A pekingi stadion egyik tervezője már bánja, hogy részt vett a munkálatokban

Szerző: Aradi Péter
2022.02.04. 16:39

A 24. téli olimpia megnyitóját a Madárfészek nevű stadionban tartották, aminek egyik tervezője azt mondja, az országban rossz irányba haladnak a dolgok, és sajnálja, hogy tervezőként nincs hatással arra, kik és mire használják az épületét.

A pekingi stadion egyik tervezője már bánja, hogy részt vett a munkálatokban

Aj Vej-vej kínai művész, aki a pekingi Nemzeti Stadion, más néven Madárfészek tervezőcsapatának egyik konzulense volt, máris bírálta az Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Kínai Kommunista Pártot. Előbbi szerinte figyelmen hagyja a sportolók biztonságát,

csak az üzlet érdekli, és akarva-akaratlanul is a tekintélyelvű rendszereket támogatja,

utóbbi, azaz Kína pedig az utóbbi években szerinte rossz irányt vett.

Kínát, mint mondta, teljes mértékben maga alá gyűrte a kommunista párt, ami szerinte mindent megtehet. Neki is azért kellett menekülnie az országból, mert akár ügyvédek nélkül is bíróság elé állíthatták volna, és hosszú időre börtönbe zárhatták volna anélkül, hogy bárki bármit tehetett volna.

Aj Vej-vej jelenleg hét éve él szerte Európában, jelenleg Portugáliában telepedett le. 2011-ben a kínai hatóságok 81 napra őrizetbe vették, amiért nyíltan hangoztatta véleményét az emberi jogokról. Útlevelét négy évre bevonták, és csak 2015 júliusában kapta vissza, azóta él száműzetésben. A kínai műtermét 2018-ban buldózerekkel tarolták le a kínai hatóságok.

A CNN-nek adott interjújából kiderül, hogy Vej-vej apját, aki költő volt, szintén börtönbe csukták és egy hszincsangi munkatáborba küldték – oda, ahol most az ujgur átnevelőtáborok vannak, és ahol többek szerint népirás zajlik.

A kínai építész azt mondja, amikor a stadiont tervezték, még

azt az üzenetet szerették volna közvetíteni, hogy a szabadság lehetséges, van remény.

A stadion tervezésére 2002-ben írtak ki pályázatot, 2003-ban tették le az alapkövét, és 2004 márciusában kezdődődött meg az építkezés. Vej-vej azt mondja,

ő akkor még hitt benne, hogy Kína szabad, demokratikus és átlátható országgá válik, azóta viszont szerinte sok tekintetben visszafelé haladt.

Mint említette, sajnálja, hogy építészként nincs hatása arra, hogyan használják az épületét. Peking természetesen tagadja az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádakat.

Mint korábban írtuk, kínai főváros, Peking 2015-ben nyerte el a rendezés jogát, miután egy nevező kivételével mindenki más visszalépett. Azóta folyamatosan balhé van körülötte, több ország is diplomáciai bojkott hirdetett vele szemben, ami nagyjából annyit tesz, hogy bár a sportolók elmehetnek az olimpiára, nem utazik velük diplomáciai küldöttség.

A bojkottáló országok részben pont

az ujgur átnevelőtáborok miatt mondták azt, hogy nem kérnek a kínaiakból.

A kínai hatóságok azt állítják, a táborokban pusztán szakmai átképzések folynak, miközben a menekültek beszámolói szerint a táborlakók napjai azzal telnek, hogy megbilincselve kínaiul tanulnak, kínai és kommunista szlogeneket és dalokat mondatnak velük újra és újra, és csak rizslevest és kenyeret kapnak. Rendszeresek az erőszakolások, a verések, az emberkísérletek.

NYITÓKÉP: Werni / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek