Kínában vesznek egy nagy levegőt, és két nap alatt letesztelnek 14 millió embert

Szerző: Aradi Péter
2022.01.09. 13:50

A dolog nagyon hatékonynak tűnik, de állítólag a legutóbbi hasonló akció is emberáldozatot követelt.

Kínában vesznek egy nagy levegőt, és két nap alatt letesztelnek 14 millió embert

Ma, azaz január 9-én a kínai hatóságok megkezdték 14 millió ember tesztelését Tiencsenben, miután legalább két omikronos esetet találtak. Az egyik fertőzött egy 10 éves lány, a másik fertőzött pedig egy 29 éves nő, aki egy napköziben dolgozik.

A hatóságok azonnal kontaktkutatást végeztek, és szombat estére találtak még 18 fertőzöttet – 767 teszt viszont negatív lett, – ezután döntöttek úgy, hogy másnap, azaz ma az egész várost letesztelik. A vasárnap megkezdett tesztelést

két nap alatt kell befejezniük.

A lakosokat megkérték, hogy maradjanak otthon, bár nagyon más választusok nem is lehet, ugyanis addig nem kapnak zöld egészségügyi kódot az okostelefonjuk koronakövető applikációjában, ami például a tömegközlekedés használatához nélkülözhetetlen, amíg nem lesz negatív tesztjük.

Az állami tulajdonú Global Timesban arról írnak, hogy a szigorú intézkedésekre azért van szükség, mert a tiencseni járvány

veszélyt jelent a 150 kilométerre lévő Pekingre és a februári téli olimpiára.

A két várost egy nagy sebességű vonat köti össze, amivel mindössze egy óra az út, és sokan ingáznak közöttük.

Nem biztos, hogy úgy van az

A kínaiak egyébként nemrég két másik városban, Hszianban és Yuzhou-ban is szigorú karantént vezettek be, és tömeges tesztelést végeztek. Előbbiben 13 millió, utóbbiban, 1,1 millió embert érintettek a korlátozások.

A BBC arról írt, hogy bár a Kínai Kommunista Párt szereti úgy beállítani a dolgot, hogy náluk minden hatékonyan és zökkenőmentesen zajlik ilyenkor, a valóság jóval rendezetlenebb.

A szigorú lezárások miatt nem tudják például rendesen megszervezni az ételosztásokat, mert nem áll rendelkezésre elég sofőr az emberek ellátásához. Hszianban emiatt sokan arról posztoltak, hogy elfogyott az ételük. Néhányan kétségbeesésükben azt írták,

a mobiljukat is elcserélnék, hogy ennivalóhoz jussanak.

Emellett többeknek az éjszaka közepén kellett elhagyniuk az otthonukat, de megfelelő orvosi segítség nem állt a rendelkezésükre. A BBC információi szerint egy férfi szívinfarktusban elhunyt, egy nyolcadik hónapban járó, terhes nő pedig elvesztette a babáját, mert a szigorú intézkedések miatt megtagadták tőlük a kezelést.

NYITÓKÉP: mariohagen / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek