Robert Fico: Ha lenne halálbüntetés, ezek fel akarnának akasztani

2022.04.20. 15:03

A bűnszervezet létrehozásával vádolt exkormányfő szerint politikai okok miatt üldözik ők, és valójában ezzel a Heger-kormány csak azt akarja leplezni, hogy nem tudnak kormányozni.

Robert Fico: Ha lenne halálbüntetés, ezek fel akarnának akasztani

Rövid, két perces Facebook-videóban reagált Robert Fico arra, hogy délelőtt a szlovák rendőrség letartóztatta egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot, míg az egykori szociál-populista kormányfő kezén csak a mentelmi joga miatt nem csattant a bilincs.

Mint az erről szóló cikkünkben írtuk, Fico-Kaliňák párost – akik a Jan Kuciák újságíró meggyilkolása előtt három cikluson keresztül vezették Szlovákiát – bűnszervezet létrehozásával vádolják.

Az exkormányfő szerint amiatt vádolták meg, mert el akarják távolítani a legerősebb párt, a Smer-SD éléről.

„Nem tudják, hogy mit csináljanak velünk, mivel a kollégáimmal a Smerben napi szinten mutatjuk be, ahogy a kormány és az elnök képtelenek kormányozni, hogy eladták Szlovákiát az Egyesült Államoknak, ahogy kiköhögik az embereket, és ahogy manipulálják az igazságszolgáltatást az ellenzék elpusztítására”

– fogalmazott a videóban Denník N tudósítása szerint.

Fico emellett azzal is megvádolta a kormányt, hogy az egészet csak megrendezték,

és a rendőrség a politikai vezetők utasítására és beleegyezésével cselekedett.

Emellett kiemelte, „Matovič, Heger and Čaputova kétségbeesett politikai színháza” nem akadályozza meg sem őt, sem pártját, a Smer-SD-t az ellenzéki munkában, majd hozzátette, mindegy, hogy végül letartóztatják vagy szabad lábon védekezhet majd, ő folytatni fogja munkáját.

Ugyanakkor nem csak Fico az egyetlen, aki magát, illetve egykori belügyminiszterét védi. A Ficot a Kuciak-gyilkosság következtében miniszterelnöki székben váltó ex-smeres Peter Pellegrini – aki a közte és Fico közötti belső harcok miatt kivált a Smerből, majd új pártot alapított Hlas (Hang) néven– egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte a kormány politikai célok miatt, a kormánytagok közbenjárására tartóztatta le a rendőrséggel az egykori belügyminisztert és vádolták meg ugyanazzal Ficot.

Pellegrini úgy fogalmazott,

az Eduard Heger vezette kormány „ezt a színjátékot adja az embereknek kenyér helyett”,

és úgy véli, az egész mögött valójában az a szándék húzódik meg, hogy Hegerék ezzel leplezzék, hogy szerinte nem tudnak kormányozni.

Sajtótájékoztatója végén azzal kritizálta még a kormányt, hogy arról nem beszéltek, miként segítenék az embereket, miközben Szlovákiában – csak úgy mint Európa egészében – az infláció és az ukrajnai háború miatt nőnek a megélhetési költségek. (Egyébként korábban Pellegrinit is megvádolták korrupcióval, amikor még államtitkárként 50 millió forintnyi eurót fogadhatott el egy pezsgős dobozban.)

Jelenleg még arról nincs információ, hogy az ügyészség kérvényezi-e Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztését – és ha igen, mikor –, amennyiben ha ez megtörténne, akkor

a Szlovák Nemzeti Tanács feles többséggel dönthet Fico mentelmi jogának felfüggesztéséről, a 150 fős törvényhozásban pedig 87 fős többsége van az OĽaNO–SaS–Sme Rodina–Za ľudí-kormánynak,

így annak ellenére, hogy Pellegrini már jelezte, hogy nem fogják megszavazni Fico mentelmi jogának felfüggesztését, ez nem a Hlas-SD 11 képviselőjén fog majd múlni.

De mi is ez az egész ügy? Itt leírtuk. És hogyan áll Szlovákiában az elszámoltatás? Ebben és ebben a cikkünkben utánajártunk.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek