Tízből négy magyar szerint Orbán Viktor is felelős Völner korrupciós botrányáért

Szerző: Aradi Péter
2021.12.21. 14:51

Elég sokan vannak azok is, akik szerint Varga Juditnak is mennie kéne. Nem meglepő módon a kormánypárti és az ellenzéki szavazók teljesen mást gondolnak az ügyről.

Tízből négy magyar szerint Orbán Viktor is felelős Völner korrupciós botrányáért

Tízből négy megkérdezett szerint Orbán Viktor is felelős azért, hogy az államtitkára korrupciós ügybe keveredett, derült ki a Publicus Intézet december 14-17. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amit a Népszava számára készített.

Az ellenzéki szavazók 78 százaléka úgy véli, hogy Orbán is felelős a botrányért, miközben a kormánypárti válaszolók közül csak 11 százalék válaszolta ugyanezt.

A bizonytalanok 38 százaléka szerint is felelős Orbán a korrupciós botrányért.

Varga felelősségét is firtatják

A megkérdezettek 41 százaléka továbbá azt mondja, hogy Varga Juditnak is le kellene mondania, mert a helyettese korrupciós ügybe keveredett. Ezt az ellenzéki szavazók 82 százaléka gondolja így, míg kormányoldalon csak minden nyolcadik (12 százalék). A bizonytalanok szintén 38 százaléka mondatná le Varga Juditot.

Ezek után nyilván nem meglepő, hogy hasonlóan válaszoltak akkor is, amikor azt kérdezték, hogy szerintük Varga Judit felelős-e azért, hogy Völner korrupciós ügybe keveredett. Az ellenzéki szavazók 84 százaléka, a bizonytalanok 48 százaléka, a fideszesek 22 százaléka szerint igen.

A válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy Völnernek azért kellett buknia, hogy az Orbán-kormány fel tudjon mutatni egy áldoztat, miután annyi vád éri őket az igazságszolgáltatás befolyásolásának gyanúja miatt, 41 százalék pedig azt mondta, Völner beáldozására azért is szükség volt, hogy a Fidesz megüzenje a sajátjainak, hogy a fegyelmet tartani kell.

A válaszadók további 33 százaléka szerint Völner meggyanúsítása valamiképp összefügg a Pegasus-üggyel is,

ugyanakkor a magyar közbeszéd polarizáltságát jól mutatja, hogy erről másképpen gondolkodnak a kormánypárti és az ellenzéki szavazók: míg utóbbiak 58 százaléka szerint összefügg, a Fidesz-KDNP szavazóinak mindössze 14 százaléka gondolkodik így, igaz szavazóik körében azok vannak többségben, akik vagy nem tud, vagy inkább nem akart válaszolni a kérdésre.

Ugyanígy megosztott a közvélemény abban, hogy Völner esete egyedinek számít-e. A Fidesz-KDNP szavazói szerint igen, a 23 százalékuk gondolja így, míg az ellenzéki válaszadók mindössze csak a 10 százaléka van ezen a véleményen, többségük, a 81 százalékuk szerint Völner esete egyáltalán nem egyedi.

Meglepetés, hogy a Fidesz-KDNP szavazói között is viszonylag sokan, a megkérdezettek 30 százaléka gondolja úgy, hogy nem egy kivételes esetről beszélhetünk,

bár a legtöbb fideszes válaszadó (47 százalék) vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Megveszteghetőnek tűnik

Mint arról korábban beszámoltunk, Polt Péter legfőbb ügyész december elején kérte Völner Pál mentelmi jogának kiadását az Országgyűléstől, miután hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Völner Pál államtitkári posztjáról december 7-én lemondott, ugyanakkor még továbbra is országgyűlési képviselő.

A politikus az ügyészség szerint „a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott”, amiért „konkrét ügyeket” intézett „a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően”.

Hadházy Ákos független képviselő az ügy kapcsán úgy tudja,

az ügy kirobbanásának a hátterében az Igazságügy Minisztériumon belüli belharc állhat,

emellett a független politikus szerint egyébként lehetnek még további fideszes szálai a vizsgálatnak, ami akár a minisztérium csúcsvezetését is érintheti.

Az ellenzékben lévő pártok az ügy kapcsán Völner felettesének, Varga Juditnak a menesztését követelik.

 NYITÓKÉP: Varga Judit / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek