Masszív fegyverszállítmányok, EU-képviselet Kijevben – ezekről tárgyalt Kijevben a három EU-s kormányfő

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.16. 15:01

Az utazás nem volt veszélytelen, a szimblikus gesztuson túl gyakorlati eredményei is lesznek – ígéri Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Masszív fegyverszállítmányok, EU-képviselet Kijevben – ezekről tárgyalt Kijevben a három EU-s kormányfő

Visszatért az Európai Unió területére Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes. A négy politikus kedden utazott váratlanul Kijevbe, hogy Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyaljanak, és a támogatásukról biztosítják őket.

Bár az indulásukkor azt írták, az Európai Tanácsot képviselik, és tájékoztatták Charles Michelt, az ET elnökét és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is,

az utazásukat valójában nem előzte meg közös döntés az unió 27 tagállamának részéről.

A visszatérésük után Petr Fiala cseh miniszterelnök már sajtótájékoztatót is tartott Prágában az ukrajnai utazásáról.

„Nehéz erről beszélni. Ez egy város, ami háborúban áll, és ezt látni is. A város kiürült, torlaszokon keresztül kell áthaladni”

– fogalmazott Fiala a Seznam zprávy tudósítása szerint. A miniszterelnök elmondása szerint biztonsági okokból csak nagyon kevesen tudtak előre az utazásukról,

de arra így sem volt garancia, hogy nem támadják meg őket.

Az út legnagyobb részét vonaton tették meg, és volt, hogy egy szakaszon golyóálló mellényt kellett viselniük.

„Nem féltem. Tudtam, hogy jár valamilyen kockázattal ez az utazás, de a cél volt a fontos. Ez legyőzi az ember kétségeit”

– mondta útjáról Fiala. Szerinte az útjuknak, ahogy abban bíztak is, szimbolikus jelentősége volt, de emelett gyakorlati hatása is lesz.

Fiala elmondása szerint négy témát érintettek a tárgyalásokon: a szankciók, a humanitárius segély, a katonai segítség és a további diplomáciai lépések kérdését.

A cseh miniszterelnök szerint nagyon fontos, hogy az európai országok folytassák a fegyverek szállítását Ukrajnának,

mégpedig gyors és masszív szállítmányok kellenek.

Az ukránoknak Fiala elmondása szerint leginkább tankelhárító és légvédelmi fegyverekre van szükségük. A Zelenszkij által többször követelt repüléstilalmi zónát az elegendő és megfelelő technika birtokában Fiala szerint az ukránok tulajdonképpen maguk is biztosítani tudják.

Fiala úgy véli, létre kellene hozni az országok olyan csoportját,

akik menedékjogot biztosítanának a dezertálás mellett döntő orosz katonáknak.

Mivel a legtöbb nyugati ország diplomatái távoztak Kijevből, Fiala szerint kellene valaki, aki ellátja Kijevben az EU diplomáciai képviseletét is.

NYITÓKÉP: Janez Janša / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek