Orbán Viktor az MMM sötétkékjére cserélte a Fidesz narancssárgáját – Márki-Zay Péter az Azonnalinak

Szerző: Kósa András
2022.04.02. 06:59

Naponta többször szóltak be neki nagyon durván a Fidesz által megtévesztett emberek az utcafórumain – mondta a kampányról az Azonnalinak Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor és több fideszes kampánya is érdekes színváltozáson ment át.

Orbán Viktor az MMM sötétkékjére cserélte a Fidesz narancssárgáját – Márki-Zay Péter az Azonnalinak

Csütörtökön rögzítjük a beszélgetést, már ismert, hogy félig elégetett, ellenzéknek kitöltött szavazólapokat találtak Marosvásárhely mellett. A Fidesz provokációt emleget, ön a határon túli szavazatok megsemmisítését követeli. Pénteken délután négykor ülésezik a Nemzeti Választási Bizottság. Mit tesznek, ha a testület úgy dönt, hogy nincs itt semmi látnivaló?

Az bizonyosan nincs rendjén, hogy Marosvásárhelyen egy építési hulladékkal teli területen kitöltött, a felvételek alapján az ellenzéket támogató, részben elégetett levélszavazatokat találtak.

Vagyis bizonyosan van ügy és az beszédes lenne, ha a választások tisztaságáért is felelős állami hivatal ezzel nem kívánna foglalkozni.

Ezt már csak azért sem teheti meg, mert minden, a magyarországi választások tisztaságát kétségessé tevő ügy része lesz annak a jogállamisági eljárásnak, amely a Fidesz-kormány bűnei miatt indult, és amin a magyaroknak rengeteg pénze múlik.

Korábban is beszélt már szervezett választási csalásról. 


Igen, mert az volt. A 2018-as választások után a voksturizmussal kapcsolatban még a Polt Péter vezette ügyészség is legalább 300 választási csalás megtörténtét ismerte el például. Legális a szavazat lefotózása, amivel bárkire nyomást lehet gyakorolni, aki kiszolgáltatott helyzetben van, és legális a voksturizmus is azzal, hogy bárki bármilyen ingatlanba bejelentkezhet (a választási törvényt a 2018-as ciklus alatt úgy módosították, hogy már legális lefotózni a szavazólapot, illetve szakértők úgy vélik, a voksturizmust is legalizálták egy módosítással – szerk.)

Ehhez képest Rákosi Mátyás kékcédulás hadművelete amatőr volt.

A Fideszt Rákositól az különbözteti meg, hogy Rákosi kevesebbet lopott. Nagyon remélem, hogy a választás után bíróság elé fogjuk tudni állítani azokat, akik csalással akartak hatalmon maradni és tovább lopni. De ennél fontosabb, hogy a fideszes választási csalásnak megvan az ellenszere: az, hogy ha minél többen elmennek szavazni. Április 3-án a csalásokra is nemet mondhatunk. 


Beszélt ma már Volodimir Zelenszkijjel vagy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel?

Persze, minden napom velük kezdem, de csak miután egyenként veszem el a nyugdíjat az idősektől, és megemelem a rezsit. Abszurd! Oda jutottunk, hogy például

Orbán Facebook-oldaláról nehéz megállapítani, hogy az a saját véleménye, avagy feltörte Putyin titkosszolgálata.

A lényeg: Szijjártó Péter és a Fidesz szintén természetesen már megint hazudik. De a lakásbotrányától kezdve a jachtozásán át sokszor megtette. Nagyon remélem, hogy már nem sokáig lesz külügyminiszter, és akkor vissza tudjuk építeni Magyarország tekintélyét a világban, újraformáljuk a szétesett V4-es együttműködést, Kelet helyett ismét Nyugatra fordulunk, garantáljuk az ország biztonságát a NATO-val, és hazahozzuk Európából a magyaroknak járó támogatást, amit Orbán nem kap meg, mert ellopná.

Mégis működni látszik a Fidesz részéről, hogy egy háborúpárti pozícióba tolta bele az ellenzéket és elsősorban önt.

Szerintem meg nem működik, én ennél sokkal többre tartom a magyarokat. Lehetnek sajnos, akik áldozatul estek 12 év orbáni agymosásnak, és minden hazugságot hajlamosak elhinni a Fidesznek.

Naponta én is találkozom olyanokkal, akik magukból kivetkőzve az utcán ordítanak velünk és küldenek el mindenhova,

és vádolnak meg engem kizárólag olyanokért, amiket a Fidesz követett el.

Migránsokat csak a Fidesz hozott az országba; az egészségügyet csak a Fidesz tette fizetőssé – mi éppenséggel a fizetőst akarjuk ingyenessé tenni –; a minimálbért a Fidesz hanyagolta el, míg mi adómentessé fogjuk tenni; a családi pótlékot a Fidesz nem emelte 12 év alatt, mi meg fogjuk duplázni.

Minden hazugság ellenére a háborúba is Orbán szállít fegyvereket, mi pedig egy mentőautót adtunk a kárpátaljai magyar katonák megsegítésére.

Az nem csúsztatás, hogy „Orbán Viktor fegyvereket szállít”?

A legkevésbé sem. Orbán Viktor az Európai Tanácsban szavazatával támogatta, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának. Orbán Viktor a Magyar Közlönyben, egészen pontosan a 22/43-as számúban engedélyezte Ukrajna számára a Magyarország területén át történő fegyverszállítást és Orbán Viktornak egy szava nem volt az ellen, hogy magyar felségjelű gépek szállítsanak fegyvert.

Arról nem is beszélve, hogy stratégiai nyugalmában észre se vette, amikor egy bombákkal megrakott drón repült a paksi atomerőmű felett és a saját honvédelmi minisztere ismerte el, hogy a magyar haderő a NATO nélkül nem képes megvédeni az országot.

Akkor sem lett volna jó – már így utólag okoskodva – már a háború legelején néhány nagyon egyértelmű békepárti kijelentést tenni és ezt szembeállítani a kormánnyal?

Pontosan ezt tettük, békét akarunk. Béke akkor lesz, ha megszűnik a háború, a háború meg akkor szűnik meg, ha megállítják Putyint. És mi akarunk békét itthon, nem csak a háborúnak, de a háborúskodásnak is véget kell vetni.

Hadd kezdjem azzal, hogy a tizenkét éve folyamatosan háborút vívó Orbán Viktor szájából semmilyen békepárti kijelentés nem sikeres.

Ukrajna nyugati integrációjának akadályozásával nem csak a kárpátaljai magyar kisebbséget árulta el, de hozzájárult ahhoz is, hogy Vlagyimir Putyin le tudja rohanni Ukrajnát. Szerintem ebben a háborúban az a leginkább békepárti, aki egy békés, erős Ukrajnát támogat.

Orbán Viktor az agresszor Putyint támogatta, én imádkoztam a békéért az orosz nagykövetség előtt.

Ennél békepártibb álláspont, mint a miénk, Magyarországon nincs.

Hiába válhatott nyilvánvalóvá az oroszpárti politika csődje és következményei, a kormány megítélésén azért ez nem sokat rontott a jelek szerint a választók körében.

A mi felméréseink szerint bizony, hogy rontott, vasárnap ebben is eredményt hirdetnek. A háború első időszakában nyilván nagyon sokan remélték Orbán Viktortól a békét és a biztonságot, ezért fel is futott a közösségi oldalának a követőinek a száma például. De ez a következő két hétben elapadt és mára

az én közösségi média követőim száma gyorsabban nő, mint Orbáné,

azaz visszaállt a korábbi tendencia. Úgy látom, az emberek megértették, hogy Orbán Viktor, mint Putyin barátja nem lehet záloga a békének. Ő nem a megoldás része, hanem a problémáé.

Hatalmas megosztottság van a Fideszen belül is. Bár a Fidesz-tábor 44 százaléka az agymosás következtében elhitte, hogy Putyin csak önvédelemből cselekszik.

De még a fideszesek többsége sem gondolja így és nem támogatja Orbán Putyin-barát lépéseit.

Hiszen Orbán 12 éves Putyint másoló politikája került most a történelem szemétdombjára.

Azért legalább azt megköszönhetné Orbán Viktornak, hogy így a kampány legvégére ennyire megemelte politikai értelemben. Azt mondta Makón egy fórumon, hogy a Csongrád-megyei 4-es választókörzeten, vagyis az ön választókörzetén múlhat az egész választás.

Mert a Fidesz felmérései is azt mutatják, hogy bajban vannak.

Egyáltalán nem lehetnek benne biztosak, mi történik április 3-án. Ez egy rendkívül szoros választás lesz és megvan az esélye, hogy történelmi vereséget szenvedhet a Fidesz. Tizenkét év után milliók kapták vissza a változás reményét. Ezért is kampányol most már ilyen intenzíven a miniszterelnök.

Még ha nem is meri bevallani, csak utólag, hogy hova állította fel a kisszékét.

Még a narancsszínt is szégyelli már elővenni, inkább a Mindenki Magyarországa Mozgalom sötétkékjét használja a közösségimédia-felületein és nem a narancssárgát.

Óriási bajban lehetnek, ha az én körzetemet – ami a mi felméréseink szerint számunkra a 106-ból csak a 70. helyen áll nyerhetőség szempontjából – ilyen fontosnak tartják.

Ez egy nagyon jó hír a miniszterelnök úrtól. De egyébként a kékkel Orbán Viktor érdekes módon nincs egyedül.

Ezt hogy érti?

Több olyan fideszes képviselőjelölt van, aki a kampánykiadványaiban feltűnően hanyagolja a narancssárga színt, még a Fidesz-logót is. Biztos szégyellik. Megértem őket.

Járják az országot önök és a Fidesz is. Volt már, hogy összefutottak?

Meg nem. A Fidesz gondosan kerül minket.

Mik a személyes tapasztalatai az elmúlt napokról?

Nyilván mindenkit elkedvetlenített a Medián-kutatás (a Medián közvélemény-kutató cég mandátumbecslése szerint a Fidesz 128, az ellenzéki pártoknak összesen 71 mandátumot fog szerezni – szerk.), ami nem véletlenül jelent most meg. Minden eddigi, akár fideszes, akár független felmérésnek, akár a sajátjainknak is teljesen ellentmond.

Mi úgy látjuk, fej-fej mellett van a két tábor, de a Medián most megpróbálja elkedvetleníteni az ellenzéki szavazókat.

Ha szándékosan Orbán Viktor csinálta volna, akkor sem csinálhatta volna jobban, ezért nem is lehetett véletlen. A helyzet azonban ettől függetlenül világos: érik a változás, él a remény, a kezünkben az esély. Élnünk kell vele.

Azt gondolja, hogy a Mediánt valahogy megvásárolta a Fidesz?

Én csak abba vagyok biztos, hogy a Fidesznek egy ilyen kutatás több százmillió forintot is megérne.

Hogy megvette-e a Fidesz a Mediánt, azt nem tudom, de azt igen, hogy ez egy nagyon gyanús tartalmú és időzítésű kutatás.

De még a Medián kutatásában is benne van, hogy 12 százaléknyi biztos résztvevő nem mondta meg, kire fog szavazni. Ez már arra is elég, hogy az egészet kukába dobjuk úgy, ahogy van. Hiszen így akár az ellenkezője is igaz lehet, mint amit kiolvastak belőle.

És az is igaz, hogy még a fideszes kutatások, például a Századvég sem mér ilyen Fidesz előnyt. Ezért remélem, hogy ez csak egy választási akció volt a Fidesz részéről. De én újra csak azt tudom mondani:

még soha nem vezettem közvélemény-kutatásban, és még soha nem veszítettem választáson.

Így lesz most is: ha lesznek elegen a változás hívei, akik elmennek választani, és meggyőznek még 3 embert.

A saját kutatásaikról tudna mondani részleteket?

Az elmúlt két hétben két-három százalékot erősödött az ellenzék a Fidesz kárára. A korábban említett háborús erősödés pont az ellenkezőjére fordult náluk, miközben az ellenzék erősödését mértük.

Nyilván ezért is nagyon fontos, hogy ne kedvetlenítsük el az ellenzéki szavazókat, hiszen

minden esély megvan rá, hogy vasárnap történelmi vereséget mérjünk Orbán Viktor korrupt rezsimjére.

Hogy mérnek? Telefonon, személyes megkérdezéssel? Ezer fős, vagy nagyobb mintán?

Sokféle mérésünk van természetesen. De az én legfontosabb méréseim a kézfogások, a személyes beszélgetések.

A változást akarók vannak többségben, és nekünk be kell váltatnunk a reményeiket vasárnap. A személyes kutatáson alapuló nagymintás felmérések túl lassúak, ezeket utoljára január-februárban csináltunk, azóta a telefonos kutatásokra hagyatkozunk mi is.

Éppen az Azonnalinak nyilatkozott Karácsony Gergely, hogy ma már szerinte nem lehet a választás végeredményére a pártpreferencia-adatokból következtetni, és helyette érdemesebb mondjuk a gazdaság állapotát, a fogyasztói bizalmat mérő számokra figyelni. Ezzel egyetért?

Gergőre érdemes hallgatni, hiszen sokáig ez volt a szakmája, és politikusként is higgadt elemző. Sokszor ez valóban pontosabb képet ad. És éppen a már sokat idézett Medián-kutatásban is azt láthattuk, hogy míg az ellenzék szavazóinak 98 százaléka véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, a Fidesz szavazói közül is volt 8 százalék, aki így vélekedik.

Nekem gyanús, hogy ez a 8 százalék nem a Fideszre fog szavazni.

Sajnos ma Magyarországon már tömeges jelenség, hogy az emberek eltitkolják a valódi politikai preferenciáikat. Még azok között a vállalkozók között is, akiket már évek óta milliókkal támogatnak, vannak olyanok, akik egyébként azt mondják, amikor megkérdezik őket, hogy a Fideszre szavaznak. Tehát nehéz megbízható adatokat szerezni.

Ahogy önöknek Karácsony Gergely is elmondta, ha felhívnak a közvélemény-kutatók tíz embert, abból jó, ha egy válaszol. Vagyis ebből reprezentatív eredményt nem lehet képezni. A Medián szerint 2019-ben Tarlós István simán vezetett Gergő előtt, mégis ő nyert 7 százalékkal. Mondom, én még soha nem nyertem közvélemény-kutatást, ellenben soha nem veszítettem el választást.

Abban egyetért Orbán Viktorral, hogy a részvétel dönt majd?

Természetesen igen, és azt látjuk most, hogy 12 éve először az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága még a fideszesekénél is magasabb. Akik le akarják váltani ezt a korrupt rendszert, nagyobb számban akarnak szavazni, mint Orbán Viktor támogatói.

Ilyen nem volt 12 éve soha.

Ez is indokolhatja, hogy miért kellett úgy a Fidesznek egy kutatás, ami elbizonytalanítja a szavazóinkat, mint egy falat kenyér.

Summa summárum: a kis pártok nem jutnak be, az ellenzéki szavazók még soha nem voltak ilyen aktívak. A két tábor fej-fej mellett van. Vagyis bárhova dőlhet még el ez a mérkőzés, de ha elegen mennek el szavazni, elzavarjuk az ezeréves magyar történelem legkorruptabb kormányát.

Hány aktivistát tudnak mozgósítani az utolsó napokban?

Több százezret.

Ezenkívül egy egymilliós adatbázisunk is van az előválasztási sikernek hála, rengeteg szavazónkat közvetlenül tudjuk megszólítani.

Ilyen sem volt még soha.

Tudjuk, hogy a Fidesznek Kubatov-listája van és százszor annyi pénze, de ezt például fizetett aktivistákra kellett költenie, míg nálunk mindenki ingyen, lelkesedésből dolgozik.

Vasárnapig hány településre tervez eljutni?

Mostantól számítva még több mint tízre. Azt olvastam valahol, felszántottam az országot ebben a kampányban.

Hatalmas élmény és hatalmas megtiszteltetés volt a sok-sok ezer találkozás, kézfogás, a legkisebb falutól a budapesti kerületekig.

Akkor mindenhol lesz vasárnap legalább egy ellenzéki szavazatszámláló?

Igen, ideális esetben kettő. Mindenhova sikerült beregisztrálni őket. Ha nem száz, de 99 százalékban ott lesznek a szavazókörökben az ellenzéki szavazatszámlálók. Ez is óriási előrelépés a négy évvel ezelőttihez képest, amikor ez csak 50 százalék volt.

Számít még nagyobb botrányra a következő két napban?

Mi a botrány? Hogy a Fidesz hazudik? Na, arra még számítok. Konkrét személyt érintőre már nem. Ez érdemben nem is befolyásolná a választásokat szerintem.

Úgy tűnik, sem fideszes, sem ellenzéki politikust érintő botrány nem bukkant elő nagyobb számban ebben a kampányban, pedig sokan ígérték. Nekünk biztosan nincs olyan „atombombánk”, amivel előjövünk. És érdekes, hogy a korábban sokat ígérgető Ördög Ügyvédje is elállt ettől.

Mandátumbecslésre vállalkozik?

Nem, mert nekünk nem megbecsülni kell őket, hanem megszerezni. Ezért is kell mindenkinek elmennie szavazni.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter az Azonnali legutóbbi, 2021 júliusi interjúján. FOTÓK: Renczes Ágoston, Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek