Egy orosz nagykövet szerint Oroszoroszágnak terve van a NATO-ellen, és megemlítette Magyarországot is

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.20. 13:58

Igor Kalabukov úgy fenyegette meg Boszniát, hogy sikerült vele Magyarországot, Horvátországot és Lengyelországot is.

Egy orosz nagykövet szerint Oroszoroszágnak terve van a NATO-ellen, és megemlítette Magyarországot is

Oroszország bosznia–hercegovinai nagykövete, Igor Kalabukov néhány napja megfenyegette Bosznia–Hercegovinát hogy az ország NATO-csatlakozása esetén Ukrajna-típusú helyzet alakulhat ki a nyugat-balkáni országban is. Szombaton a nagykövet tovább lépett, és most már utalt arra, hogy Oroszországnak terve van a NATO felé, és megemlítette, külön Horvátországot, Lengyelországot és Magyarországot is.

Kalabukov utalt arra, hogy ha Bosznia-Hercegovina NATO-tag lenne, Brüsszel pedig úgy döntene, hogy Moszkvát célzó nukleáris rakétákat helyez el ezen a területen, akkor Oroszországnak „fel kell mérnie a stratégiai helyzetet.

A nagykövet egy helyi tévének adott interjúban monda el a fentieket, amikor a riporter megkérdezte tőle, hogy Oroszországot akkor miért nem zavarják a közelben levő NATO-tagállamok?

„Honnan tudja, hogy nincs tervünk a NATO ellen?”– kérdezett vissza a nagykövet, mondván, hogy a NATO-nak már tagja Horvátország, Magyarország és Lengyelország is, és ezek „Oroszország terveinek középpontjában állnak”.

Dragan Bursać, a Szarajevói Rádió rovatvezetője a Twitteren azzal a szöveggel osztotta meg Kalabukov szavait, hogy „Isten hozott a világháború kapujában”.

Az ügyben megszólat Ungár Péter LMP-s képviselő (egyben az azonnali többségi tulajdonosa – szerk.), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja, aki írásbeli kérdést tett fel Szijjártó Péter külügyminiszternek,amelyben azt tudakolja, elhangzott-e valóban ez a kijelentés, és amennyiben igen, elfogadhatónak tartja-e a miniszter, hogy egy nagykövet katonai csapással fenyegesse az országot. 

Boszniában év elején döntött a Miniszterek Tanácsa a NATO együttműködési bizottságának megalakításáról. Akkor a magyar kormány is üdvözölte ezt a döntést. Tavaly év végén pedig a legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Cselekvés (SDA) elnöke, Bakir Izetbegović felszólította a NATO-t és az EUFOR-t (az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderőt), hogy erősítsék meg mandátumukat az országban, válaszul arra, hogy szerb törvényhozók megindították az eljárást, amelynek célja, hogy kivonuljanak az ország szövetségi intézményeiből.

NYITÓKÉP: S-75 DVINA orosz rakétarendszer/Wikimiedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek