Oroszország megtiltotta a Deutsche Wellének, hogy sugározzon a területén

2022.02.03. 18:15

Oroszország így reagált arra, hogy Németország a Kreml-közeli Russian Today német nyelvű részével tett így.

Oroszország megtiltotta a Deutsche Wellének, hogy sugározzon a területén

Az már megszokott a diplomáciában, hogy ha egy ország kitiltja egy másik ország diplomatáját, akkor a kitoltott diplomata országa erre reagálva ugyanígy tesz a másik országgal szemben. Oroszországnak most ezt sikerült egy fokkal túlszárnyalni,

hogy sugárzási tilalmat rendelt el német közmédiához tartozó Deutsche Welle számára Oroszországban,

tudósít róla többek között a Spiegel.

Az orosz külügy emellett csütörtökön elrendelte a DW moszkvai irodájának a bezárását, még az újságíróinak az akkreditációit is visszavonta.

Az orosz válasz az után érkezett, hogy Németország a Kreml-közeli Russian Today-jel tett hasonlóan – a német Engedélyezési és Felügyeleti Bizottság (Die Kommission für Zulassunk und Aufsicht, röviden ZAK, ami a 14 állami médiahatóság testülete) szerdán jelentette be, hogy az RT-nek le kell állítania a német nyelvű műsorainak a sugárzását, mivel nem rendelkezik a szükséges sugárzási engedéllyel.

Az RT még 2021 márciusában jelentette be, hogy Németországban is terjeszkedni fog (2021 decemberében meg is kezdték az adásokat egy szerb licenszel), azonban az orosz állami költségvetésből működő RT-t többször is azzal vádolták meg, hogy a Kreml propagandaeszköze és dezinformációs kampányokban, álhírgyártásban vesz részt. Miután Németországban nem sugározhat, így már csak mobilapplikáción keresztül érhető el az RT DE-nek nevezett csatorna. 

A Deutsche Welle szóvivője, Christoph Jumpelt egyébként a Spiegelnek elmondta:

hivatalos értesítést még nem kaptak, ők is csak a médiából értesültek arról, hogy egy ideig vége az oroszországi sugárzásnak. 

A DW a hivatalos álláspontját tartalmazó közleményét majd később fogja kiadni.

A német külügy szerint a DW betiltása csak az első lépés lehet

A német külügyminisztérium közleményben arról ír, hogy a mostani lépés Oroszországtól csak „a megtorló intézkedések első szakasza”, mivel a német közmédia újságírói akkreditációinak a visszavonása, illetve a csatorna sugárzásának beszüntetése még csak az első lépés.

A német külügy szerint Oroszország kitilthatja azokat a személyeket is az országából, amelyek ellehetetlenítették a német RT sugárzását.

A Spiegel egyébként emlékeztet, hogy Németországban semmilyen más ország állami rádiója nem működhet, még az Egyesült Államoké sem, ezt pedig az új német külügyminiszter, a Zöld-társelnök Annalena Baerbock kifejtette orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak is, amikor januárban Moszkvában találkoztak.

Mint Baerbock mondta, az állami médiumok tiltásának történelmi okai vannak Németországban – egyébként a német közmédiumok közül csak a Deutsche Welle kap közvetlenül a német államtól pénzt, a többi német közmédiumot az adófizetők tartják el közvetlen adó formájában –, ugyanakkor ezt az érvelést a Kreml nem fogadta el. A lap idézi Dimitrij Peszkov, Kreml-szóvivő nyilatkozatát, aki szerint

az RT sugárzásának megtiltása a szólásszabadság elleni támadás.

Az utóbbi időben amúgy elég terhelt Nyugat és Oroszország kapcsolata: az orosz-ukrán határon állomásozó közel százezer orosz katona miatt az elmúlt időszakban elég éles fenyegetőzések hangoztak el mind orosz, mind nyugati oldalról.

Ebbe a diplomáciai csörtébe belépett az alapvetően merkeli pragmatizmust képviselő Olaf Scholz vezette német kormány is felvetve, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor Németország elengedi az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjét, ami egyébként már teljesen megépítettek, mindössze az engedélyeztetésre vár.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin az éves sajtótájékoztatóját tartja még 2021 december végén. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek