Még több NATO haderő érkezik Európába

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.29. 15:14

Mindezt Joe Biden elnök jelentette be a madridi NATO-csúcs előtt.

Még több NATO haderő érkezik Európába

Joe Biden amerikai elnök szerdán Madridban, a NATO-csúcstalálkozó előtt bejelentette, hogy az USA megerősíti katonai jelenlétét Európában, például a szomszédos Romániában is. Egy új harcoló erőről, egy 3000 katonával és 2000 alkalmazottal rendelkező rotációs dandárról van szó.

„Az Egyesült Államok javítani fogja védelmi pozícióját Európában, hogy megfeleljen a kihívásoknak és a biztonsági környezetnek, valamint a lépés a kollektív biztonságunk erősítését is szolgálja. Az év elején további 20 000 katonát küldtünk Európába, hogy megerősítsük a Szövetséget és reagáljunk Oroszország megmozdulásaira, ezzel 100 000 katonára növelve az európai katonai erőket” – mondta Biden a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott közös sajtótájékoztatóján.

Biden később részleteket közölt az új amerikai katonai erőkről Európában.

„Spanyolországban négyről hatra növeljük a rotai haditengerészeti bázison lévő rombolóink ​​számát.

Lengyelországban létrehozzuk az 5. amerikai hadsereg hadtestének állandó főhadiszállását, hogy erősítsük együttműködésünket a NATO-val. Romániában 3000 katonával és 2000 alkalmazottal rotációsan működő dandárt hozunk létre,

javítjuk a balti államok rotációs bevetési képességeit, és további két század F35-ös repülőgépet küldünk az Egyesült Királyság és más államok, pl Németország és Olaszország légvédelmi képességeinek javítására” – mondta Biden elnök.

Biden odaszúrt az oroszoknak is, elmondta, hogy „Putyin Európa finnesítését akarta, de megkapta a Európa NATO-zálódását. Pontosan ezt nem akarta, de ezt meg kell tenni Európa biztonságának garantálása érdekében” – mondta.

NYITÓKÉP: Joe Biden/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek