Egekbe lökhetik az olajárat az oroszok a szankciókra adott válaszként

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.02. 20:44

Moszkva úgy válaszolhat az uniós olajszankciókra, hogy más vevőket keres, vagy csökkenti a kitermelést a világpiaci árak emelése érdekében.

Egekbe lökhetik az olajárat az oroszok a szankciókra adott válaszként

Az EU vezetői hétfőn állapodtak meg abban, hogy az év végéig megtiltják az orosz nyersolaj 90 százalékának behozatalát. (Az embargóval szemben csak néhány ország, köztük hazánk kapott egyelőre határozatlan idejű felmentést.) Ez nagyon érzékeny veszteséget jelenthet Oroszország számára, ám szakértők szerint Moszkva különböző módszerekkel jelentősen mérsékelheti a károkat.

A legegyszerűbb, de csak korlátozott hasznot hozó eljárás a szankciók kijátszása az orosz szállítóhajók tulajdonosváltásával. A háború kezdete óta hivatalosan 180 hajó cserélt gazdát orosz tulajról nem oroszra. Ezek nagy részét szingapúri, törökországi, egyesült arab emírségekbeli és norvégiai cégek vették át - írja a CNBC.

Ennél jóval nagyobb volumenű folyamat, hogy azt, amit nyugatról most nem vesznek meg, eladják az ázsiai hátsó udvarban.

Ami nem kell Jupiternek...

Az oroszok nyakán maradó nyersolajra két nagy energiaigényű ország már be is jelentkezett. India korábban készleteinek kevesebb, mint 5 százalékát szerezte be Oroszországból, ám a háború kitörése óta ez gyökeresen megváltozni látszik. A világ második legnépesebb és ötödik legnagyobb GDP-t termelő országa az egész tavalyi évben mindössze 12 millió hordót vásárolt Moszkvától. Idén csak márciusban 11 millió, áprilisban 27, májusban 21 millió hordót importáltak ebből a forrásból. Vagyis, ha ez a tendencia folytatódik,

az Indiába irányuló orosz olajexport tíz-húszszorosára nőhet.

A másik fő felvásárló Kína lehet, amely márciustól májusig 14,5 millió hordó orosz nyersolajat vett. Ez az előző év azonos időszakához képest háromszoros növekedés. A világ második legnagyobb gazdasága pedig csak most fog igazán ébredezni a COVID miatt elrendelt drákói szigorúságú korlátozások enyhítésével. Ha újra akadálytalanul zajlik majd az élet és a termelés, Kínának a jelenleginél is jóval több energiahordozóra lesz szüksége.

Természetesen a két ázsiai óriás nem bajtársi kötelességből vásárol orosz olajat hanem az azért mert a jelenlegi helyzetben olcsóbban juthatnak hozzá. Moszkvának azonban lehet olyan eszköze, amellyel ezt ellensúlyozni tudja.

Termelés le, árak fel

A világ harmadik legnagyobb olajtermelőjeként és második legnagyobb exportőreként  Oroszország komoly hatást gyakorolhat a világpiaci árakra, amelyeket a kitermelés visszafogásával jelentősen megemelhet. Hogy ez már eszükbe is jutott, azt bizonyítja, hogy vasárnap az orosz Lukoil olajcég alelnöke, Leonyid Fedun úgy nyilatkozott:

az országnak akár 30 százalékkal is csökkentenie kellene kitermelését, hogy az így feljebb tolt árakkal mérsékelje veszteségeit.

Ez a lehetőség egyre komolyabb aggodalmakat ébreszt nyugaton is. A CNBC szerint Washingtonban attól tartanak, hogy Moszkva a nyár folyamán az export lefaragásával felboríthatja a piacot, ezzel fájdalmas mélyütést vihet be az Uniónak. A portálnak nyilatkozó szakértő

„riasztóan alacsonynak” nevezte a készleteket és a finomítói kapacitásokat, és attól tart, hogy egy az orosz kitermelés visszafogása jelentős károkat okozhat a nyáron.

Az OPEC közbelép 

Ez a piaci trükk csak úgy védhető ki, ha más jelentős olajkinccsel rendelkező államok fokozzák kitermelésüket. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtöki tanácskozása után már be is jelentették, hogy júliusban és augusztusban rákapcsolnak, és az eredetileg tervezett napi 432 ezer hordó helyett 648 ezerrel többet hoznak fel a föld mélyéből. A szervezet 2020 áprilisában, a világjárvány hatására döntött a kitermelés drasztikus, napi 10 millió hordós visszanyeséséről, most ezt építik vissza lépésről lépésre.

Az viszont kérdés, hogy amit a papír elbír, azt bírják-e a lelőhelyek is? Hiába növelik ugyanis a kvótát, ha szabad termelési kapacitásokkal egyedül Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek rendelkezik. Sőt, számos OPEC-tagország valójában a rá eső jelenlegi kvótáját is képtelen teljesíteni.

A fekete arany ára egyébként már így is az egekben van, márciusban elérte a 2008 óta legmagasabb értéket, és azóta sem ment 100 dollár alá. Az orosz kitermelés nagy részét adó Urál típusú nyersolaj hordója ugyan jelenleg „csak” 95 dollárt ér, ám ez is sokkal magasabb, mint egy éve volt.

NYITÓKÉP: Putyin olajat könnyezik egy graffitin az oroszországi Perm városában/Flickr

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek