Kampány: MZP-vel ült fel csak igazán a dilivonatra a magyar politika

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2022.02.19. 13:42

Az adott szűkös és szellemileg elkeserítően sivár keretek között Márki-Zay Péter a legjobb dolog, ami az ellenzéki politikával történhetett.

Azt hiszem, még sosem láttam ennyire szórakoztató kampányt, mint az idei. Ez most már egy igazi dilikampány, ahol Orbán Viktor és a Fidesz tényleg semmi olyasmiről nem beszél, aminek bármi valóságalapja lenne; a „baloldalinak” hívott ellenzéket pedig egy hétgyerekes, konzervatív-keresztény elveket valló elszabadult hajóágyú vezeti csatába, akinél elszabadultabb hajóágyút talán Torgyán József óta nem láttunk a magyar politikában.

Márki-Zay Péter a legjobb dolog, ami az ellenzéki politikával történhetett – persze úgy értem, hogy az adott szűkös és szellemileg elkeserítően sivár keretek között –, és önmagában bizonyítja az előválasztás mint demokratikus eszköz sikerességét. Ha a Körút döntött volna a miniszterelnök-jelölt személyéről – mint tette azt egyébként már pár korábbi alkalommal –, akkor egy nagyon uncsi Karácsony-, vagy egy még uncsibb Dobrev-kampány közepén lennénk.

Ehelyett ott vagyunk, hogy a Körút és a Mandiner ifjúkonzervatív szerzői az Origóval karöltve együtt szörnyülködnek azon – amennyire a Facebookon látom –, hogy Márki-Zay Péter elsütött csütörtök reggel egy négerviccet.

Amivel a minden mikroagresszión megsértődő a „különleges hópihéket” rendre kifigurázó Mandiner szerzői szerint – kapaszkodjon meg mindenki – nem csak a feketéket, de még a vakokat is megsértette!

A körút most lecserélhet egy vidékit egy vidékire

Nem tudom, olvasóink közül hányan nézték meg a minap Márki-Zay országértékelő beszédét, amiről egyébként be is számoltunk bővebben. Én most a későn elvállalt hírlevél kedvéért este tízkor végignéztem, és oh boy: egy feszes, jól előadott, jó és erős képekkel operáló beszéd volt, amiben semmi olyasmi nem hangzott el, hogy az összefogás a transznemű náciszimpatizánsokat is képviseli.

Ez nagy felüdülés, hiszen Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban gyakorlatilag naponta lepte meg az ország népét valami csodáltos állítással és bonmot-val, amit minimum lehetett kontextusból kiragadva lobogtatni a propagandában, vagy tényleg szimplán egy oltári baromság volt, amit még olyan jelöltnek sem kéne mondania, aki azt akarja eladni magáról, hogy őszinte.

Ez utóbbi dologból logikusan az következne, hogy MZP valóban őszinte, de azért túlzásnak tartom, hogy bármi ilyesmit állapítsunk meg lélegző politikusról.

A bődületes marhaságok és a politikusoktól – pláne a többnyire a sótlan, a szürke és az unalmas jelzők Bermuda-háromszögében elsüllyedt ellenzéki politikusoktól – szokatlan témák és attitűdök behozása mindenesetre üde színfolt az elmúlt 12 év ellenzéki politikájában.

Ezt onnan is meg lehet állapítani, hogy MZP a körúton belüli értelmiséget kétnaponta felháborítja valamivel. Akinek van szeme, látja, hogy a körúton belüli értelmiség véleménye a körúton kívül oly keveset számít, hogy 12 éve a Fidesz van kormányon, így mindez Márki-Zayra – akit ugye ráadásul nem a Bitó-szalon főpapjai, hanem az utca népe kent fel a Messiás szerepére – valójában egyáltalán nem veszélyes, viszont simán hozhat neki szavazókat.

Persze mindez úgy lenne igazán szép, ha az MZP körüli tanácsadok jelentős részét nem éppen ugyanaz a tizenikszéve leszerepelt – emlékezzünk csak: Surányi Györgyöt már Gyurcsány Ferenc leoltotta az őszödi beszédben – kör adná,

akiknek a másik (progresszív kultúrharcos) felét meg közben felidegesíti, de hát nem lehet minden tökéletes.

Nincs meg ellene a fideszes csodafegyver

Az viszont igaznak bizonyult, amit még októberben írtam: a Fideszben egyáltalán nem számítottak MZP miniszterelnök-jelöltségére, és egyelőre nem látszik, hogy nagyon megtalálták volna a fogást. Láthatóan inkább Karácsony körül hallgatóztak, meg készítették elő a dolgokat, MZP-nél meg csak az unalmas gyurcsányozás és az maradt, amit a hódmezővásárhelyi polgármester maga szállít nekik.

Ennek pedig néha az a vége, hogy – abszurd módon – egy teljesen korrekt kampányfilmet rak neki össze a propaganda, mint történt az például itt. Ráadásul mivel naponta legalább két cikkben gyalázzák Márki-Zay Pétert ezek a lapok,

ezért még ha valóban hülyeséget mond, az sem tűnik fel különösebben a fideszes lapok közönségének, egyáltalán nincs akkora impaktja, mintha normálisan számolnának be a valóságról.

Ugyanitt: a Fidesz azzal számolt, hogy a gyermekvédelminek hazudott, valójában melegellenes népszavazással és a homofób propagandával, az erre adott hazai és nemzetközi jogos felháborodással és túlhabosított libnyaf túlpörgéssel meg is lesz a kampány. Ehhez képest kaptak egy embert, aki össze-vissza buzizza a fideszeseket.

Nem mondanám azért a Kárpátok Donald Trumpjának Márki-Zay Pétert, de az biztos, hogy jelenleg a fideszes propagandából is csak ő folyik, és ez simán lehet előny a választáson.

Ismerős ez a szöveg? Ha nem, akkor még nem iratkoztál fel az Azonnali Reggeli fekete című hírlevelére, ahol először megjelent. De most itt megteheted!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek