Második napja tiltakoznak a kötelező oltást ellenző kanadai kamionosok, káoszba fullad Ottawa

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.31. 12:08

Horogkeresztes zászló miatt és katonai emlékművön táncoló nő ellen is indult eljárás, az ottawai rendőrségnek sok dolga van a tüntetés miatt.

Második napja tiltakoznak a kötelező oltást ellenző kanadai kamionosok, káoszba fullad Ottawa

Már második napja bénítja meg Kanada fővárosát az a kaminomosok által szervezett tüntetés, ami eredetileg

amiatt indult, hogy a kormány a Kanada-USA határt átlépők számára oltás kötelezettséget vezetett be

– vagy oltás híján két hetes karantén-kötelezettséget az USA felől érkezőknek.

A „szabadságkonvojnak” nevezett tüntetés azóta a járványügyi intézkedések elleni általános tiltakozássá nőtt, a tüntetők gépjárművei blokkolják a belváros utcáit, a tüntetők pedig egyre több balhét okoznak Ottawában a BBC tudósítása szerint.

Az ottawai rendőrség Twitter-posztban arról számol be, hogy több nyomozás is folyik amiatt, hogy a fővárosban számos emlékművet „megszentségtelenítettek”, illetve amiatt, hogy a rendőrökkel és az önkörmányzat alkalmazottaival szemben fenyegetően, törvényellenesen vagy megfélemlítően léptek fel.

Ottawa polgármestere, Jim Watson szerint tüntetők egy csoportja egy étkezde személyzetét zaklatta, ingyen ételt követelve tőlük, miután ezek nem akarták kiszolgálni a maszkot nem viselő tüntetőket. De a rendőrség amiatt is nyomoz, hogy horogkeresztes zászlók is feltűntek, valamint egy nőt is keresnek, aki táncolt az ismeretlen katona sírja-emlékművön.

Justin Trudeau miniszterelnök – akit a családjával együtt kimenekítettek szombaton a fővárosból – a tüntetőket egy szűk kisebbségnek nevezte.

A kanadaiak 77 százaléka teljesen be van oltva, a kamionosok között ez az arány 90 százalék Trudeau szerint.

Az oltási kötelezettséget Trudeau-kormány január 15-től vezette be, viszont az USA-ba már régebb óta csak oltási igazolvány felmutatásával lehet belépni Kanada felől. 

NYITÓKÉP: Freedom Convoy 2022 / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek