Zelenszkij: az elmúlt 30 év alatt nem veszített annyi repülőgépet Oroszország, mint az Ukrajna elleni háború 13 napja alatt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.08. 12:31

De még így is nagy fölényben vannak az oroszok.

Zelenszkij: az elmúlt 30 év alatt nem veszített annyi repülőgépet Oroszország, mint az Ukrajna elleni háború 13 napja alatt

Kedd délelőtt újabb beszédet intézett az ukránokhoz Vologyimir Zelenszkij elnök. Az Telegramra feltöltött és az Ukrinform hírügynökség által is közölt videóban az elnök az immáron szokásossá vált khaki pólójában és borostásan arról beszélt, hogy már 13 napja harcolnak az orosz megszállók ellen,

ahol csak lehet, elpusztítják őket, de az ellenség még mindig fölényben van, különösen „az égen”.

Több száz cirkálórakéta, több száz harci repülőgép, több száz helikopter – sorolta a beszédben Zelenszkij, mivel kell szembe nézniük. Az elnök szerint

Oroszország az elmúlt 30 évben nem veszített el annyi repülőgépet, mint az Ukrajna elleni háborújának eddigi 13 napjában.

Zelenszkij szerint azonban az orosz megszállóknak még mindig rengeteg járművük van, és elég fegyverük ahhoz, hogy terrorban tartsák a békés lakosságot, és bombákat dobáljanak az ukrán városokra.

Zelenszkij az elmúlt napokban többször is szorgalmazta, hogy a NATO vezessen be légtérzárat Ukrajna fölött, az USA azonban ettől ugyanúgy elzárkózott, mint attól, hogy katonákat küldjön Ukrajnába.

Az Egyesült Államok szerint egy Ukrajna feletti NATO-légtérzár Európa más részeit is belesodorná a háborúba.

Korábban Putyin elnök is azt nyilatkozta, hogy a légtérzárat a konfliktusba való belépésként értékelné.

Az – egyébként más forrásból nem ellenőrizhető – ukrán adatok szerint már 12 ezernél jár a háborúban elesett orosz katonák száma. Az oroszok eddig egyetlen alkalommal, március másodikán közöltek adatokat a veszteségeikről – akkor tizedannyi elesett katonáról számoltak be, mint amennyi az ukránok szerint meghalt a háborúban.

Az oroszok kedden közöltek számokat arról, hogy szerintük az ukránoknak mekkora veszteségeik voltak, azonban sem az ukrán, sem az orosz ilyen jellegű információkat nem lehet ellenőrizni.

NYITÓKÉP: Defence of Ukraine / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek