Feltörték az orosz Facebookot, közel 12 millió orosznak küldhettek üzenetet az ukrajnai háborúról a hackerek

2022.03.21. 10:20

Ugyanakkor nem tudni, ebből hányan is olvasták el, mivel 10 perc után az oldal informatikusai törölték az üzenetet.

Feltörték az orosz Facebookot, közel 12 millió orosznak küldhettek üzenetet az ukrajnai háborúról a hackerek

Több forrás is azt állítja, hogy március 20-án éjszaka feltörhették az orosz Facebooknak is nevezett VKontakte-t, majd a hackerek az ukrajnai háborúról szóló üzeneteket küldtek szét a közel 12 millió orosz felhasználónak – számol be többek között a kibervédelemmel foglalkozó lengyel lap, a Niebezpiecznik.pl.

Az üzenet, amit az Onet lefordított, többek között az eltitkolt orosz katonai veszteségekről, illetve arról számolt be, hogy az oroszok által csak különleges hadműveletnek nevezett háború során már közel ötezer civil vesztette életét, köztük száz gyermek, miközben több mint 3500 civil infrastuktúrát semmisítettek meg. 

Az üzenetben az ukrán becslésekre hivatkozva arról írnak, legalább 560 orosz katona esett hadifogságba és több mint 11 ezer orosz katona vesztette eddig életét az ukrajnai invázió során. A Kreml először és legutoljára március 2-án közölt saját becsléseket a veszteségekről, akkor 498 orosz katona haláláról és 1597 sebesültről számoltak be.

A 12 millió felhasználóhoz eljuttatott üzenetben azt is írják,

hogy az orosz gazdaság tönkrement, és jelenleg olyan helyzetben van, „amihez képest a 90-es évek tündérmesének tűnik”.

Mint ismert, a Szovjetunió bukása után Oroszországot több gazdasági válság is megrázta, ezek közül a legismertebb az 1998-as rubelválság, amit orosz influenzának is neveztek: a rubel hatalmas mértékben elértéktelenedett, az infláció 84 százalékra ment fel.

Emellett a hackerek szerint Putyin nem fog meghátrálni, és az üzenetben azt írják, 

az orosz elnök céljai nevében kész a végletekig elmenni, és elindítani egy nukleáris háborút, aminek „nem lesznek győztesei”.

A hackerek azt állítják, a közösségi oldal feltörése mellett minden személyes adatot, hozzászólást és felhasználói levelezést megszereztek, és ezeket el fogják küldeni az illetékes hatóságoknak, ha valaki „az orosz megszállók támogatását élvező” Z-betűt használják, ami szerintük egyértelműen bűncselekmény.

Azt jelenleg nem tudni, hogy a 12 millió felhasználónak kiküldött üzenetet mennyien olvashatták el, ugyanis az Onet információi szerint azt tíz perc után törölték a VKontaktje informatikusai.  

De mi jut el az oroszokhoz a háborúból? Mit kommunikál a Kreml-közeli médiabirodalom? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Martinsson Serg / Flickr (CC BY 2.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek