Szijjártó Péter nem is lehetne boldogabb, újraindul a Peking-Budapest közvetlen járat

Szerző: Aradi Péter
2022.06.26. 15:40

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez komoly jelentőséggel bír a magyar gazdaság szempontjából is.

Szijjártó Péter nem is lehetne boldogabb, újraindul a Peking-Budapest közvetlen járat

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze Pekinget és Budapestet.

„Több mint két éve, hogy a koronavírus első hullámai

alapjaiban rengették meg a világot.

Országok zártak be, kereskedelmi láncok szakadtak meg vagy éppenséggel légi összeköttetések szűntek meg” – kezdte a bejelentését Szijjártó.

„A világjárvány egy olyan kihívás volt, amellyel minden országnak meg kellett küzdeni, hogy napról napra, hétről hétre és hónapról hónapra nyerjük vissza régi életünket. Magyarország ebben jól helytállt, így most már világviszonylatban is folyamatosan építhetjük vissza mindazt, amit a vírus elvett tőlünk.”

Mint a külügyminiszter magyarázta, ennek a munkának mérföldköve most az Air China döntése, ami alapján a kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között.

Szijjártó szerint ez komoly jelentőséggel bír a magyar gazdaság szempontjából is, hiszen mind a turizmus, mind a kereskedelem hatalmas lendületet kap azzal, hogy Budapest ismét közvetlenül elérhetővé válik a kínai fővárosból.

A közvetlen Budapest-Peking járat először

2012-ben szűnt meg, miután becsődölt a Malév,

és a jóval korlátozottabb átszállási lehetőségek miatt a Hainan Airlines nem látta értelmét tovább működtetni.

Az Air China első Peking-Budapest járata három évvel később, 2015. május 1-jén, pontosan 19 óra 26 perckor landolt Budapesten. Az első járatot ünnepélyes keretek között, az új járatoknak kijáró hagyományos tűzoltó diadalív vízsugárral köszöntötték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Szijjártó Péter természetesen már akkor is a helyszínen fogadta a gépet, már csak azért is, mert a járat elindításához kormányzati szintű megállapodásra volt szükség, a járat ráadásul része volt a magyar kormány ún. keleti nyitás politikája, aminek sikerességével kapcsolatban azért akadnak kételyek.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek