Petícióban ítélte el 400 szlovákiai orosz az ukrajnai inváziót, a kormánytól kérnek segítséget, mert tartanak a megtorlástól

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.23. 11:48

Ha az orosz állam nem hosszabbítja meg az útlevelüket, haza kell utazniuk, otthon pedig eljárás is várhat rájuk, ha Szlovákiában segítettek az ukrán menekülteknek.

Petícióban ítélte el 400 szlovákiai orosz az ukrajnai inváziót, a kormánytól kérnek segítséget, mert tartanak a megtorlástól

Egy nap alatt négyszáz Szlovákiában élő orosz írta alá azt a petíciót, amiben elítélik Oroszország ukrajnai inváziót, segítséget kínálnak az ukrán menekülteknek, egyben segítséget kérnek a szlovák kormánytól

számol be róla a Denník N.

A petíció alírói „élesen elítélik” Oroszország vezetése és Vlagyimir Putyin küldpolitikáját, különösen az ukrajnai inváziót, az ukrajnai menekülteknek pedig felajánlják, hogy segítenek nekik a lakhatásban, a közlekedésben, az étkezésben és más szükséges segítséget is megadnak, beleértve az önkénteskedést is. Ukrajnának pénzbeli segítséget is kínálnak, valamint vállalják, hogy a közösségi médiában arra ösztönzik a honfitársaikat, hogy ne nézzék tétlenül az orosz agressziót, hanem szólítsák fel Oroszország vezetését a az Ukrajna elleni háború azonnali befejezésére.

Szlovákiában hivatalosan körülbelül 6400 orosz állampolgár él, a Denník N által megszólaltatottak szerint többen is aláírták volna a petíciót, de aggódnak az otthon maradt családjaikért. A szlovákiai oroszok jelentős része, főleg azok, akik az utóbbi pár évben érkeztek, jellemzően vállalkozók, akik azért hagyták ott Oroszországot, mert az ottani korrupció hatalmas mértéke ellehetetlenítette a munkájukat.

Emiatt magától értetődő, hogy Putyin rezsimjével szemben is kritikusak, és abban sincs semmi rendkívüli, hogy segítenek az ukrajnai menekülteknek.

A petíciót egyébként nem online lehetett aláírni, a négyszáz aláíró személyesen szignózta a dokumentumot. A kezdeményező egy Besztercebányán élő orosz vállalkozó, ő azt mondta a Denník N-nek, hogy előfordult, sorban álltak az emberek, hogy aláírhassák a petíciót, így egy nap alatt összejött a négyszáz aláírás.

A szlovák kormánytól pedig azért kérnek segítséget a szlovákiai oroszok, mert tartanak a retorziótól. Az orosz állam ugyanis könnyedén megtorolhatja az agresszió elítélését és az Ukrajna melletti kiállásukat azzal, hogy nem hosszabbítja meg az útlevelüket, aminek hiányában el kell hagyniuk Szlovákiát.

Az útlevél meghosszabbítása alapesetben egy rutineljárás lenne, amit intézhetnének a konzulátuson, de a kialakult helyzet miatt az ügyintézés időtartama jelentősen megnőtt: az egyik megszólaló úgy tudja, a kérvény leadását követően legkorábban fél év múlva kaphatja kézhez az új útlevelet.

Emellett a szlovákiai oroszok attól is tartanak, hogy ha hazautaznak, még eljárás is indulhat ellenük. Az orosz ügyészség ugyanis kiadott egy nyilatkozatot, ami szerint hazaárulásnak minősülhet a pénzbeli, technikai, tanácsadói vagy egyéb segítség, amit az orosz állampolgárok olyan idegen országnak nyújtanak, ami Oroszország biztonsága elleni tevékenységet folytat.

A szlovákiai oroszok szerint ebbe könnyedén beleférhet az, hogy ők segítettek az ukrajnai menekülteknek Szlovákiában.

Mindezek miatt azt kérik a szlovák kormánytól,

tegye számukra lehetővé, hogy legálisan Szlovákia területén tartózkodhassanak akkor is, ha lejár az orosz útlevelük.

Erről már a szlovák kormánnyal is sikerült egyeztetniük – az egyeztetésbe telefonon Eduard Heger kormányfő is bekacsolódott –, és fel is állt egy munkacsoport, ami megoldást keres a helyzetükre.

NYITÓKÉP: Ukrajna melletti tüntetés 2022. február 27-én Pozsonyban. Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek