Letartóztatták Kanadában a kamionos tüntetések kulcsszervezőit

Szerző: Aradi Péter
2022.02.18. 08:45

A kanadai kormánynak nagyon elege lett az egészből.

Letartóztatták Kanadában a kamionos tüntetések kulcsszervezőit

Az ottawai rendőrség február 17-én, csütörtökön

letartóztatta a kamionos tüntetések két kulcsszervezőjét,

Tamara Lich-et és Chris Barbert. Utóbbit már napközben letartóztatták, Lich-et viszont csak estefelé, számolt be a CBC. Az oldal információi szerint várhatóan mindkettejük ellen büntetőeljárást indítanak.

A kanadai hírügynökségnek Lich aznap este még megerősítette, hogy ott volt, amikor Barbert letartóztatták és elvezették, és hozzátette, hogy beletörődött már abba, hogy miután a személyes bankszámláját befagyasztották, ő is börtönbe kerül. Nem sokkal később aztán őt is elvitték a rendőrök. A tüntetők azt írták Facebookon, hogy ennek ellenére kitartanak. 

Az ottawai rendőrség közel 100 ellenőrzőpontot állított fel a városközpontban a tüntetést fő helyszíne, valamint egy üzleti és egy lakónegyed körül.

Minderre azután került sor, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök végképp megelégelte a tüntetéseket, és február 14-én, hétfőn

életbe léptette a széleskörű vészhelyzeti törvényt,

ami többek között bizonyos területeken tiltja a gyülekezést.

„Ez nem békés tüntetést. A torlaszok kárt okoznak a gazdaságnak és veszélyeztetik a közbiztonságot” – indokolta Trudeau a döntést.

A kanadai Parlament körüli utcákban parkoló kamionosokat ezután figyelmeztették, hogy letartóztatják őket, lefoglalják a teherautóikat, felfüggesztik a biztosításukat és befagyasztják a számláikat, ha nem vonulnak el. A rendőrség állítása szerint rögtön felvette a kapcsolatot a gyermekjóléti szervezetekkel is, hogy eltávolítsák a tüntetők gyermekeit a helyszínről, mielőtt bemennek feloszlatni a tüntetést.

Ahogy korábban írtuk, a kanadai kamionosok azért kezdtek el tiltakozni Ottawában, mert az új járványügyi szabályok értelmében az Egyesült Államokból érkező sofőrök csak akkor léphettek volna be Kanada területére, ha vagy beoltották magukat az amúgy önkéntes koronavírus elleni oltással vagy vállalják, hogy két hétig karanténba vonulnak.

A tüntetés hamar átcsapott egy általános kormányellenes, illetve korlátozásellenes megmozdulásba, illetve

a szélsőjobboldal is rátenyerelt az eseményre,

pedig a kamionosok jelentős része csak azért szólalt fel, mert az új beutazási szabály érvényében ellehetetlenült volna a munkájuk.

A kanadai szabadságkonvoj mintájára hasonló megmozdulások kezdődtek Izraelben, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is. A kanadai minta alapján február 7-én, hétfőn egész hetes tiltakozást indítottak Magyarországon is. A felhívás a részben Gődény György által alapított Orvosok a tisztánlátásért járványbagatellizáló oldalra került fel.

A franciaországi tüntetéseket pedig azelőtt betiltották, hogy egyáltalán elkezdődhettek volna.

NYITÓKÉP: Tamara Lich / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek