Kizárták az oroszokat, tiltakozásul visszalépett a magyar művész

Szerző: Kósa András
2022.03.15. 19:34

Balogh Ádám zongoraművész elítéli az orosz agressziót, de ezzel sem tud azonosulni, hogy a világ egyik legrangosabb zongoraversenyén nem indulhatnak orosz művészek.

Kizárták az oroszokat, tiltakozásul visszalépett a magyar művész

Visszalépett a Kanadában rendezett Honens Nemzetközi Zongoraversenytől Balogh Ádám, miután a szervezők közölték a mezőnnyel, hogy hat orosz indulót eltiltottak a szerepléstől. A zongoraversenyre kvalifikációs alapon lehet bejutni, ezt követelményt mind Balogh Ádám, mind orosz művésztársai teljesítették.

A kanadai szervezők ennek ellenére nem engedték, hogy az oroszok elinduljanak.

Balogh Ádám üzenetét a Papageno.hu művészeti szakportál idézi, eszerint a fiatal magyar zongorista elítéli a háborút és nincs az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellen sem, de azt nem tudja elfogadni, hogy a háború ellen egyébként szavukat felemelő orosz művészeket ilyen büntetőintézkedésekkel sújtsanak. A művész közösségi oldalán megosztott gondolatait az alábbiakban foglaltuk össze:

„Naponta elborzadok az Ukrajnában zajló eseményektől. El sem tudom képzelni, milyen lehet azoknak, akik személyesen érintettek. Szívfacsaró látni és hallani a kollégáktól, hogy nekik és családjaiknak, ismerőseiknek min kell keresztülmenniük. (…)
Amennyire értem, a Honens egy erős üzenetet szeretett volna közölni az orosz versenyzők kitiltásával és szeretnék mindent megtenni, hogy megértsem és tiszteletben tartsam a döntésüket. Egyetértek az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókkal, de számomra csak akkor van értelmük, ha egyenes vagy indirekt módon, de van célpont. A legtöbb orosz versenyző azonban publikusan is felszólalt a háború ellen. Nem tudom, hogy vajon mit lehet ezzel a döntéssel elérni azon kívül, hogy még jobban megosszuk azokat az embereket, akik egyébként ugyanazért a célért küzdenek, hovatovább hangosan álltak ki a béke oldalán. (…) Visszalépésemnek mindezek mellett praktikus okai is vannak. Úgy érzem a verseny amiben részt vennék, nem lenne teljesen tiszta.
Nem tudok nem gondolni arra, hogy az ötven fős mezőnyből hat orosz művész visszaléptetése ne befolyásolná a versenyt és ne növelné meg tisztességtelenül a saját esélyeimet. (…)
Végül szeretném nyilvánossá tenni, hogy több versenytársammal együtt leveleket is írtunk a Honens szervezőinek, hogy gondolják át a döntésüket, mellyel kapcsolatban több alternatívát, esetleges feltételt is felvetettünk, de legnagyobb sajnálatomra határozott elzárkózással találkoztunk.”

NYITÓKÉP: Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek