Éjszakai antifasiszta plakátozással készült az újbalos Szikra Mozgalom az Orbán-Bolsonaro találkozóra

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.17. 12:21

Szerintük Orbán fasiszta praktikákat tanulhat el Bolsonarótól.

Éjszakai antifasiszta plakátozással készült az újbalos Szikra Mozgalom az Orbán-Bolsonaro találkozóra

Budapestre érkezett Jair Bolsonaro, a leginkább az oltáselleneségáről híres, sokak által szélsőjobboldalinak tartott populista brazil elnök, hogy miután meglátogatta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, találkozon a Putyinnál nemrég szintén tiszteletét tevő magyar miniszterelnökkel is. (Hogy ez Bolsonaro szándéka, azt az Azonnali írta meg először még januárban).

Bolsonaro látogatása megihlette az újbaloldali Szikra Mozgalmat, amit a korábbi Mérce-főszerkesztő Jámbor András vezet. Jámbor nagy fölénnyel nyerte meg az ellenzéki előválasztást a Józsefváros és Ferencváros egyes részeit magába foglaló Budapst 6. sz. szavazókörben, és eséllyel indul az április választáson.

A Szikra az Orbán-Bolsonaro találkozóra a Horthy-korszak kommunista undergroundjának romantikájával reagált:

alkottak egy a stílusában ebbe a korszakba illeszkedő plakátot, és azt éjszaka a szimpatizánsaik több helyre is kiragasztották,

a Szikra Mozgalom ugyanis „támogatja az ismeretlen plakátolókat a fasiszták elleni kiállásban.”

A mozgalom szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint az egyelőre csak az intézmények szétverésében jeleskedő és gyerekkori barátok neve alatt vagyont szerző Orbán a fasiszta kormányzás fortélyait lesi el Bolsonarótól, akinek „közeli szövetségesei a brazil nagyvárosok miliciái, kormányának harmadát katonai vezetők adják, nem bíz semmit a véletlenre”.

Bolsonaro példaképei túlmutatnak Horthy Miklóson, aki – vagy legalábbis a nevébel fémyjelzett korszak romantikája – a Szikra szerint Orbán példaképe, a brazil elnök ugyanis Augusto Pinochet volt chilei diktátor lelkes rajongója, a brazil katonai diktatúra pedig szerinte „a rend és a haladás időszaka volt".

Bár a Szikra szerint Orbán is világossá tette, mit gondol azokról, „akik nem fehérek, keresztények és heteroszexuálisak”, Bolsonaro még a látszatot sem igyekszik fenntartani, elnöksége első napján vállaltan homofób és rasszista törvényekkel indított.

A NER-elit bűne a Fertő-tó és a Balaton tönkretevése, Bolsonaro viszont az Amazonas őserdeit irtja, ráadásul szerinte a klímaváltozás „csak egy kultúrmarxista összeesküvés” – emlékeztet rá az újbaloldali mozgalom.

A Szikra nem fukarkodik a dícsérettel sem, ha az helyénvaló: a mozgalom annak azért örül, hogy – nem elfelejtve az Európában kiemelkedő halálozási számokat és az egészségügy siralmas helyzetét – Orbán „legalább nem egy az egyben oltástagadó, mint Bolsonaro”, ez a szerep itthon a Mi Hazánknak jut.

Abban viszont a Szikra szerint Orbán és Bolsonaro is jeleskedik, az a baloldal minden rossz forrásaként való beállítása. „Nem tudják elrejteni a fasiszták ismerős, reakciós kispolgári dühét, amelynek célja mindig ugyanaz: a baloldal nemzeti egységből való kizárása, minden eltiprása, ami humánus, szolidáris és igazságos” – fogalmaz a közlemény, ami azzal zárul, hogy köszönik szépen, nem kérnek a fasisztákból, „soha többé fasizmust”.

NYITÓKÉP: Szikra Mozgalom

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek