A Kreml azt állítja, Kijev nem hajlandó tárgyalni

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.26. 14:57

Pedig pénteken maga Zelenszkij ukrán hívta tárgyalni Putyint. Közben az orosz állami média nem ír a harcok állásáról, az ukránok pedig azt állítják: megállították és visszaverik a támadást.

A Kreml azt állítja, Kijev nem hajlandó tárgyalni

Kijev nem volt hajlandó tárgyalni Moszkvával

– mondta Dmitrij Peszkov szombat délutá a Ria Novosztyi állami hírügynökség és az RT szerint.

Mint arról az azonnali is beszámolt, pénteken Vologyimir Zelenszkij ukrán ernök egy videóüzenetben szólította fel közvetlenül Vlagyimir Putyint, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

Úgy tűnt, erre az orosz fél hajlandó is, szombaton azonban Dmitrij Peszkov azt közölte, hogy Putyin pénteken el is rendelte „a hadsereg ukrajnai demilitarizációs hadműveletének leállítását” a tárgyalások idejére, de szerinte Kijev visszautasította azokat, így a főerők előrenyomulása folytatódott.

Sem a Ria Novosztyi oldalán, sem az angol nyelvű RT oldalán nem olvasható hír arról, hogy konkrétan hogyan állnak a hadműveletek Ukrajnában, miközben az ukrán média kormányzati nyilatkozatokra hivatkozva arról számolt be, hogy az oroszok komoly veszteséget szenvedtek: ezek szerint péntek reggelig 3500 orosz katona esett el.

Szombat koradélután Vologyimir Zelenszkij elnök is arról beszélt egy videóüzenetben, hogy

„ellenálltunk és sikeresen visszavertük az ellenséges támadásokat”, valamint „tönkretettük a terveiket. Nincs előnyük velünk szemben”.

Egyúttal felszólította Németországot és Magyarországot, hogy ők is támogassák Oroszország kizárását a nemzetközi fizetési rendszerből, a SWIFT-ből, ahogy azt az EU többi tagországa már döntött a támogatás mellett.

Szombat délutánra teljes lett a támogatás: a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Twitter-posztban számolt be róla, hogy beszélt telefonon Orbán Viktorral, aki biztosította, hogy Magyarország minden szankciót támogat. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is cáfolta, hogy Magyarország blokkolná bármelyik Oroszország melletti szankciót.

NYITÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin legutóbbi találkozója még a Normandai Négyek formátumban Angela Merkel egykori német kancellárral és Emanuel Macron francia elnökkel még 2019-ben. FOTÓ: Kreml

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek