Az orosz fenyegetés az új normális Európában a NATO főtitkára szerint

Szerző: Aradi Péter
2022.02.16. 18:55

Egy új korszak veszi kezdetét.

Az orosz fenyegetés az új normális Európában a NATO főtitkára szerint

Jens Stoltenberg február 16-án, szerdán a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozása közben egy sajtótájékoztatón elmondta, szerinte egyelőre

semmi jele nincs az orosz csapatok kivonásának

és a feszültség deeszkalációjának, sőt szerinte ennek éppen az ellenkezője történik, és Oroszország erősíti a jelenlétét az ukrán határ körül.

„Amit látunk, az az, hogy Oroszország növelte a csapatok számát, és újabb csapatok vannak úton az ukrán határ felé” – mondta.

Ennek ellenére a BBC tudósítása szerint azt mondta, Moszkvából érkeznek arra utaló jelek, hogy a diplomácia győzhet. A szövetségesek legalábbis minden diplomáciai erőfeszítést üdvözölni fognak.

Stoltenberg azt is hozzátette, hogy azt egyelőre nem tudják, mi fog Ukrajnában történni, azt viszont igen, hogy Európa biztonsága válságban van. Mint magyarázta, Moszkva most világossá tette, hogy bármikor kész tesztelni az európai biztonságot megalapozó elveket, szerinte

mostantól ez az új normális Európában.

A BBC tudósítója rá is kérdezett, pontosan mit ért ezalatt az új normális alatt. Stoltenberg erre megismételte, hogy azt, hogy Oroszország nyomás alatt tartja a kontinenst, és hogy egyes országokat megpróbál megfélemlíteni, hogy elfogadják az adott orosz követeléseket.

„Oroszoszág ha kell, hajlandó lehet erőszakot is alkalmazni, hogy más országokat arra kényszerítsen, hogy megváltoztassák azokat az alapvető elveiket, amik fontosak a közös biztonságunk szempontjából” – magyarázta diplomatanyelven.

NYITÓKÉP: Jens Stoltenberg / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek