Nyomul a NER: a vár alatt bontották meg a hegyet egy luxusvilla miatt Szigligeten

Szerző: Kósa András
2022.03.30. 19:45

„Mi mindent megteszünk, de tisztában vagyunk vele, hogy mit nem lehet széllel szemben” – nyilatkozta az Azonnalinak Balassa Dániel. A polgármester szerint még az is előfordult, hogy „a Kormányhivatal például egy építésrendészeti bejelentésünk kapcsán érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a folyamatban levő ügyről nem adhatnak ki tájékoztatást. Egy szigligeti ügyről Szigliget önkormányzatának”.

Nyomul a NER: a vár alatt bontották meg a hegyet egy luxusvilla miatt Szigligeten

Olvasónk hívta fel a figyelmet egy Szigligeten zajló építkezésre, ami közvetlenül a vár alatti utcában zajlik. Egy hatalmas magánvilla építése miatt – mint nyitóképünkön is látszik – mintegy 15 méter magasságban egyszerűen belevájtak a hegybe, hogy elférjen a mintegy 40 méteres utcafronti szélességű és 25 méteres mélységű telken az építkezés. Ehhez hatalmas támfalakat is építettek a megbontott részhez.

Olvasónk szerint a talajszint alatt is komoly munkák zajlanak, a legvalószínűbb, hogy egy pince is készül a legkevesebb két házból álló ingatlan együtteshez. A kitermelt földet a település határába futó patakhoz szállították le és terítették el. A Gólyaligetnek nevezett településrész melletti telek az önkormányzat tulajdona, de az elmúlt évtizedekben helybeliek bérelték folyamatosan, volt aki szőlőt is telepített, más kiskertet alakított ki.

Az önkormányzat azonban olvasónk szerint januárban felmondta a bérleti szerződéseket és a szőlő kiirtását is kérte. Mivel az építkezésből származó földdel komoly feltöltési munkákat végeztek, a helyiek szerint valószínűleg itt is építkezés kezdődhet hamarosan.

Olvasónk szerint furcsa, hogy korábban a településrendezési terv ismertetésénél a mostaninál sokkal kisebbre tervezett nyaralók építésére mondott határozott nemet az önkormányzat.

Szigliget és a falut érintő NER-közeli ingatlanfejlesztési tervek akkor kaptak legutóbb országos hírnevet, amikor 2020 nyarán lemondott Balassa Balázs polgármester és a négy fős képviselőtestület. Balassa Balázs akkor azt nyilatkozta a hvg.hu szerint, azért léptek így, mert

„bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük védtelenek vagyunk. Úgy látjuk ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudjuk megállítani, így a testület a lemondásával szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre”.

Az időközi polgármester választást Balassa Balázs fia, Balassa Dániel nyerte, aki megválasztása után a Telexnek azt nyilatkozta,

„nem titok, féltjük a Balatont, féltjük Szigligetet, és hajlandók vagyunk bármilyen lépést megtenni azért, hogy olyannak tudjuk megőrizni, amilyennek szeretjük”.

Balassa Dániel megkeresésünkre minden kérdésünkre tételes és érdemi választ adott, így ezeket változtatás nélkül közöljük.

Azonnali: Nem tartja veszélyes precedensnek, hogy a várhegy oldalába mélyen bevágnak a kivitelezés során?

Balassa Dániel: Precedensnek nem nevezném. Ami a Balaton partján az utóbbi években folyik, régen túllépett a precedens kategórián. Mivel egy a rendezési terv alapján beépíthető területről van szó, jogilag megáll a dolog. Az, hogy oda és olyat építenek, az már egyéni szubjektív vélemény kérdése. Mivel a településképi vélemény kiadásán túl nincs érdemi építési jogköröm, a magánvéleményem ez esetben teljesen irreleváns.

Az építkezés során kitermelt földet egy olvasónk szerint a Gólyaligetnél terítették szét, ahol a korábbi bérleti szerződéseket nem újította meg az önkormányzat a bérlőkkel, és kötelezte őket az ottani szőlők kivágására. Vannak beruházási tervei a területtel az önkormányzatnak?

Nem a Gólyaligetnél terítettük szét, hanem a Liget utca folytatásaként tervezett három építési telek helyén, ami önkormányzati terület. Előtte itt gazos-bokros terület volt. A bérleti szerződést nem tudom, honnan vették, senki sem bérelt ott évek óta semmit, a környező lakosság a zöldhulladékát rakta le ott, az önkormányzat azt pucolgatta idáig. Egy lakosnak volt az önkormányzat területén hat sor szőlője, ő tisztában volt vele, hogy jogtalanul telepítette oda, és amikor kértük, ki is vágta, nem volt belőle probléma. A területen egyébként a Liget utcát szeretnénk befejezni három építési telekkel, ahol gyermekes családok kedvezményes lakótelkeit szeretnénk kialakítani. A testület számára égető kérdés a fiatalok helyben tartása, idecsábítása, és Szigliget szinte csak itt tud ennek eleget tenni.

Igaz, hogy az önkormányzat gépei végezték a föld szétterítését? Ha igaz, lehet tudni, hogy a beruházó mennyit fizetett ezért?

Ezt sem tudom, melyik "jóakarónktól" hallották. Az önkormányzatnak nincsenek ilyen gépei. A beruházó nem fizetett ezért, a feltöltés később jól jön az építkezéseknél, illetve egy részét vissza is hordják majd az Ady utcába.

A megválasztásakor azt nyilatkozta a Telexnek, „nem titok féltjük a Balatont, féltjük Szigligetet és hajlandóak vagyunk bármilyen bármilyen lépést megtenni azért, hogy olyanak tudjuk megőrizni, amilyennek szeretjük”. Hogy látja, mennyiben sikerült egyelőre ezt a célt megvalósítani?

Amennyiben a kezünkben levő eszközök használatát nézzük, maximálisan. A jegyzővel, a főépítésszel és a hivatal műszaki kollégájával folyamatos konfliktusokat vállalunk fel az építkezni, beruházni vágyókkal, folyamatos háborút folytatunk, hogy őrizzük Szigligetet. Azonban rendkívül kicsi a mozgásterünk, a Kormányhivatal például egy építésrendészeti bejelentésünk kapcsán érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a folyamatban levő ügyről nem adhatnak ki tájékoztatást. Egy szigligeti ügyről Szigliget önkormányzatának... Szóval mi mindent megteszünk, de tisztában vagyunk vele, hogy mit nem lehet széllel szemben.

NYITÓKÉP: Azonnali.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek