Moszkva kész tárgyalni Kijevvel: Ukrajna semlegességét és demilitarizációját követelik Putyinék

2022.02.24. 16:19

Pár nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin még úgy beszélt Ukrajnáról, hogy annak valójában nem is kéne léteznie.

Moszkva kész tárgyalni Kijevvel: Ukrajna semlegességét és demilitarizációját követelik Putyinék

Csütörtök délután, az orosz offenzíva megindítása után közel tíz órával a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov arról beszélt riportereknek,

Putyin hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel,

tudósít róla az Interfax. Peszkov újságírói kérdésre elmondta, Moszkva hajlandó leülni a tárgyalóasztalhoz, ha erre Kijev is hajlandó, és

elmondta az orosz követelést: Ukrajna semleges státusza és demilitarizációja.

Peszkov a sajtótájékoztatón Putyin agresszióját nem offenzívának, hanem egy különleges műveletnek nevezte, aminek a célja „Ukrajna nácitalanítása”.

Peszkov kijelentése azután jön, hogy pár órával korábban az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna azonnali hatállyal megszakít minden diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, és az ukrán állampolgárokhoz szólva úgy fogalmazott,

minden ukrán fegyvert kap az államtól, aki kér, illetve arra kérte az ukránokat, harcoljanak az ország szuverenitásáért.

Mint arról az invázióról szóló közvetítésünkben beszámoltunk, Oroszország csütörtök hajnali 4 órakor indított támadást Ukrajna ellen, méghozzá három irányból: az Oroszország által hétfőn elismert két Kelet-Ukrajna területén működő szakadár állam felől, a 2014-ben annektált Krím-félszigetről, illetve Belaruszból – utóbbi ország hadereje egyébként bizonyítékok szerint részt vesz a hadműveletekben.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek