A szlovák kormányfőt is hívták a kollégái Kijevbe, de ő otthon maradt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.16. 11:55

Előző nap Rómában járt a pápánál, ezt az utat nem vállalta be.

A szlovák kormányfőt is hívták a kollégái Kijevbe, de ő otthon maradt

Mint arról az Azonnali is beszámolt, kedden váratlanul Kijevbe utazott Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzanak Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A szlovák Denník N a cseh kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, Morawiecki az utazásra Eduard Heger szlovák kormányfőt is hívta, ő azonban nem vett részt rajta. A szlovák miniszterelnök sajtóosztálya azt írta a lapnak, hogy

Heger az utazásról konzultált a biztonsági szolgálatokkal, amik azt határozottan nem javasolták.

(Heger egyébként egy nappal korábban, március 14-én Rómában járt Ferenc pápánál.)

A Denník N az utazással kapcsolatos legfontosabb infókat is összeszedte. A négy közép-európai politikus vonattal utazott Kijevbe, Ukrajnában jelenleg ez a legbiztonságosabb közlekedései mód, a repülés szóba sem jöhetett. A főváros és az ország nyugati része közötti vasútvonalakat egyelőre az ukrán hadsereg ellenőrzi, az oroszok pedig nem támadják őket.

A politikusok ugyanazon a vonalak egyikén utaztak, amin az ellenkező irányba menekülteket százezreit szállítják a vonatok.

A találkozóra ismeretlen helyen került sor kedd éjjel, a megbeszélésről a politikusok megosztottak néhány fotót és videót.

A cseh közrádió összefoglalója szerint a találkozó után Zelenszkij azt nyilatkozta, a négy közép-európai politikus kijevi látogatása a támogatás nagyon erős bizonyítéka ezekben a nehéz időkben.

Petr Fiala a csodálatát fejezte ki Zelenszkij bátor harca iránt, szerinte az ukránok nemcsak a saját életükért, földükért és szabadságukért harcolnak, hanem mindannyiuk életéért. A cseh kormányfő biztosította Zelenszkijt, hogy Ukrajna nincs egyedül, „az országaink az önök oldalán állnak”.

„Az Európai Unió önökkel van, önök a tagjai a mi családunknak. Ezt üzenem azoknak, akik megtámadták önöket” – ezt Janez Janša szlovén államfő mondta Zelenszkijnek, biztosítva őt afelől, hogy támogatni fogják Ukrajna EU-tagságát.

Mateusz Morawiecki azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnának fegyverekre van szüksége, hogy hatékonyan meg tudja magát védeni. „Soha nem hagyuk magukra önöket” – mondta az ukrán elnöknek.

Jaroslaw Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy szükséges Ukrajnába küldeni egy nemzetközi békemissziót vagy a NATO vagy valamilyen szélesebb együttműködése égisze alatt,

de mindenképp olyat, ami képes védekezni és ami Ukrajna területén hajtana végre műveleteket.

Kaczyński részvétele a találkozón külön szimbolikus: ikertestvére, a 2010-es szmolenszki repülőgép-katasztrófában elhunyt Lech Kaczyński 2008-ban Lengyelország elnökeként hasonló látogatást tett Georgiában (Grúziában), amikor azt megtámadta Oroszország.

Az éjszakai nyilatkozatok óta nincs hír a négy közép-európai politikusról, mindössze Morawiecki rakott ki szerda délelőtt egy videót arról, hogy visszaindulás előtt még találkozott a lengyel nagykövettel, aki még mindig Kijevben van.

A politikusok visszaútja vélhetően hasonlóan szigorú biztonsági intézkedések és információs zár alatt történik, mint az odaút és maga a találkozó.

Arról sincs hír, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt is invitálták-e az utazásra. Bár azon két korábbi fontos szövetségese, a lengyel és a szlovén miniszterelnök is részt vett, Orbán sokáig látványosan oroszbarát politikája és a háború kitörése óta hangoztatott békepártisága nem tesznek magától értetődővé egy ilyen meghívást, és az is kevéssé valószínű, hogy lemondott volna a március 15-i nemzeti ünnepre szervezett, a közelgő választás előtti utolsó nagyszabású kampányeseményen való részvételről.

A HVG még kedden megkérdezte a Kormányzati Tájékoztatási Központot a kormányfő sajtófőnökét, hogy hívták-e Orbánt is a kollégái Kijevbe. Havasi Bertalantól azt a választ kapták, hogy

„A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe”.

Mindenesetre a cizelláltabb válasz reményében mi is megkérdeztük a Miniszterelnökséget, kapott-e Orbán Viktor is meghívást az utazásra, és ha igen, miért nem vett részt rajta. Ha esetleg kapnánk választ, frissítjük a cikket.

NYITÓKÉP: Eduard Heger / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek