant a bilincs, mivel Ficót parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, ezért jelenleg ő szabad lábon van, a rendőrség jövő héten hallgathatja ki.

Azonban úgy tűnik, nem marad ez sokáig így, ugyanis a szlovák rendőrség csütörtök reggel bejelentette,

arra kéri az ügyészséget, hogy rendelje el mind Fico, mind Kaliňák letartóztatását,

aminek az ügyészség eleget is fog tenni – számol be róla a Denník N.

Az ügyészség mindkét gyanúsított ellen letartóztatást fog kérni, és a letartóztatás már folyamatban is van, azonban Fico esetében ez kicsit bonyolultabb, mivel parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, így először a parlamentnek kell döntenie a mentelmi jogának felfüggesztéséről. 

Miután az ügyészség kéri Fico mentelmi jogának felfüggesztését, először majd a Szlovák Nemzeti Tanács ezzel foglalkozó bizottsága foglalkozik az üggyel, ezután pedig a törvényhozás feles többséggel szavaz az egykori miniszterelnök, a szociál-populista Smer-SD elnökének sorsáról, viszont

mind a bizottságban, mind a törvényhozásban többségben van a választások előtt a korrupció elleni küzdelemmel kampányoló kormánypártoknak.

Mint arra a Denník leendő magyar nyelvű portálja, a Napunk felhívja a figyelmet,

Fico jelenleg abban bízhat, hogy Maroš Žilinka főügyész elkaszálja a rendőrségi indítványt.

Fico egyébként ártatlannak tartja magát, és a rendőrség bejelentése után úgy reagált: a bűnüldöző szerv a kormány parancsára politikai okok miatt üldözi őt, amiért pártjával elmondása szerint napi szinten mutatja be, mennyire nem képes Szlovákiát irányítani az Eduard Heger vezette négy pártból álló koalíciós kormány.

Az egykori miniszterelnököt egyébként nem először vádolják meg korrupcióval. Még tavaly októberben számoltunk be arról, hogy a rendőrségnek több órányi hang- és videófelvétele van arról, ahogy Fico egy hétvégi házban többek között a most őrizetbe vett Kaliňákkal, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt Marian Kočner oligarcha – egyben más maffiózokat is képviselő – ügyvédjével, illetve Miroslav Bödör, a rendőrséget korábban bűnszervezettként irányító oligarcha, Norbert Bödör apjával egyeztettek a folyamatban lévő korrupciós ügyek vizsgálatával kapcsolatosan arról, hogyan lehetne azokat befolyásolni.

De mi is ez az egész ügy? Itt leírtuk. És hogyan áll Szlovákiában az elszámoltatás? Ebben és ebben a cikkünkben utánajártunk.

NYITÓKÉP: Robert Fico még miniszterelnökként az Európai Tanács ülésén még 2017 decemberében. FOTÓ: Európai Unió / Európai Tanács

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek