Legalább egy magyar biztosan bajban van Kijevben, busz indulhat Budapestre

Szerző: Kósa András
2022.02.24. 19:04

Délelőtt beszámoltunk egy olvasónk rokonáról, aki úgy érzi, nem kapott segítséget a kijevi magyar nagykövetségről. Szijjártó Péter ezek után rémhír terjesztéssel vádolta lapunkat. Az illető helyzete azóta sem oldódott meg, egy szálloda halljában várja gyermekével, hogy segítsenek neki. A minisztérium most gyors segítséget ígért, a kint rekedt magyarok úgy tudják, busszal hozzák majd haza őket.

Legalább egy magyar biztosan bajban van Kijevben, busz indulhat Budapestre
„A magyar nagykövetségen voltunk, semmit nem csináltak. Itt ülök egy gyerekkel minden nélkül, semmit nem biztosítanak, adtak kaját. »Nincs még evakuáció« – ezt mondták. Az országot nem tudod elhagyni, minden leállt. Szijjártó meg most teszi ki FB-ra, hogy segítenek a magyaroknak. Kétszer küldtek el, most a metróban bujkáltunk eddig, most engedtek be a Radissonba, itt várunk”

– ezt az üzenetet tette ki közösségi oldalára egy Kijevben tartózkodó magyar állampolgár.

Délelőtt már beszámoltunk a történetéről, és arról, hogy úgy érezte, más magyarokkal együtt nem kapnak megfelelő segítséget a kijevi magyar nagykövetségen, amit telefonon is nehéz elérni.

Ezek után (bár hivatalos megkeresésünkre nem reagáltak a Külügyminisztériumban) azt az információt kaptuk (majd közöltük is), hogy mindenkinek minden segítséget megadnak, majd Szijártó Péter külügyminiszter azt írta ki saját közösségi oldalára, hogy vannak felelőtlen médiumok, melyek rémhíreket terjesztenek a kint rekedt magyarokkal és a nekik nyújtott segítséggel kapcsolatban.

Ezt követően jutott el hozzánk a mellékelt képen látható üzenet.

Úgy tudjuk, az érintett magyar állampolgár azóta is az üzenetben említtet kijevi szálloda halljában tartózkodik a gyermekével.

Közben – ismét csak nem hivatalos forrásból – úgy értesültünk, a minisztérium itthonról is megpróbál segíteni információkkal és oly módon is, hogy megígérték a kint rekedteknek, hogy busszal hozzák haza őket. Erre valószínűleg a pénteki nap folyamán vagy akár még az éjjeli órákban is sor kerülhet.

NYITÓKÉP: A kijevi magyar nagykövetség épülete. FOTÓ: Kholodovsky / Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek