A taskenti nagykövetség esete már jelezte, hogy baj lehet a magyar külügy biztonsági rendszerével

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.31. 15:35

A taskenti nagykövetség költözésekor sok biztonsági szabályt nem tartottak be, az ezt jelző diplomatát pedig letorkolták a felettesei.

A taskenti nagykövetség esete már jelezte, hogy baj lehet a magyar külügy biztonsági rendszerével

Kedden írta meg a Direkt36 és a Telex, hogy orosz hekkerek már évek óta ki-be járkálnak a külügy informatikai rendszerében, és érzékeny adatokhoz férnek hozzá.

Az írás megemlíti azt a már korábban nyilvánosságot kapott esetet, amikor az üzbegisztáni, taskenti magyar nagykövetség egyik diplomatája súlyos biztonsági hiányosságokat jelzett a feletteseinek, azzal szerelték le, hogy

„Állítsd le magad!”

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, egykori SZDSZ-es politikus, 2010 és 2015 között Magyarország szlovéniai nagykövete csütörtökön a Facebook-oldalán pontosabb részleteket is közölt a taskenti esetről.

Mint írja, megkereste őt az annak idején a problémát jelző egykori diplomata, Kemény Pál, és felhatalmazva Szent-Iványit, hogy nyilvánosságra hozza a történetét, elmesélte, mi történt pontosan 2016-ban a taskenti nagykövetségen.

„Kemény Pál a taskenti magyar nagykövetség első beosztottja és biztonsági felelőse volt. 2016-ban a nagykövetség egy új épületbe költözött. A költözés előtt az épület teljes felújítását, beleértve a különlegesen védett helyiség kialakítását is (azaz a rejtjelező szobát), egy helyi »vállalkozóra« bízták”

– írja Szent-Iványi.

Mint fogalmaz, ez már önmagában is komoly kétségeket vet fel egy posztszovjet országban, ahol köztudomásúan nagyon intenzív az orosz szolgálatok jelenléte.

A vállalkozás és annak munkatársai ismeretlen háttérrel rendelkeztek, és nem estek át semmiféle biztonsági átvilágításon.

Az épület felújítását is gyakorlatilag folyamatos biztonsági felügyelet nélkül végezték, ami gyanút keltett a magyar diplomatában. Kemény figyelmeztette a nagykövetét, aki azonban ennek nem tulajdonított jelentőséget, sőt

még a felújítás befejezése előtt átvitette a nagykövetség számítógépeit az új épületbe, ahol ki-bejártak a biztonsági kockázatot jelentő munkások.

Kemény Pál ez ellen is tiltakozott, állítása szerint hiába.

Kemény már az átköltözés után egy alkalommal a munkaidő előtt, elsőként érkezett a követség épületébe,

„és döbbenten tapasztalta, hogy a biztonsági berendezés nem működött és az épület tárva-nyitva állt. Megdöbbenését fokozta, amikor felfedezte, hogy a különlegesen védett helyiség ajtaja is nyitva van. Ekkor már világos volt számára, hogy illetéktelen, ellenséges behatolás történt”.

– írja Szent-Iványi.

A diplomata minderről tájékoztatta a nagykövetét és a szolgálati utat betartva ezt azonnal jelentette az illetékes helyettes államtitkárnak is, aki a keleti nyitásért volt felelős. Utóbbi azonban letorkollta Keményt és ekkor hangzott el az elhíresült emelt „Állítsd le magad!” is.

A diplomata mindebből arra következtetett, hogy közvetlen felettesei az ügy eltussolásában érdekeltek és

ezért közvetlenül Szijjártó Péter miniszterhez fordult, de nála sem járt sikerrel – állítja.

Kemény szerint a minisztérium vezetése Szijjártó Péter miniszterrel bezárólag nem hogy nem tudták megvédeni a biztonsági rendszert, hanem

úgy tűnik, még ragaszkodtak is ahhoz, hogy az támadható legyen, és ennek érdekében még szabályokat is szegtek,

állítja Szent-Iványi írásában Kemény. 

Szent-Iványi a Kemény által elmondottak alapján valószínűsíti, hogy „az üzbegisztáni magyar nagykövetség is beleilleszkedik a sikeres orosz titkosszolgálati behatolások sorába.”

Kemény Pál az eset után otthagyta a külügyet, majd pereskedett is a minisztériummal. A pereskedése történetét már feldolgozta a kormánymédiába való betagozódása előtti Magyar Nemzet is, de a vele foglalkozó cikkek már nem érhetők el, mindössze a Porpeller.hu-n olvasható egy rövid szemle a Nemzet egyik cikkéről, ami arról tudósít, hogy sem a külügy, sem a rendőrség nem hajlandó foglalkozni Kemény ügyével,

aki a biztonsági hiányosságok mellett a delegáció gazdálkodásával kapcsolatban sem talált mindent rendben.

Az ügyből már 2017-ben botrány lett, és megjárta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát is.

A taskenti eset idején a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár Csutora Zsolt volt, tőle származhat tehát a híres „állítsd le magad!” mondat is.

Csutora 2010 és 2015 között az azerbajdzsáni magyar nagykövetséget vezette. Ő volt a bakui nagykövet az azeri baltás gyilkos 2012-es kiadatásakor – bár arról nincs konkrét információ, hogy az ügyben neki bármilyen szerepe is lett volna –, illetve az ő hivatali idejének elején működött együtt a bakui magyar nagykövetség egy céggel, ami hamis schengeni vízumok kiadásába bukott bele.

NYITÓKÉP: Magyarország Nagykövetsége, Taskent

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek