Letartóztatták a volt szlovák belügyminisztert, Robert Fico volt kormányfőt is csak a mentelmi joga védi

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.20. 12:45

Bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják őket.

Letartóztatták a volt szlovák belügyminisztert, Robert Fico volt kormányfőt is csak a mentelmi joga védi

Bűnszervezet létrehozásával gyanúsítja a szlovák rendőrség Robert Fico korábbi miniszterelnököt és Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert

írja a Denník N.

Kaliňákot őrizetbe is vették,

Robert Fico azonban jelenleg is parlamenti képviselő, így őt egyelőre védi a mentelmi joga, az őrizetbe vételéhez a paralment jóváhagyása szükséges.

A letartóztatások a Tisztítótűz nevű akcióval állnak összefüggésben. Ennek az akciónak a keretében tartóztatták le a rendőrség korábbi teljes vezetését, amit egy oligarcha irányított egy pozsonyi lakásból.

Robert Fico és Robert Kaliňák a legközelebbi szövetségesek voltak, Kaliňák volt mindhárom Fico-kormány belügyminisztere. A Kuciak-gyilkosság utáni hatalmas tiltakozáshullám nyomására mondtak le mindketten 2018-ban. Már ezt követően megindult, majd a 2020-as kormányváltás után új lendületet kapott az államigazgatás megtisztítása:

az igazságszolgáltatás magas rangú funkcionáriusai és oligarchák kerültek rács mögé,

a letartóztatások pedig már Robert Fico közvetlen környezetét is elérték.

2021 nyarán azonban úgy tűnt, fordulat áll be a korrupciós ügyek kivizsgálásában: a rendőrségen belül egy belháború bontakozott ki, még a legnagyobb ügyeket kivizsgáló nyomozókat is őrizetbe vették (majd szabadon engedték őket).

Korábban ilyen magas rangú politikust még soha nem tartóztattak le Szlovákiában.

A Fico-Kaliňák páros a szlovákiai magyarok számára külön is emlékezetes, ők voltak azok, akik még 2006-ban kiálltak a sajtó elé és kijelentették, hogy a nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig csak kitalálta az egészet.

Az országos rendőrfőkapitány a magyar nemzetiségű Hamran István, ő 2021 szeptemberében vette át ideiglenesen a rendőrség vezetését, miután a rendőrségi belharccal összefüggésben lemondott Peter Kovařík rendőrfőkapitány. Hamran, aki korábban Kovařík mellett a másik jelölt volt a posztra, újra megpályázta a rendőrfőkapitányi posztot, április elsején ki is nevezték.

NYITÓKÉP: Robert Kaliňák és Robert Fico 2016-ban. FORRÁS: EU2016 SK / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek