Betiltották a dudálást a kanadai kamionosok tüntetésén

Szerző: Aradi Péter
2022.02.08. 09:05

Mindenkinek nagyon elege lett már az állandó zajból. Durvábban nyomták, mint a Sziget fesztivál.

Betiltották a dudálást a kanadai kamionosok tüntetésén

A kanadai Ontario tartomány legfelsőbb bírósága feburár 7-én, hétfőn 10 napra ideiglenesen betiltotta a kamionos tüntetők dudálását, ami január 2. óta zengett a városban. Hugh McLean bíró visszautasította a tüntetők azon kérését is, hogy naponta legalább egyszer, délután ötkor öt percig nyomhassák a dudákat és kürtöket.

„A dudálás egyetlen célja, hogy felhívja a figyelmet a tiltakozásra. Erre már nincs szükség, a közvélemény tisztában van azzal, mi történik” – magyarázta McLean. A tüntetés ráadásul ütközik azzal, hogy Ottawa lakóinak elidegeníthetetlen joguk van a csendhez. Mint mondta, az embereknek természetesen joguk van tiltakozni, azonban a szüntelen zaj akár helyrehozhatatlan halláskárosodást is okozhat.

Ahogy az Ottawa Citizen írja, az egyik helyi lakos 80 decibel zajt mért a lakásában, és ahhoz hasonlította a dolgot, mintha a nappalijában egész nap, megállás nélkül füvet nyírnának. Mások 120 decibelt mértek utcaszinten. Összehasonlításként:

a Sziget fesztivál megengedett zajszintje a környező kerületekben este 11 óráig 65, utána 55 decibel.

A bíró állítása szerint azt is figyelembe vette a dudálás betiltásánál, hogy a kamionosok próbálják kreatív módon felhasználni a kürtöket, és különböző ütemeket, mintákat, dallamokat visznek a dudálásba. Azonban, mint látjuk, mindezek a lehetséges művészi érdemek sem tántorították el abban, hogy 10 napra betiltsa az egészet.

Mint arról korábban írtunk, a kanadai kamionosok azért kezdtek el tiltakozni Ottawában, mert az új járványügyi szabályok értelmében az Egyesült Államokból érkező sofőrök csak akkor léphettek volna be Kanada területére, ha vagy beoltották magukat az amúgy önkéntes koronavírus elleni oltással vagy vállalják, hogy két hétig karanténba vonulnak.

A tüntetés hamar átcsapott egy általános kormányellenes, illetve korlátozásellenes megmozdulásba,

illetve a szélsőjobboldal is rátenyerelt az eseményre, pedig a kamionosok jelentős része csak azért szólalt fel, mert az új beutazási szabály érvényében ellehetetlenült volna a munkájuk.

Justin Trudeau miniszterelnök a tüntetőket egy hete még a szűkebb kisebbségnek nevezte, ugyanis január 31-ig a kanadaiak 85 százaléka már megkapta legalább az első oltást és 79 százalékuk volt már teljesen beoltva. Trudeau szerint a szállítmányozók körében még ennél is magasabb, 90 százalék az átoltottság.

A miniszterelnök jelenleg karanténban van, miután pozitív lett a tesztje. A Twitteren azt írta, a kanadaiaknak joguk van tiltakozni, joguk van nem érteni egyet a kormányukkal, és hallatni a hangjukat. „Mindig megvédjük ezt a jogot.” De, mint folytatta,

nincs joguk blokkolni sem a gazdaságukat, sem a demokráciájukat, sem a polgártársaik mindennapjait.

„Ezt meg kell állítani” – fűzte hozzá.

A kanadai szabadságmenet mintájára Magyarországon is szerveztek tüntetést, amin többnyire csak személyautókkal tiltakoznak. Mint írtuk, ez február 7-én, hétfőn kezdődött és az előzetes tervek szerint egész héten tartani fog. A felhívás a részben Gődény György által alapított Orvosok a tisztánlátásért járványbagatellizáló oldalra került fel.

NYITÓKÉP: Freedom Convoy 2022 / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek