Zelenkszij tárgyalni hívta Putyint, aki hajlandó egy asztalhoz ülni vele

2022.02.25. 14:06

„Kezdjünk el tárgyalni, hogy ne haljon meg több ember” – szólt közvetlen Putyinhoz Zelenszkij egy videójában.

Zelenkszij tárgyalni hívta Putyint, aki hajlandó egy asztalhoz ülni vele

Rövid videóüzetet tett közzé az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij. Ebben a videóban az ukrán elnök úgy fogalmazott, az Ukrajna elleni orosz agresszió nemcsak egy Ukrajna elleni háború, hanem egy háború kezdete egész Európa ellen. 

Miközben arról beszélt, hogy az ukrán csapatok tartják magukat a túlerővel szemben, illetve arra kérte a katonákat, hogy tartsák a vonalaikat,

Zelenszkij arra kérte Putyint, hogy üljenek le tárgyalni.

„Ezt az üzenetet közvetlenül az orosz elnöknek akarom címezni. A harcok folytatódnak az ország egész területén, kezdjünk el tárgyalni, hogy ne haljon meg több ember”

– fogalmazott az ukrán elnök videójában, amit a Kyiv Independent szemlézett.

A Kreml egyébként már a harcok első napján bejelentette, hogy hajlandó leülni tárgyalni az ukránokkal, ugyanakkor elmondták, hogy ehhez

Ukrajna katonai függetlenségét és demilitarizációját kérik

– a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov úgy fogalmazott, a háború Ukrajna nácitalanítása céljából zajlik, míg a külügyminiszter, Szergej Lavrov Moszkvában tartott pénteki sajtótájékoztatóján már arról beszélt, Oroszország fel akarja szabadítani az ukránokat az országot vezető neonáciktól.

A tárgyalásra egyébként Putyin is nyitott: a RIA orosz hírügynökség információi szerint Putyin kínai kollégájának, Hszi Csin-pingnek telefonon arról beszélt, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni, méghozzá a legmagasabb szinten – ugyanakkor arról már nincs információ, hogy a követelései változtak-e a Kremlnek.

NYITÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin legutóbbi találkozója még a Normandai Négyek formátumban Angela Merkel egykori német kancellárral és Emanuel Macron francia elnökkel még 2019-ben. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek