Csak most, és szinte titokban tiltotta meg az EU fegyverek eladását Oroszországnak

Szerző: Kósa András
2022.04.10. 10:43

Az Európai Uniónak csak most sikerült eljutnia odáig, hogy teljes exporttilalmat vezessen be a fegyverekre Oroszországnak – vette észre a Politico.

Csak most, és szinte titokban tiltotta meg az EU fegyverek eladását Oroszországnak

Pénteken fogadták el az Oroszországgal szembeni uniós szankciók ötödik csomagját. Ebben többek között behozatali tilalmat rendelnek el az Oroszországból származó szénre és más fosszilis energiahordozókra, megtiltják az orosz hajók kikötését az EU kikötőiben és néhány kivétellel (például gyógyszerek) betiltják a közúti árufuvarozást is.

A Politico vette észre, hogy a szankciók között szerepel még egy intézkedés: a fegyverek és mindenféle katonai szolgáltatás tilalma Oroszországnak. Ennek értelmében bármely fegyvert, alkatrészt, lőszert, harci járművet tilos eladni Oroszországnak – mostantól, az agresszió hatodik hetét követően.

A Politico brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta,

az EU vezetői maguk is roppant kínosnak tartják, hogy csak most sikerült elérni ezt az intézkedését, ezért a hivatalos kommunikációban ez nem is szerepel, vagyis szinte titokban tiltották be a fegyverexportot.

A Krím és Kelet-Ukrajna 2014-es megtámadása után már bevezettek hasonlót, ezt azonban hamar feloldották és Franciaország például 2015-2020 között 125 millió euró értékben szállított Oroszországnak hőkamerákat és repülőgépekre szerelhető infravörös érzékelőket.

A Politico felidézi, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrég felháborodva nyilatkozta, hogy orosz tankokban a német Bosch legmodernebb alkatrészeit találtak meg. A cég csak annyival kommentálta az esetet, hogy „ki fogják vizsgálni”.

NYITÓKÉP: hőkamera egy harckocsin, fotó: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek