Egy csapásra javíthatott volna Orbán a kárpátaljai magyarok helyzetén, ha számítana még a nemzetközi porondon

Renczes Ágoston

Szerző:
Renczes Ágoston

2022.03.18. 09:18

Ha Orbán is ott lett volna Kijevben a cseh, lengyel és szlovén kollégájával, azzal a kárpátaljai magyarok ügye mellett a saját renoméján is sokat javított volna, de valószínűleg fel sem merült, hogy meghívják.

Volt a héten egy esemény, ami egyrészt még élesebben mutatja, hogy – mint azt Aradi Péter kollégám írta kiváló véleménycikkében – Orbán Viktor egy senki, másrészt arra is rámutat, hogy ezen senkisége miatt

hogyan maradt le arról, hogy egy csapásra hatalmasat lendítsen a kárpátaljai magyarok sorsán, és egyúttal újra mutathassa magát valakinek.

Oroszország ukrajnai inváziójára a Nyugat nem várt gyorsasággal és nem várt egységben reagált, soha nem látott szankciókkal sújtja Oroszországot, Ukrajnát pedig pénzzel, humanitárius segítséggel és fegyverrel tömi. A legtökösebb húzás viszont, amit az EU-ból láttunk eddig, az a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, meg a lengyel miniszterelnök-helyettes váratlan Kijevbe utazása volt kedden.

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki, Janez Janša és Jarosław Kaczyński fogták magukat, vonaton elutaztak egy háború sújtotta országba, és nem maradtak annak a biztonságosabb részén, hanem egyenesen az oroszok által majdnem körbezárt és rendszeresen ágyúzott-bombázott fővárosba mentek, hogy személyesen találkozzanak Vologyimir Zelenszkij elnökkel és az ukrán miniszterelnökkel.

Az utazásra Morawiecki a szlovák miniszterelnököt, Eduard Hegert is hívta, ő azonban a biztonsági kockázatok miatt inkább otthon maradt, de ezt gyorsan meg is bánta: a szlovák és a nemzetközi közvélemény nem putyinista-oroszbarát része ugyanis jelentős és nem utolsó sorban bátor húzásként érzékeli a közép-európai politikusok kijevi látogatását, amivel egyenként a saját és az országaik renoméját is növelték.

  • Erre Morawiecki volt a legkevésbé rászorulva, hiszen hiába volt Lengyelország Magyarország mellett a Brüsszel elleni legnagyobb élharcos, az évek óta húzódó egész cirkusz zárójelbe került, mivel a lengyelek történelmi okok miatt sokkal érzékenyebbek az orosz fenyegetésre – meg hát mégiscsak 535 kilométer hosszú az Ukrajnával közös határszakaszuk – az ukrajnai háború miatti biztonsági intézkedések élére álltak, még a MIG-29-eseiket is hozzávágták volna az ukránokhoz, ha az USA hagyja nekik.
  • Petr Fiala, ez az enyhén euroszkeptikus konzervatív entellektüel a kijevi kirándulás bevállalásával visszarakta Csehországot a világtérképre és a rendszerváltás óta a legerősebb jelét adta az országa nyugati elköteleződésének. Nem mintha ezt annyira bizonygatni kellett volna, Csehország Miloš Zeman elnök közismert és látványos oroszbarátsága ellenére sem volt különösebben jóban – sőt az utóbbi években egyre inkább rosszban volt – Oroszországgal, és az Orbánnal haverkodó, egyébként liberális-populista Andrej Babiš kormányzása idején sem fordult el az ország a Nyugattól. De Csehországban a cseh külpolitikát sokan megúszósnak, arcél nélkülinek tartották, ezen változtatott most hatalmasat Fiala.
  • A szlovén belpolitikában kis-Orbánnak tartott Janez Janša pedig, aki nemrég még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a végleges eredmények előtt sietett gratulálni Trump győzelméhez azon a választáson, amit Biden nyert meg, és az elmúlt években Orbán egyik legszorosabb szövetségesének számított – bár vele ellentétben a külpolitikája eddig is erősen Kína- és oroszellenes volt –, szintén sokat tett saját maga és az országa jobb megítéléséért a kijevi úttal.

Orbán Viktor azonban lemaradt arról, hogy nagyot lendítsen a megtépázott nyugati megítélésén, és valószínűleg nem azért, mert Hegerhez hasonlóan nemet mondott a meghívásra. Gondoljunk csak bele:

mi a francért hívta volna Morawiecki Putyin kesztyűbábját a Putyin által támadott Kijevbe a Putyin által kiiktatni kíván Zelenszkijjel való találkozásra?

Teljességgel valószínűtlen, hogy ez az opció egyáltalán felmerült.

Pedig milyen szép lett volna, ha március 15-én Magyarország miniszterelnöke azt üzeni nemcsak a híveinek, hanem az országnak, sőt az egész világnak,

hogy ő most a szokásos ünnepi beszéde helyett ténylegesen elmegy a szabadságért harcolni egy ostromlott városba,

amit ráadásul pont azok támadnak, akik a mi szabadságharcainkat is leverték, és akiket végül ő zavart el 1989-ben, ugyebár.

Emellett a kárpátaljai magyarok ügyén is segített volna Orbán, ha elmegy Kijevbe. Ukrajna kisebbségpolitikája valóban gyalázatos, az ottani magyarok helyzetén azonban nem a Szijjártó-féle keménykedéssel, hanem a klasszikus diplomácia eszköztárával lehet kívülről javítani, hogy hogyan, arról Ésik Sándor írt a Diétás Magyar Múzsán.

A Szijjártó-féle futsaldiplomácia viszont ezekhez a módszerekhez egyszerűen nem ért, a hatékonyságát pedig azon lehet lemérni, hogy milyen eredményt tudott felmutatni Kárpátalján.

Semmilyet, 2014 óta csak romlott a magyarok helyzete Ukrajnában.

A kárpátaljai magyarok ugyanis eleve csapdahelyzetben voltak amiatt, hogy a mellettük határozottan kiálló Magyarország látványos szövetségese lett az Ukrajna létjogosultságát is kétségbe vonó és ellene már 2014 óta de facto háborút viselő Oroszországnak.

Ebből a csapdahelyzetből lehetett volna a kárpátaljai magyarokat kiszabadítani egy csapásra, és Ukrajna hozzájuk való viszonyát más pályára állítani azzal, ha Orbán is ott van Morawiecki, Fiala, Kaczyński és Janša mellett a Zelenszkijt meglátogató küldöttségben. Az ukránok emlékezni fognak erre a gesztusra, és sokkal nyitottabbak lesznek az ezekből az országokból érkező kérésekre és javaslatokra.

De a szavakban utcai harcos Orbán nem volt ott, mert akkora senki, hogy valószínűleg nem is hívták.

És ez az ott nem léte is csak még élesebben kirajzolja azt a szégyent, amit ez az ember hozott az országára.

Ismerős ez a szöveg? Ha nem, akkor még nem iratkoztál fel az Azonnali Reggeli fekete című hírlevelére, ahol először megjelent. De most itt megteheted! Ha pedig hozzászólnál vagy vitatkoznál vele, írj nekünk!

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek