+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. június 10. szerda, 16:08
A kétharmad simán elmehet azon, ha egy-két városban a járvány idején az állammal szemben tekintélyt szerző doktor azt mondja, hogy akkor én most elindulok a választásokon.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Bár már legalább két hete nem néztem meg a Kaspólakókat, és a net is leállt a Ceciliana újabb fejezeteinek gyűjtésével, koronavírus azért még bőven van, és úgy tűnik, hogy Dél-Amerikában, ahol eddig is rossz volt a helyzet, csak most kezdődik a tánc. Mire Európában újra elkezdődik a légúti fertőzések szezonja ősszel, alighanem több tízmilliós esetszámból lehet majd dolgozni a kutatóknak, főleg ha Afrikában is olyan ütemben lobbannak fel gócok, ahogy Brazíliában. A dolog már elkezdődött.

 

Olvasom a magyar neten több helyen is, hogy jaj, de jó, hogy nincs már karantén (nem is volt...), és hogy vissza lehet térni a normál életünkhöz. Igen, ez nagyon jó hír.

 

Sőt, az is lehet hogy túlreagáltunk dolgokat, a magyar döntéselőkészítő folyamatok nem a legjobbak. Az most biztosnak tűnik, hogy a dolognak nincs vége. Ráadásul a szokásos felállásban (járvány van távoli szegény országokban, nálunk nincs járvány) nézhetjük végig, hogy mit csinál a koronavírus ott, ahol nincs lockdown, nem hord mindenki maszkot, nincs kontaktkutatás és hasonlók. Tízezrével növekvő esetszámok, és szép lassan jön utána a halálozás és a káosz.

 

Érdemes tudatosítani, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Én mondjuk még jobban

 

örülnék, ha a második hullám idejére, amikor megint betalál pár gócpontba a fertőzés, már olyan intézkedéscsomagjaink lennének, amelyek Európa-szerte egységesek, és nem vágják haza az egész EU-t, mint tette az első hullám.

 

Meggyőződésem, hogy kontaktkutató applikációból, tesztelésből, maszkviselésből, felelős viselkedésből összeállítható egy olyan erős csomag, amelyik kihalt utcák nélkül is képes kordában tartani a járvány terjedését. Aztán valamikor jövőre, mikor már lesz megbízható oltás, túl lehetünk ezen az egészen. Nagyon fontos lenne, hogy a haláltánc-hangulat alább hagyjon.

 

A járvány megijesztett minket és mi jól tettük, hogy megijedtünk. Sajnos valószínű, hogy hamarosan szegény afrikai országok példáján fogjuk látni, hogy mi az, amit megúsztunk.

 

Viszont van itt egy fontos lecke: sokan úgy gondolták, hogy megkapjuk büntetésünket a túl modern életünkért. Többezer éves kulturális mintáról beszélünk, az emberiség már akkor is ezt gondolta, amikor még gyertyával világított. És jó is, hogy volt egy kis önreflexió és vannak ennek pozitív hatásai, például kiderült, hogy Budapesten senki sem hal bele abba, ha napi 4-5 km ingázáshoz biciklit használ, és tegnapi hírek szerint már ott tartunk, hogy hiánycikk a bicikli. Vagy például kiderült egy komplett diákgeneráció számára, hogy az teljesen jó buli, hogy kiülnek a rakpart lépcsőire pár doboz sörrel, és jelentősen olcsóbban jönnek ki, mintha ugyanezt a sört valami felkapott teraszon innák meg.

 

A legfontosabb dolog viszont az, hogy tudatosítsuk: az a sokat ostorozott modern életmód, tudomány, jogi és társadalmi berendezkedés az oka, hogy Bolsonaro Brazíliájában nagyokat suhint a kaszával a koronavírus, Európában meg kicsiket. A modern és mindenhova elérő telekommunikációs eszközök nélkül ez nem lenne. A jól felszerelt (és igen, világátlaghoz nézve még a magyar kórházak is azok) kórházak, felkészült orvosok és ápolók nélkül ez nem lenne.

 

És amire talán nem, vagy nem eleget gondolunk: elszámoltatható politikusok nélkül sem menne. Boris Johnson, ez a nagyszájú populista kalandor pár nap alatt átlátta, hogy ha nem akarja, hogy akkorákat inogjon alatta a szék, mint Trump és Bolsonaro alatt, akkor muszáj határozottan kezelnie a járványt. A német politikusok egymást múlták felül a „felelős komoly ember felelős komoly dolgokat mond” versenyben. Macron az ottani kulturális mintáknak megfelelően igyekezett de gaulle-i határozottságot mutatni. De még a mi Viktorunk is igyekezett a nép elvárásainak megfelelően beszélni és cselekedni.

 

Ez a demokratikus európai hagyomány, legyen az vastag törzsű fa, mint a franciáknál vagy angoloknál, vagy zsenge virágszál, mint nálunk, ez ugyanolyan fontos fegyver a vírus ellen, mint a védőoltás és a maszkviselés. Ez korlátozza ugyanis az überhatározott erős vezetőt abban, hogy olyan pózokba vágja magát, amelyektől a járvány még jobban terjed. Még egy Orbán Viktornak is kell tartania attól, hogy ha elrontja, bukhat. Akármilyenek is azok a választási szabályok,

 

a kétharmad simán elmehet azon, ha egy-két városban a járvány idején az állammal szemben tekintélyt szerző doktor azt mondja, hogy akkor én most elindulok a választásokon.

 

Ráadásul az ilyen ember ellen már az ügyészség és a hiénamédia sem hatékony eszköz. Az államnak kell a „járványt legyőzni”, és ezen a ponton, ha fogcsikorgatva is, ha lassan is, csak odaengednek pár szakértőt a döntések közelébe. Mindezt azért, mert a narancsos bukta ha távoli is, de reális opció.

 

Nekem úgy tűnik, hogy ezt így ebben a formában nem sokan gondolják végig, pedig érdemes, mert segít megérteni egyrészt azt, hogy a világ jelentős részéhez képest mi milyen szerencsések vagyunk, másrészt pedig azt, hogy miért fontos elmenni szavazni, miért fontos közéleti kérdésekben véleményt nyilvánítani. Akkor is ha „reménytelen” meg ha „szar az ellenzék” meg „alkalmatlan ez mind”.

 

A mostaniak is „alkalmatlanok” meg a következők is „alkalmatlanok” lesznek. Ha olyan jól értenének a virológiához, a hálózatokhoz vagy a joghoz, akkor kenyerüket nem politikusként, hanem virológusként, harvardi hálózatkutatóként vagy ügyvédként keresnék.

 

Alkalmassá mi tesszük őket azzal a folyamatos fenyegetéssel, hogy ha nem kapják össze magukat, lecseréljük őket.

 

Ha ezt megtanuljuk ebből az egész járványparából, már sokkal jobb hely lesz Magyarország is.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás