Önjáró lövegeket adhat Szlovákia Ukrajnának

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.07. 08:44

Emellet valószínűleg Szlovákiában fogják megjavítani az ukránok megsérült katonai járműveit.

Önjáró lövegeket adhat Szlovákia Ukrajnának

Szlovákia Ukrajnának nyújtott katonai segítsége eddig repülőgép-üzemanyagban, gázolajban, 120 milliméteres aknavetőlőszerben, vállról indítható légvédelmi rakétákban és tankelhárító rakétákban merült ki, hamarosan azonban

Zuzana típusú önjáró lövegeket is adhat Szlovákia Ukrajnának

írja a SME. A lap szerint Jaroslav Naď védelmi miniszter azt mondta, Szlovákia arról tárgyal Ukrajnával, hogy Csehországot követve nehézfegyverzettel is segítse őket. Mint arról az Azonnali is beszámolt, Csehország szovjet gyártmányú T-72 tankokat indított útnak Ukrajna felé.

A SME szerint tankokból Szlovákiának annyi sincs, amennyire a szlovák hadseregnek szüksége lenne, viszont nemrég kapott új önjáró lövegeket, így a régieket anélkül tudná Ukrajnának adni, hogy gondot okozna a pótlásuk.

A „Zuzana” nevű, szlovák gyártmányú önjáró lövegek egészen modern technikának számítanak, 1998 óta gyártják őket, modernebbek az Ukrajna által jelenleg használt lövegeknél, és a Csehország által Ukrajnába szállított tankoknál is – mondta a SME-nek egy szakértő. A szlovák hadseregnek 16 darab van a régebbi típusból, 25 pedig a vadonatúj Zuzanából,

ha megegyeznek az ukránokkal, akkor valószínűleg mind a 16 régebbit odaadják nekik.

Ha így is lesz, az ukrán hadsereg – mivel nem ismeri ezt a típust – nem fogja tudni azonnal használatba venni őket, mert a kezelésük nem egyszerű és időigényes kiképzés szükséges hozzá.

A Zuzana löveg a légi felderítés által előzetesen azonosított koncentrált katonai csoportokat, üzemanyagot tankoló páncélozott járműveket, tankokat képes ártalmatlanná tenni.

A lövegek mellett Szlovákia továbbra is kész Ukrajnának adni az SZ-300 típusú légvédelmi rendszerét, amennyiben a meglévő három mellé kap a NATO-tól egy negyedik Patriot rendszert is, ezzel pótolni tudná az SZ-300-as rendszert.

A leszállítandó haditechnika mellett Ukrajna abban is segítséget kér Szlovákiától és Csehországtól, hogy – mivel nekik nincs elég kapacitásuk rá – segítsenek a megsérült haditechnika szervizelésében.

Ez úgy nézne ki, hogy a megsérült eszközöket Szlovákiába szállítanák, ahol megszerelnék majd visszaküldenék őket Ukrajnába.

Erről is folynak a tárgyalások, döntés egyelőre nincs.

NYITÓKÉP: A szlovák hadsereg átveszi az új Zuzana 2 önjárő lövegeket. A régebbi típust adnák az ukránoknak. Jakub Neubauer / Szlovák Védelmi Minisztérium

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek