„Minden leütését avatatlanok olvassák” – egy figyelmeztetésre telt a külügytől az orosz kémbotrányban

Szerző: Kósa András
2022.03.30. 10:55

Egy éve jelezte a Külügyminisztérium informatikai szolgálata több mint száz külföldön magyar dolgozó diplomatának, hogy mások is hozzáférnek a számítógépükhöz, de a figyelmeztetésen túl más nem történt – értesült az Azonnali.

„Minden leütését avatatlanok olvassák” – egy figyelmeztetésre telt a külügytől az orosz kémbotrányban

Személyre szabottan küldött figyelmeztetéseket emailben a Külügyminisztérium informatikai szolgálata egy évvel ezelőtt nagyságrendileg száz magyar diplomatának, hogy amikor az illető a hivatali számítógépét használja,

„minden egyes leütést a klaviatúrán valahol avatatlanok is olvasnak”

– tudta meg az Azonnali.

A figyelmeztetést azonban érthetetlen módon semmilyen további intézkedés nem követte a jelek szerint, legalábbis az érintettek semmilyen más információt, utasítást nem kaptak arról, mit kellene másképp csinálniuk. Ez annak fényében érdekes különösen, hogy mint a Direkt 36 oknyomozó portál megírta, 2021 második felére már azt is tudták a Külügyminisztériumban, hogy az orosz titkosszolgálat teljesen feltörte a minisztérium informatikai rendszerét, és még a legbizalmasabb információkhoz is hozzáfértek.

A birtokunkba jutott információ alapján a minisztérium informatikai szolgálata már korábban is érezhette, hogy baj van, és ezek szerint egy gyenge kísérletet is tettek a védelemre, de az érthetetlennek tűnik, hogy a lapunk által már említett figyelmeztetésen túl miért nem történt semmi.

Az is érdekes, hogy a kínai informatikai eszközökkel kapcsolatban viszont a jelek szerint sokkal bizalmatlanabb volt a minisztérium. A Direkt 36 szerint például külön figyelmeztették a diplomatákat, hogy Huawei vagy Xiaomi telefonokat ne használjanak, az ilyen készülékeiket haladéktalanul cseréljék le.

Ezzel kapcsolatban információink szerint egészen konkrét utasítások is elhangzottak, például, hogy a minisztérium szerint megbízhatónak tartott Samsung telefonokat vegyenek inkább az érintettek. Ráadásul

ebben az esetben az utasítás teljesítését is ellenőrizték,

a késlekedőket pedig arra figyelmeztették, hogy Balogh Csaba közigazgatási államtitkár szankcióival számolhatnak, és hogy az informatikai központ leválaszthatja őket a levelezési rendszer távoli eléréseiről. (Frissítés: cikkünk megjelenése után a Huawei a következők közlését kérte: „A cikkben megjelent feltételezés a vállalatunkkal kapcsolatban teljesen alaptalan, minden bizonyítást nélkülöz. A Huawei a kiberbiztonságot prioritásnak tekinti, ez az elemi üzleti érdeke is. A vállalat a világ 170 országában működik, mindenhol betartja a vonatkozó nemzetközi és helyi jogszabályokat, üzleti etikát.”)

A kormány a Direkt 36 cikkének megjelenése után szokás szerint teljes tagadással reagált – ugyanígy tettek a Pegasus botrányban is, majd később Kósa Lajos maga ismerte el, hogy megvásárolták az eszközt –, jellemző ugyanakkor, hogy a Fidesz kedden megakadályozta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését, amin szóba kerülhetett volna a téma.

Az ellenzék a botrány és az orosz behatolás miatt lemondásra szólította fel Szijjártó Péter külügyminisztert.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter és Szergej Lavrov, fotó: Szijjártó Péter Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek