Egymásnak adja a kilincset a Nyugat és a Kelet Szerbiában

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.04. 18:19

Vučić a hét elején a szerb-orosz együttműködések fellendítéséről tárgyalhat Lavrovval, pénteken viszont már az orosz agresszió elleni közös fellépésről egyeztethet a német kancellárral.

Egymásnak adja a kilincset a Nyugat és a Kelet Szerbiában

A szerb vezető az orosz-ukrán háború kitörése óta folytat hintapolitikát. Aleksandar Vučić bár gazdasági szempontok miatt az Európai Unió felé húz, vallási, ideológiai és egyéb politikai okok miatt Vlagyimir Putyin iránt is elkötelezett. Szerbia eddig szankciókat sem vezetett be Oroszországgal szemben, és a legvalószínűbb,

a jövőben is távol tartja magát ettől.

A helyi sajtó napok óta attól hangos, hogy Szergej Lavrov és Olaf Scholz is Szerbiába utazhat a jövő héten. Ezt most

mind orosz, mind német részről megerősítették.

Kétoldalú együttműködésekről Oroszországgal

Az orosz külügyminiszter június 6-án és 7-én Szerbiába látogat, Szergej Lavrov találkozik Aleksandar Vučić államfővel és más tisztségviselőkkel is – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Mint az N1 írja, Marija Zaharova elmondása szerint a felek várhatóan

a balkáni térség helyzetéről, aktuális nemzetközi kérdésekről, illetve kétoldalú politikai és gazdasági együttműködésről egyeztetnek majd.

A kétoldalú blokádok leküzdéséről a németekkel

Pár nappal később, június 10-én Olaf Scholz utazik Belgrádba. A német kancellár ezután Koszovóba, Görögországba és Bulgáriába is ellátogat a tervek szerint - írja az N1 a kancellári hivatal közleménye alapján.

Scholz többek között a nyugat-balkáni országok uniós lehetőségeiről, a regionális együttműködések javításáról és a kétoldalú blokádok leküzdéséről kíván egyeztetni az álamokkal, emellett, mint közölték,

az orosz agresszió elleni fellépés is a találkozók központi témája lesz. 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek