Nem sokkal azután, hogy megint ukrán zászló lobogott a Kígyó-szigeten, ismét bombázni kezdhették a térséget

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.07. 11:10

Az ukrán elnök korábban elmondta, a terület biztonságát nem garantálja az orosz erők visszavonulása.

Nem sokkal azután, hogy megint ukrán zászló lobogott a Kígyó-szigeten, ismét bombázni kezdhették a térséget

Miután az ukrán erők a hónapokig tartó bombázásokat követően június végén visszafoglalták a Kígyó-szigetet, ismét kitűzték az ország zászlaját a területre.

„A katonai művelet befejeződött, és a Kígyó-sziget visszakerült Ukrajna fennhatósága alá”

– mondta Natalia Humeniuk, Ukrajna egyik katonai parancsnokságának szóvivője a Guardian szerint.

Bár az orosz csapatok teljesen elhagyták a szigetet, a Fekete-tenger melletti területet az ukrán hatóságok továbbra is „szürke zónának” tekintik. És mint a WION írja, egy katonai tisztviselő megerősítette a Guardiannek, hogy nem fognak nagyobb létszámú erőket elhelyezni a térségben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt is elmondta, hogy a terület biztonságát nem garantálja az orosz erők visszavonulása.

Nem sokkal a zászló kitűzése után pedig Ukrajna azt közölte, hogy Oroszország foszforbombákat vetett be a térségben. „Ma 18 óra körül az orosz légierő Szu-30-as repülőgépei kétszer is foszforbombákkal mértek csapásokat a Kígyószigetre" – közölték néhány napja az ukrán erők az AFP és WION szerint. A foszforbombák jól kivehető nyomot hagynak maguk után, egy nemzetközi egyezmény értelmében pedig - egyes katonai célpontok kivételével - tilos a használata.

Az Euromaidan Press szerint csütörtök reggel ismét megtámadhatták a térséget, és mint hozzáteszik, az oroszok hajnalban egy egy gabonaraktárat is szétlőhettek Odesszában.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/ I.E. Mazurok

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek