Az ukrán parlament szerint hazatértek a Kígyó-szigetet védő tengerészek

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.25. 20:17

Ők voltak, akik legendás módon küldték el a fenébe az orosz hadihajót, és az erről szóló hangfelvétel bejárta a világot.

Az ukrán parlament szerint hazatértek a Kígyó-szigetet védő tengerészek

Az ukrán parlament Twitter-bejegyzése szerint szerint kiszabadultak az a 19 ukrán katona, akik a Kígyó-szigeten a háború első napjaiban az őket megadásra felszólító orosz hadihajót

Orosz hadihajó, húzz a f….a felkiáltással küldték el.

A katonákról az első napokban az az információ terjedt a világon, hogy hősi halált haltak, miután a hajó lebombázta a szigetet, mert nem voltak hajlandóak megadni magukat. Volodimir Zelenszkij elnök ki is tünette őket, post mortem az Ukrajna hőse címet kapták meg. Az akkor híradások még 13 emberről szóltak. Később kiderült, hogy mésem haltak meg, és az oroszok foglyul ejtették őket, most meg a parlament azt jelentette be, hogy

sikerült 19 tengerészt fogolycsere árán kiszabadítani, és ők a Kígyó-sziget védői.

Állítólag cserében az ukránok 11, egy Odessza partjai mellett elsüllyedt orosz hadihajó kimentett katonáit engedték szabadon.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">⚡️ The first exchange of war hostages occurred on President <a href="https://twitter.com/ZelenskyyUa?ref_src=twsrc%5Etfw">@ZelenskyyUa</a>&#39;s order. Additionally, today, <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> exchanged 11 Russian sailors we rescued from a sunken ship near <a href="https://twitter.com/hashtag/Odesa?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Odesa</a> to 19 Ukrainian sailors (authors of the legendary phrase &quot;Russian warship go f*** yourself&quot;)<br>???? <a href="https://t.co/HavGsHeaF9">pic.twitter.com/HavGsHeaF9</a></p>&mdash; Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament (@ua_parliament) <a href="https://twitter.com/ua_parliament/status/1507104491597881349?ref_src=twsrc%5Etfw">March 24, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Az ukrán haditengerészet állítása szerint a Kígyó-sziget védői február 24-én két támadást is visszavertek, de aztán kénytelenek voltak megadni magukat, mert elfogyott a lőszerük. Az oroszok az ukránok szerint tönkretették a sziget infrastruktúráját.

A támadás másnapján megjelent aztán egy hangfelvétel, amely rögtön bejárta a világsajtót, és amely azóta is az országukat védő ukránok hősiességének legerőteljesebb megnyilatkozásaként maradt meg az emlékezetben. Az orosz hadihajó követelte a sziget védőitől, hogy azonnal tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, ezek után hangzott el a legendás mondat a rádión: Orosz hadihajó, menj a f….a!. Rögtön ezután a haditengerészet elveszítette a rádiókapcsolatot a védőkkel.

NYITÓKÉP: Ukrán parlament/Twitter

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek