Párizs és Brüsszel is betiltotta az oltásellenes kamionos tüntetéseket

Szerző: Aradi Péter
2022.02.10. 16:10

A szabadság konvojának nevezett tüntetéssorozat európai leágazása ezzel lehet, hogy azelőtt véget ért, hogy elkezdődött volna.

Párizs és Brüsszel is betiltotta az oltásellenes kamionos tüntetéseket

A párizsi rendőrség február 10-én, csütörtökön bejelentette, hogy betiltja a kamionos tüntetéseket, amik szabadságkonvojoknak hívják magukat. A kanadai példát követve egy 300 ezer fős Facebook-csoportban kezdtek szövetkezni a részben oltásellenes, részben a járványügyi szabályok ellen tüntetők, és a tervek szerint éppen február 10-én, csütörtökön álltak volna össze Nizzában, hogy aztán Párizs és Brüsszel felé vegyék az irányt.

Az Euractiv azt írja, hogy a tiltás február 11-től, péntektől február 14-ig, azaz hétfőig van érvényben, és hogy azok, akik úttorlasszal próbálkoznak, akár két év börtön vagy 4500 eurós, azaz

közel 1,6 millió forintos pénzbüntetést is kaphatnak.

Mindemellett 3 évre eltilthatják a szabályszegőket a vezetéstől is, ami egy kamionos számára valószínűleg szintén nem jönne jól.

A beszámolók szerint állítólag a francia tiltakozók nincsenek olyan sokan, bár egyelőre lehetetlen felbecsülni a számukat, hiszen a várakozások szerint az ország minden tájáról indultak autóval, motorral és kisteherautókkal is, ezek után viszont pedig érdekes lesz, vajon megindulnak-e Párizs felé, vagy sem.

A további terv az volt, hogy miután Párizst lezárják a hétvégére, hétfőn továbbmennek a kamionosok Brüsszelbe, de Philippe Close brüsszeli polgármester szintén február 10-én bejelentette, hogy ott sem látják őket szívesen, és betiltják a konvojos tüntetést, mert nem kértek engedélyt a tiltakozásra.

A Le Soir napilap azt tette hozzá még, hogy a belga rendőrség hamarosan elkezdi szűrni a Franciaországból érkező kamionos forgalmat, és ha valaki gyanús nekik,

azt egy Brüsszel külvárosában található parkolóba vezetik.

Franciaországban egyébként a lakosság 92 százaléka legalább egyszer be van oltva, Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor még ezzel a számmal sincs kibékülve, és egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta a Le Parisiennek, hogy kötelező oltást ugyan nem fog bevezetni, de

meg fogja keseríteni az oltatlanok életét.

A dolog úgy néz most ki, hogy a védettségi igazolás  január 15-én oltási igazolássá alakult át, és csak ezzel lehet a tömegközlekedést használni vagy bárhova, vendéglátóipari helyiségbe, moziba, színházba, koncertekre elmenni.

Az oltásellenesekre, mint olyan sok helyen láttuk már, megint csak a szélsőséges politikai erők telepednek rá, ami Franciaországon sincs másképp: a Nemzeti Tömörülést vezető Marien Le Pen az interjú után azt írta Twitteren, hogy Marcon nem méltó a hivatalához, és később is számtalanszor szimpátiáját fejezte ki az oltatlanokkal.

Ahogy korábban írtuk, a kanadai kamionosok azért kezdtek el tiltakozni Ottawában, mert az új járványügyi szabályok értelmében az Egyesült Államokból érkező sofőrök csak akkor léphettek volna be Kanada területére, ha vagy beoltották magukat az amúgy önkéntes koronavírus elleni oltással vagy vállalják, hogy két hétig karanténba vonulnak.

A tüntetés hamar átcsapott egy általános kormányellenes, illetve korlátozásellenes megmozdulásba, illetve a szélsőjobboldal is rátenyerelt az eseményre, pedig a kamionosok jelentős része csak azért szólalt fel, mert az új beutazási szabály érvényében ellehetetlenült volna a munkájuk. Ontario tartomány legfelsőbb bírósága feburár 7-én, hétfőn

10 napra ideiglenesen betiltotta a kamionos tüntetők dudálását,

ami január 2. óta zengett a városban.

NYITÓKÉP: RGY23 / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek