Az ellenzék Varga Judit fejét követeli, Márki-Zay már bűnőzőként hivatkozik Völnerre

Szerző: Aradi Péter
2021.12.07. 13:48

Máris reagált az ellenzék Völner Pál lemondására. Donáth Anna és Márki-Zay Péter is úgy véli, hogyha az Igazságügyi Minisztérium miniszter helyettese korrupt, akkor Varga Judit nem tudja ellátni a feladatát.

Az ellenzék Varga Judit fejét követeli, Márki-Zay már bűnőzőként hivatkozik Völnerre

Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettes december 7-én délelőtt lemondott, miután kiderült, hogy a legfőbb ügyész, Polt Péter hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás miatt indítványozta, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

A közlemény szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Az ellenzékben lévő pártok közül három reagált eddig az esetre, ketten közülük Völner felettesének, Varga Juditnak a menesztését követelik.

Márki-Zay Péter: Bűnözők figyelnek meg!

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Facebookon reagált az ügyre. Írását azzal kezdi, hogy azt hitte,

őt korrupció témában nem lehet már meglepni.

„Ma a magyarok megtudhatták, hogy az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, Völner Pál, Varga Judit miniszter helyettese és első számú bizalmasa rendszeresen papírzacskóban gyűjti be a kenőpénzt, milliókat töm a zsebébe a dubaji járattól bilincsben elvitt Schadl György, a Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Mert már a végrehajtásból is lopnak. A kisembertől, a legelesettebbtől is lopnak.

Nincs határ, lopniuk kell, mert csak lopni tudnak. A pénz útja pedig, ahogy ma kiderült, egészen a kormányig vezet” – írja Facebook-bejegyzésében Márki-Zay, aki nem adta meg az ártatlanség vélelmét Völner Pálnak, mivel a frissen lemondott államtitkárt konzekvensen bűnözőnek nevezi az írásában.

„Mit tett ezzel az országgal Orbán Viktor? A kormányában az Igazságügyi Minisztériumból irányítják a korrupciót, ráadásul annak a vezetőnek a kezében futnak össze a szálak, aki a Pegasus-kémszoftver bevetéséről dönt.

Nálunk tehát az állam nem a bűnözőket figyeli titkosszolgálati eszközökkel, hanem egy bűnöző figyel meg tisztességes állampolgárokat, újságírókat, vállalkozókat”

– köti össze a két ügyet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, majd gondolatát továbbfűzve arra szólítja fel Völner Pált, mondjon le az országgyűlési mandátumáról is, majd ígéretet tett, hogy kormányváltás után megtisztítják a korrupciótól a minisztériumokat, „a titkosszolgálatokat pedig egy bűnözőket bújtató párt szolgálata helyett az államérdek és a terrorizmus elleni harc szolgálatába állítjuk!”

Donáth Anna Varga Judit fejét követeli

„Ha a Bírósági Végrehajtói Kar le tudja fizetni Völnert, vajon kinek tett még szívességet?” – kérdezi Donáth Anna, a Momentum elnöke a Facebookra feltöltött posztjában.

Mint fogalmaz, az július óta tudható, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként képtelen, vagy még inkább nem hajlandó ellátni feladatát, a titkosszolgálatok törvényes működésének felügyeletét. Kiderült, hogy az újságírók, aktivisták, üzletemberek lehallgatásának engedélyezését törvénytelenül, teljes egészében lepasszolta államtitkárának, Völner Pálnak.

„Ma az is kiderült, hogy Varga Judit ezzel egy olyan politikus kezébe adta azt a döntést, hogy ki ellen vethetik be Magyarországon a Pegasus-kémszoftvert, aki

még Polt Péter ügyészsége szerint is korrupt”

– folytatja a Momentum elnöke. „Engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe? A ma napvilágot látott információk szerint Völner Pál nem elutasítana egy ilyen megkeresést, hanem mondana egy megfelelő összeget.”

Ahogy Donáth írja, Völner Pál, a Fidesz 2022-es jelöltje lemondott, viszont ennyivel nem érné be a Momentum frissen megválasztott elnöke.

Donáth szerint Varga Judit igazságügyi miniszternek vállalnia kéne a felelősséget,

mert ő az, aki hagyta, hogy – Donáth szerint törvénytelen módon – egy megvesztegethető államtitkára feleljen a lehallgatások engedélyezéséért.

„A miniszter nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni. Azonnal le kell mondania”

– zárta írását a Momentum EP-képviselője.

A Jobbik szerint maffiaállam van, Varga Judit vegye a kabátját

„Hogy Orbánék egy maffiaállamot építettek, annak régóta kézenfekvő bizonyítékai vannak” – kezdi közleményét a Jobbik.

„Sejthető volt, hogy a végrehajtói kar elnökének letartóztatása csak a jéghegy csúcsa. (...) Ami különösen vérlázító, hogy a (2-5 millió forintot – a szerk.) a gyanú szerint azoktól a végrehajtóktól kapta, akiknek

a ténykedése folytán családok tízezrei kerültek az utcára a Fidesz-kormányzás több mint egy évtizedében.”

A Jobbik szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben ezután Donáthhoz hasonlóan Varga Judit igazságügyminiszterről és a Pegasus-kémszoftverről értekezett:

„Joggal érdekelheti a közvéleményt az is, hogy a kamerák elől előszeretettel menekülő Varga Judit igazságügyi miniszter mit tudott a kollégája ügyleteiről. Feltételezzük, ez is szóba került, amikor

Völnerrel együtt figyeltek meg, és hallgattak le független újságírókat, üzletembereket és ellenzéki politikusokat”.

– fogalmaztak, majd a közleményüket úgy zárják, hogy szerintük ennyivel „nem úszhatják meg Orbánék”, és az ügy miatt „helyettesét követve Varga Judit is haladéktalanul vegye a kabátját” 

Még a Mi hazánk is megszólalt

„Nem meglepő, hogy a kormány vezetéséből is érintett valaki, köztudott ugyanis, hogy a maffiaszerűen működő végrehajtói rendszer

nem működhetne egy őket erősen támogató korrupt politikai háttér nélkül!”

– áll a szélsőjobboldali radikális párt közleményében, amit Fiszter Zsuzsanna, a párt végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa, egyben képviselőjelöltje jegyez.

Fiszter írásában ezután a „népnyúzó végrehajtó tevékenységről” ír, mivel szerinte a jelenlegi törvények a magyar nemzet kifogsztását segítik, majd úgy fogalmaz, „a nyomozásból tisztán látszik, milyen mélyen benne van a Fidesz a végrehajtók törvényesített ámokfutásában”, aminek szerinte minél előbb véget kell vetni.

Írását úgy zárja, hogy a kormánynak nem „szuperhatóságot” kellene létrehozni a végrehajtók fölé, hanem tényleges megoldást kellene eszközölnie, ugyanakkor arról már nem írt, hogy a szélsőjobboldali párt mit ért ezalatt.

Hivatali vesztegetéssel vádolják Völnert

Mint arról korábban beszámoltunk, Polt Péter legfőbb ügyész kedd délelőtt kérte Völner Pál mentelmi jogának kiadását az Országgyűléstől, miután hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Völner Pál államtitkári posztjáról azonnal lemondott, ugyanakkor még továbbra is országgyűlési képviselő.

Hadházy Ákos független képviselő úgy tudja,

az ügy kirobbanásának a hátterében az Igazságügy Minisztériumon belüli belharc állhat,

emellett a független politikus szerint egyébként lehetnek még további fideszes szálai a vizsgálatnak, ami akár a minisztérium csúcsvezetését is érintheti.

NYITÓKÉP: Varga Judit / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek