Márki-Zay Péter Erdélyben kampányolt, de főleg hazabeszélt

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.23. 17:00

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt akkor is szereti a határon túli magyarokat, ha nem rá szavaznak, és úgyis elment Erdélybe, hogy számos politikus kifejezetten kérte onnan, hogy ne tegye.

Márki-Zay Péter Erdélyben kampányolt, de főleg hazabeszélt

Bár Kolozsváron olyan hírek terjengtek a közösségi médiában, hogy tüntetők fogják várni Márki-Zay Pétert, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, végül atrocitások nélkül zajlott le a március 22-ére szervezett kampányesemény.

Igaz, az elmúlt hetek nem voltak eseménytelenek: amellett, hogy az erdélyi magyar sajtóban MZP-nek állandó lejárató hadjárattal kellett szembesülnie, ismeretlen tettesek feltörték az őt vendégül látó kávézó és annak tulajdonosának Facebook-oldalát. Utóbbi ráadásul több fenyegetést is kapott, amiért helyszínt adott az ellenzéki kampányeseménynek. Ezt megelőzően pedig több fontos RMDSZ-es önkormányzati képviselő nyílt levélben kérte, hogy a választásokig ne is jöjjön az ellenzék jelöltje Erdélybe.

Az Azonnali a helyszínen megkérdezte Márki-Zaytól, hogy ha az április 3-i választáson nyerne, elvárná-e a kanosszajárást tőlük, de a jelölt nemleges választ adott, mondván,

bízik benne, hogy ha nyer, az itteni politikusoknak első dolguk lesz gratulálni, és akkor békésebbé lehet tenni ezt a viszonyt. 

Kellett tehát a civil gerillaakció ahhoz, hogy MZP eljusson Erdélybe, ráadásul két városban is szerveztek ilyet, nemcsak Kolozsváron, hanem Marosvásárhelyen is – igaz, ott nem nyilvánosat.

Már csak azért is elég fontos a személyes jelenlét (és az általa keltett vihar), mert a magyar ellenzék médiajelenléte gyakorlatilag nulla Erdélyben,

amin a Transindex megszűnése egy hónappal ezelőtt még inkább rontott. Az erdélyi magyar sajtó helyzetével kapcsolatban egyébként a miniszterelnök-jelölt a kolozsvári eseményt megelőzően azt mondta az Azonnalinak: 

„nincs külön terv arra nézve, hogy támogassák a határon túl a független sajtót, de úgy gondolom, már azzal is sokat teszünk, ha a közmédiában megszüntetjük a mostani állapotokat, hiszen a határon túli magyaroknak is többnyire ez az elsődleges tájékozódási forrásuk.”

Nem egyszerű egy ellenzékinek Erdélyben kampányolni manapság

Márki-Zay a kolozsvári esemény előtt az Azonnalinak elmondta, szerinte az a különbség az ellenzék és a Fidesz között, hogy ők nem akarják megmondani a határon túliknak, milyen sajtót tartsanak el, vagy ki kapjon támogatást, kivel szövetkezhetnek. Hozzátette még, hogy ő személyesen több független sajtóterméket is támogat, és Erdélybe is utalt már pénzt a készülődő Transtelexnek.

Egyébként MZP mostani útja a kampány alatt az egyetlen eset, hogy egyáltalán egy ellenzéki politikus betette a lábát Erdélybe.

Megkérdeztem, mi ennek az oka, eleve berázták-e az erdélyieket, hogy úgyis Orbánra szavaznak?

„Valószínűleg ez is benne van, mivel a választást a szavazókörzetekben lehet megnyerni, és úgy sejtem, a pártok inkább ezekre koncentráltak. Én voltam miniszterelnök-jelöltként Szabadkán is, készültem Dunaszerdahelyre, de azt lemondták a covid miatt”

– jött a válasz.

A jelölti út azonban azért nem mondható megszokottnak, amellett persze, hogy a kolozsvári eseményre több szintes biztonsági ellenőrzésen és erősen limitált számban volt lehetséges a belépés. De a másik,

marosvásárhelyi esemény annyira zártkörű volt, hogy nem is volt meghirdetve, a jelölt tulajdonképpen úgy kampányolt, hogy rejtegetik.

Nem véletlen ez az óvatosság, hisz a 2018-as kampányban az ellenzéki politikusokat nem a legszebben fogadták Erdélyben – gondoljunk csak Vona Gábor esetére.

A kampányestre Kolozsvár legnagyobb, leginkább magyarok által látogatott kultúrkocsmájában, a Planetárium Kávézóban került sor, ahova közel hetven ember jöhetett el, akik már korábban regisztráltak az eseményre, a belépésnél pedig duplán leellenőrizték.

Sok kérdés, de a válaszok inkább Magyarországra vonatkoztak

A helyi idő szerint este hétkor kezdődő esemény természetesen a Gyurcsány-kérdéssel kezdődött. Mostis Gergő, az est házigazdája azonban tisztázta, bár az egykori MSZP komoly sebet ejtett az erdélyi magyarokon a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazással, tisztában kell lenni, hogy Márki-Zay nem Gyurcsány.

Némiképp váratlan, de ennyiben ki is merült a Gyurcsány-szál fitogtatása.

Az Azonnali azért megkérdezte a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy voltak-e összetűzései a DK-val és Gyurcsány Ferenccel.

„Nem voltak, és ez örömteli. Azt hiszem, nyilvánvaló lett nekik is a helyzet, amikor én nyertem meg az előválasztást”

– fogalmazott.

Az elmúlt napokban egyre többen panaszkodnak Erdélyben arról, hogy nem látják a levélszavazatok biztonságát szavatoltnak, hiszen sokszor az egyházak, vagy a Fideszhez kritikátlanul lojális erdélyi magyar pártok aktivistái gyűjtik be ezeket, és adott esetben akár a kitöltésben is segítenek. Utóbbi miatt Márki-Zay úgy fogalmazott,

ő biztos benne, hogy masszív választási csalások várhatóak így.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis a szerbiai magyarok már jelezték neki, hogy az ottani szavazás egyáltalán nem problémamentes, több helyen is visszaélést tapasztaltak.

„Hozzánk földrajzilag közelebb állnak a délvidéki testvéreink, nagyon sok jelzést kaptunk onnan, hogy a borítékokat a VMSZ, azaz fideszes aktivisták viszik ki, hogy már végigkopogtatták a választókat, és azzal a hazugsággal riogatják őket, hogy ha nem Orbán Viktor nyer, akkor az ellenzék elveszi az állampolgárságukat. Erdélyben négy éve 370 000-en regisztráltak a választásokra, most százezerrel többen, ráadásul a Fidesz legálissá tette, hogy akár magyarországi lakcímre is bejelentkezzenek, és ezzel felépítettek egy nagyon jól szervezett választási csalást. Az a baj, hogy amíg a Fidesz van hatalmon, ezzel nem tudunk kezdeni semmit”

– fogalmazott Márki-Zay, ugyanakkor az Azonnali kérdésére elárulta,

támogatja azt a felvetést, hogy a határon túli magyaroknak saját képviselőjük legyen a magyar parlamentben.

Ezt az ötletet egyébként először a Momentum dobta fel, amikor még úgy volt, hogy befutó helyet kapnak a listájukon olyan jelöltek, akik a határon túliakat, illetve a külföldön élő magyarokat képviselnék a magyar parlamentben. Végül a Momentum elnökválasztása után az előbbi terv meghiúsult, de a határon túliak saját képviseletét a Jobbik is felvetette.

A kolozsvári beszélgetésen azonban Mostis Gergő rengeteg olyan kérdést tett föl, ami a helyieket érinti, azonban MZP a tőle megszokott módon többnyire ragaszkodott a saját paneljeihez, és inkább Orbán Viktort szapulta,

mintsem az ellenzéki programra vagy a helyi problémákra helyezte volna a hangsúlyt.

A Mi akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok feliratú molinó előtt zajlott beszélgetésen elsősorban MZP azt tisztázta, hogy ő az ellenzéki előválasztáson is nyíltan kiállt a határon túli magyarokért, hiába kockázatos szerinte ez a téma a választási kampányban.

Elmondta azt is, hogy amellett, hogy élő rokoni kapcsolatai vannak Erdélyben – hiszen a családja mindkét ágából vannak olyanok, akik innen emigráltak Magyarországra – ő már a nyolcvanas évektől kezdve rendszeresen jár Romániába, legyen szó látogatásról, túrázásról vagy a csíksomlyói búcsúról.

Erdélyről kevés, Orbánról annál több szó esett

Márki-Zay nem finomkodott Orbán Viktorral Erdélyben sem, és amikor egy kolozsvári városi tanácsos felvetette, hogy Márki-Zay nagyon sokat használja a keresztényi szeretetet mint politikai elvet, viszont ő nem látja, hogy a diskurzust ne ugyanolyan ellenségeskedéssel művelné, a jelölt kifejtette, hogy a keresztényi attitűd nem azt jelenti, hogy szelíden viszonyulunk az igazságtalanságokhoz.

„Templomba járó és Bibliát olvasó emberként én is azon szoktam gondolkodni, hogy Jézus mit tenne egy adott helyzetben. Jézus Krisztus is tudott kemény lenni, ostorral kikergetni a kufárokat a templomból, elszárítani egy fügefát, ha nem hoz gyümölcsöt, sőt, Jézus sok szempontból forradalmár volt. A kereszténység nem azt jelenti, hogy mi birkatürelemmel fogadjuk el a gonosz minden cselekedetét”

– mondta.

A hódmezővásárhelyi polgármester tényleg csak periférikusan tért ki a határon túli magyarok problémáira, például elmondta ugyan, hogy a támogatások mértéke nem csökkenne, ha ő lenne a kormányfő, de amikor az egy helyi újságíró megkérdezte, ez összegben pontosan mit jelentene – hiszen tavaly például sokkal kevesebb támogatás érkezett, mint az előző évben –, MZP csak annyit mondott,

számokból nem készült, és az újságíró „vonjon átlagot!”

Cserébe viszont egy másik kérdésre kifejtette, szerinte ő állította le a Fidesz homofób kampányát azzal, hogy utalt arra, hogy Orbán Viktor fia is meleg lehet.

„A Fidesz és Orbán Viktor maga tette gyűlöletkampány tárgyává a homoszexualitást, céltáblájává az LGBTQ-közösséget. Ezt állítottuk meg azzal, hogy fölhívtuk a figyelmet arra, akár Orbán Viktor közvetlen környezetében, a pártjában is jelen van a homoszexualitás” – jelentette ki a kormányfő-jelölt.

A határon túli támogatásokkal kapcsolatban MZP még azt hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatni a helyiek igényeit, és azok alapján kell megítélni ezeket, és ha mentesítenék a korrupciótól a pénzeket, már azzal is több maradna.

„Valamelyik évben például Csíkszeredában kérték, hogy a magyar kormány támogassa a kórház bővítését. Kitalálják, mit kaptak a csíkszeredaiak? Pontosan, stadiont!"

– mondta.

Azt az Azonnalinak elmondta, hogy a már meglévő támogatásokat személy szerint ő megtartaná, de nincs részletes kimutatása arról, hogy pontosan miket ígért a Fidesz, és szerinte amúgy sem tudná az ígéreteket betartani, mivel üres az államkassza.

Érdekesség, hogy fősodorbeli RMDSZ-es poltikus nem vett részt a beszélgetésen, de Kelemen Hunor kabinetfőnöke és több háttérember is tiszteletét tette.

Miután az esemény véget ért, és MZP távozott, a közönség leginkább azt nehezményezte, hogy Márki-Zay ahelyett, hogy felkészülten érkezett volna a helyi ügyekkel kapcsolatban,

a legtöbb kérdésre tulajdonképpen csak „felrakta a saját lemezét”. 

Az ellenzék kormányfő-jelöltje például nem emlékezett annak az erdélyi magyarokhoz szóló nyílt levélnek a részleteire, amit előző nap közöltek az ő nevében a nem túl nagy elérésű Új Hét nevű blogon és a saját weboldalán.

Igaz, az erdélyi magyarok ezt a lemezt nem nagyon hallhatták még. 

A beszélgetést Márki-Zay Péter Facebook-oldalán is közvetítették, ami az alábbi videón megnézhető:

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek