Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Robert Fico szlovák exkormányfő oligarcha barátja ellen

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.12. 20:25

Peter Pellegrini is aggódhat: Výboh ellen az a vád, hogy ő vette át a Pellegrininek szánt 150 ezer eurót tartalmazó pezsgősdobozt.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Robert Fico szlovák exkormányfő oligarcha barátja ellen

Hazai, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a szlovák Különleges Büntetőbíróság Miroslav Výboh oligarcha ellen

írja a Markíza televízió híroldala.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, augusztus 4-én a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA meggyanúsította Miroslav Výbohot, akit a 2018-ban a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerült Robert Fico exminiszterelnök pártja, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) részvényesének és pénztárosának tartanak, és akit maga Fico nevezett évtizedes barátjának.

Őrizetbe venni azonban nem tudta a NAKA Výbohot, mert az régóta külföldön tartózkodik

– valószínűleg Monacóban, ahol Szlovákia tiszteletbeli konzulja volt, de a meggyanúsítása után a szlovák külügyminisztérium felfüggesztette a pozíciójából –, és nem is tervez hazajönni Szlovákiába.

Výboh az ügyvédjén keresztül akkor azt üzente: kész együttműködni a rendőrséggel és vallomást tenni egy online videókonferencia-alkalmazáson keresztül – amit a szlovák perrendtartás lehetővé is tesz –, egy nyilatkozatban pedig minden vádat alaptalannak és koholtnak nevezett.

A szlovák Különleges Büntetőbíróság csütörtökön bejelentette:

a Különleges Ügyészség javaslatára M.V. gyanúsított ellen kenőpénz elfogadásának különösen súlyos bűncselekménye miatt hazai, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki még hétfőn.

Amikor a NAKA meggyanúsította Výbohot, nem közölte, mivel gyanúsítják az oligarchát, azóta viszont kiderült, hogy annak a 150 ezer eurós (50 millió forintnyi), pezsgősdobozba rejtett kenőpénznek a még 2012-ben történt átvétele miatt kell felelnie,

aminek a címzettje az akkor pénzügyi államtitkárként dolgozó későbbi miniszterelnök, Peter Pellegrini volt

– legalábbis a jelenleg folyó korrupciós büntetőügyek rendőrséggel együttműködő vádlottjai közül ketten is ezt vallották.

Robert Fico, és volt párttársa, az őt a 2018-as lemondása után a miniszterelnöki székben követő, majd a 2020-as választási vereség után Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven saját baloldali pártot alapító Peter Pellegrini, Szlovákia jelenleg legnépszerűbb politikusa

a korrupciós ügyek kivizsgálását politikailag motiváltnak, a tanúvallomásokat pedig manipuláltnak és összehangoltnak tartják.

Ezzel kapcsolatban a szlovák titkosszolgálat is készített egy jelentést, amit egy titkos találkozón ismertetett a legjelentősebb szlovák közjogi méltóságokkal – ennek a jelentésnek a tartalmát azonban nem hozták nyilvánosságra.

A vizsgálatok maipulálásának gyanúját nemcsak az ellenzék, hanem a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) is osztja, mert – mint arról az Azonnali szintén beszámolt – márciusban korrupció gyanújával letartóztatták a szlovák titkosszolgálat Sme rodina által delegált és a pártba mélyen beágyazott vezetőjét.

NYITÓKÉP: Peter Pellegrini, Miroslav Výboh, Robert Fico. Azonnali-montázs, képek forrása: PP / FB, Priznania zlatokopiek / FB, Robert Fico / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek