Kiforgatták az oroszok a szlovák miniszter szavait, ukrán-szlovák diplomáciai botrány lett belőle

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.22. 17:30

Richard Sulík a Krímről és az oroszok elleni gazdasági szankciókról beszélt, de nem pontosan azt mondta, amit az orosz média szerint mondott. Az ukránok mindenesetre kiborultak.

Kiforgatták az oroszok a szlovák miniszter szavait, ukrán-szlovák diplomáciai botrány lett belőle

Csütörtökön Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek kellett megnyugtatnia Ukrajnát afelől,

hogy nem változott meg Szlovákia külpolitikai irányultsága, továbbra is elítéli a Krím oroszok általi elfoglalását és támogatja az Oroszország elleni szankciókat.

Minderre azért volt szükség, mert Ukrajnában nagy felháborodás lett abból, amit Richard Sulík gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke mondott a Krímről és a szankciókról. Vagyis inkább abból, amit nem mondott.

Úgy hiszi

Sulík még decemberben adott interjút a balközép Pravda napilapnak, amiben több gazdasági téma mellett szóba jön az orosz-szlovák kormányközi gazdasági bizottság munkája, amit Sulík szerint elnyomott az új járványhullám és az Oroszország elleni szankciók.

A szankciókat Sulík szerencsétlennek nevezi, szerinte azok csak károkat okoznak a kereskedni akaró országoknak, és „az oroszok a Krímet sem így, sem úgy nem fogják visszaadni”.

Sulík szerint előre kell nézni és kapcsolatokat kell építeni, de azt is hozzáteszi, hogy az Ukrajna keleti határain jelen lévő feszültségek ehhez valóban nem járulnak hozzá.

Ennek a decemberi interjúnak semmilyen visszhangja nem volt, január 19-én szerdán azonban a Pravda a decemberi interjú alapján külön cikket szentelt Sulík szankciókkal kapcsolatos nézeteinek azzal a címmel, hogy

„Sulík elutasítja a szankciókat és azt állítja, az oroszok nem adják vissza a Krímet”.

A cikkben tulajdonképpen újra lehozzák azt, amit Sulík decemberben mondott, kiegészítve azzal, hogy a pártja által delegált, de nem párttag külügyminiszter, Ivan Korčok a szankciók kérdésében nem ért egyet Sulíkkal; illetve más poliktusok szankciókkal kapcsolatos álláspontját is ismerteti a Pravda.

Ezt a cikket már észrevette az orosz sajtó, a TASZSZ állami hírügynökség azzal a címmel szemlézte, hogy

„Szlovákia miniszterelnök-helyettese úgy hiszi, a Krím Oroszország része marad”.

A hírt több orosz sajtótermék azzal az értelmezéssel vette át a TASZSZ-tól, hogy

Szlovákia miniszterelnök-helyettese kiáll Oroszország mellett a Krím és a szankciók ügyében.

Ukrajna kiborul

Mivel azonban az oroszok által gyakorlatilag annektált Krím ügye Ukrajnában roppant kényes kérdés, az ukránok egyből ki is borultak azon, amit az orosz sajtó szerint Sulík mondott.

Mint a szlovák Denník N írja az összefoglalójában, az ukrán Klymenko Time lap már ezzel a címmel írt Sulíkról:

„Árulás Szlovákiából. Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter azt mondta, Krím Oroszország része marad”.

Az orosz külügyminiszter szóvivője, Oleg Nikolenko pedig Sulík szavait elfogadhatatlannak nevezte, „mert azok megkérdőjelezik Ukrajna területi integritását”, azok nincsenek összhangban sem Szlovákia, sem az EU Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatos hivatalos álláspontjával.

Kijev emiatt felszólította Sulíkot, hogy nyilvánosan vonja vissza a kijelentéseit.

Emiatt kellet csütörtökön már Eduard Heger szlovák kormányfőnek megnyugatnia Ukrajnát, hogy Szlovákia semmi olyasmit nem tenne, amivel igazolná az oroszok nemzetkozi jogsértését és a Krím elfoglalását; annak elítélése és az Oroszország elleni szankciók támogatása továbbra is Szlovákia hivatalos külpolitikai irányultságának részét jelenti. Ezt Hegerhez hasonlóan Ivan Korčok külügyminiszter is megerősítette.

Sulík azt mondta a Denník N-nek, hogy már szerdán jelezték neki, hogy áll a bál Ukrajnában, úgyhogy még aznak szólt Korčoknak, hogy vegye fel a kapcsolatot az ukrán diplomáciával és jelezze nekik, hogy félreértés történt. Amit decemberben mondott a Pravdávak, azt azonban továbbra is korrektnek tartja, a Krím annektálásáról pedig korábban maga is úgy nyilatkozott, hogy azt a nemzetközi jog súlyos megsértése; ezt az álláspontját pártja, az SaS is megerősítette egy csütörtöki közleményében. A közlemény arra is kitér, hogy Sulík

az Oroszország elleni szankciók politikai céljával mindigis egyetértett, csak épp hatástalannak tartja őket.

Nem ez az első diplomáciai balhé Ukrajnával

A Denník N arra is emlékeztet, hogy 2021 márciusában is volt már egy botrány Ukrajna és Szlovákia között, amit Igor Matovič, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO elnöke, akkor még miniszterelnök okozott egy rossz poénnal.

Matovič épp túl volt a koalíciós partnereinek a háta mögött intézett Szputnyik-beszerzésen – amibe szűk egy hónapon belül belebukott –, amikor egy rádióműsorban arra a kérdésre, hogy mit ígért az oroszoknak a Szputnyikért, rávágta, hogy

Kárpátalját,

majd hozzátette, hogy miért kellett volna bármit ígérnie.

A kelet-ukrajnai háború és a Krím oroszok általi elfoglalása miatt a területi egység kérdésére roppant érzékeny Ukrajna természetesen emiatt is felháborodott, Matovič végül nyilvánosan bocsánatot kért a kijelentése miatt.

NYITÓKÉP: Richard Sulík / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek