A golyóálló mellényben oviba látogató Orbán Viktor – búcsúzik a parlament

Szerző: Kósa András
2022.02.21. 13:53

A miniszterelnök hiányában, de erős napirend előtti vitával nyitotta a parlament a ciklus utolsó előtti ülését.

A golyóálló mellényben oviba látogató Orbán Viktor – búcsúzik a parlament

Cikkünk folyamatosan frissül.

Illett volna Orbán Viktornak hivatalosan is elköszönnie a parlamenttől, mielőtt átadja a kormányzást az ellenzéknek

– mondta a parlamentben napirend előtti felszólalásában Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a 2018-2022-es parlamenti ciklus utolsó előtti plenáris ülésén, miközben Orbán Viktor éppen Szlovéniába látogatott, hogy Janez Janša kormányfővel, egyik legszorosabb politikai szövetségesével találkozzon (ezen kívül március elején lesz egy négy napos ülés, ezen választják meg Áder János utódját Novák Katalin és Róna Péter közül).

Szabó Tímea szerint ma két Magyarország van: a Fidesz Magyarországán Orbán Viktor édesapja több milliárdos birtokot épít, ahol Szijjártó Péter luxusjachttal az Adrián nyaral, ahol Völner Pál csúszópénzt fogad el azért, hogy szegényeket kitegyenek az utcára és még mindig a Fidesz frakció tagja.

A másik Magyarországon egy egyedülálló rákos beteg anyát lakoltatnak ki Völner Pál haverjai, és ahol a diplomás pedagógusok krumplis tésztán élnek. Vagy ahol

„rendőrök tűzoltók rettegnek, hogy ne nőjön meg a gyerek lába, mert nincs pénz cipőre”.

Az előbbiben a fideszes haverok laknak, véli a Szabó, míg utóbbiban majd tízmillióan élnek. Utóbbiban viszont Orbán Viktor golyóálló mellényben megy óvodába, mert fél – zárta beszédét a Párbeszéd társelnöke.

Kövér László a bajsza alatt mintha mosolygott volna, amikor átadta a szót Dömötör Csaba államtitkárnak, majd már kikapcsolt mikrofonnal mondott még valamit Szabó Tímeának.

A Mininszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kormány jóléti intézkedéseit sorolta fel sokadszorra az adóvisszatértésektől kezdve a 25 év alattiak adómentességéig. Dömötör Csaba ezután megismételte a kormánymédia kommunikációs paneljeit arról, hogy Márki-Zay Péter „folyamatosan megalázza a vidékieket és a nőket”, de felszólalásában elhangzott a „dilidoboz” kifejezés is.

Ítéletig ártatlan

Csárdi Antal (LMP) a Völner-ügyről beszélt, szerinte a rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy egy miniszter (Rogán Antal) egyetemi vizsgát intézett telefonon a saját kabinetfőnökének. Ehhez képest ellene semmilyen vizsgálat nincs, és Völner Pál is szabadlábon van, miközben az ügy többi szereplőjét előzetesbe helyezték.

Schadl György a végrehajtói kamara szintén letartóztatott elnöke pedig érdekes módon éppen az v. Kerületben jutott ingatlanokhoz, itt volt korábban polgármester Rogán Antal. A helyi Fidesz-többség pedig megakadályozta egy kerületi vizsgálóbizottság felállítását.

Répássy Róbert, Völner Pál utódja az Igazságügyi Minisztériumban, megismételte Orbán Viktor mondását, miszerint amíg nincs jogerős bírósági ítélet Völner Pál ügyében, addig ártatlannak kell tekinteni, egyébként pedig az államtitkár lemondott kormányzati pozíciójáról. A baloldal „ehhez képest soha semmiért nem vállalja a felelősséget”.

Statisztika vs. statisztika

Bősz Anett a DK képviselője a nyugdíjasok helyzetéről beszélt, azt mondta, a svájci indexálás elhagyásával gyakorlatilag megszűnt a nyugdíjak értékkövetése Magyarországon, egyre több nyugdíjas szegény, ugyanez igaz a közalkalmazottakra is. Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára válaszul néhány nemzetközi statisztikát sorolt, például a Világgazdasági Fórumét, ami szerint Magyarországon a gazdasági növekedésből kiemelkedően nagy arányban részesülnek a szegényebb rétegek.

Majd felsorolta az árbefagyasztásokat, a kamatstoppos és más kiadáskorlátozó intézkedéseket.

Orbán a Fideszt is kicselezte?

Tóth Bertalan szintén Orbán Viktort hiányolta, mint megjegyezte, mivel szinte minden Fidesz-képviselő bent van a napirend előtti felszólalások idején, biztosan ők is azt hitték, bejön az ülésterembe a miniszterelnök. (Tény, hogy a felszólalás után hamar megcsappant a kormánypárti képviselők száma a teremben.)

Majd felidézte, hogy a parlament Igazságügyi Bizottságában a Fidesz leszavazta, hogy megvonják a végkielégítést Völner Páltól. Ezután az ellenzék szociális programjának intézkedés-tervezeteit kezdte el sorolni.

Neki ismét Orbán Balázs válaszolt, aki szerint

„a jó Isten mentse meg Magyarországot attól, hogy ismét a baloldal garázdálkodjon az uniós források fölött”,

szerinte 2010 előtt majdnem 500 milliárd forint közösségi pénz ragadt be, mert az MSZP-SZDSZ kormány nem tudta lehívni időben. Előfinanszírozásra nem volt lehetőség, amit lehívtak, abból korrupt, fölösleges beruházások valósultak meg.

Ehhez képest az Orbán-kormány uniós pénzfelhasználását maga Angela Merkel dicsérte pár éve.

„Mészáros Lőrint vécét pucolhat majd Szegeden”

Jakab Péter szerint a kormány kötelezővé tette az oltást egy sor foglalkozási ágban, ezért rengeteg rendőr, tűzoltó, tanár hagyja el a pályát, ráadásul ha valaki oltatlanként menne fogorvoshoz, annak húszezer forintért kell tesztet végeztetnie, ez maga a fizetős egészségügy.

„Ha az ellenzék nyer április 3-án, nem lesz kötelező az oltás”

– mondta. Jakab szerint Mészáros Lőrinc a választás előtt még tíz milliárdokért építhet stadiont Zuglóban, vagy építhet vízközművet Tatabánya környékén, de „április 3-án legfeljebb Szegeden tud majd vécét pucolni, önökkel együtt” – mondta a kormánypárti képviselőknek. És

„Orbán Viktornak sem lesz egy fillérje sem, ahogy a vagyonnyilatkozatában szerepel”.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, Jakab Péter a „szemkilövetővel állt össze”, egyébként pedig nincs kötelező oltás Magyarországon. Ellenben az ellenzék a vakcinák ellen kampányolt és fizetős egészségügyet akar. „Gárdamellény le, vörös csillag föl” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Jakabék „egy nemzeti pártot tettek a baloldal lába elé, ezért valakinek majd felelnie kell egyszer”.

„Itt a Feri, hol a Feri”

Simicskó István a KDNP frakcióvezetője természetesen a Fidesz-kornány intézkedéseit dícsérte és arról beszélt, ha az ellenzék nyer, ezek az eremények elvesznek majd. Zsigó Róbert családoklért felelős tárca nélküli miniszter maga is megismételte a kormány szociális intézkedéseit. Kocsis Máté a Fidesztől pedig az „itt a piros, hol a piros” játékra hajazva az „itt a Feri, hol a Feri” retorikai fordulatára építette fel beszédét, szerinte, ha „itt a Feri”, az csak bajt, romló életszínvonalat, korrupciót jelent; míg, ha „nincs itt a Feri”, akkor nőnek a bérek, nem kell adót fizetnüik a 25 év alattiaknak.

A magyaroknak ezért azt kell szerinte eldönteniük április 3-án, hogy „itt lesz-e Feri” (bár a DK elnöke nem volt a teremben), vagy nem, a magyarok előre akarnak-e menni, vagy hátra. A Jobbik képviselői ezután hangosan szóvá tették, hogy Kocsis Máté lefasisztázta őket, mire Kövér László azt mondta nekik, hogy Márki-Zay Péternél reklamáljanak.

Rétvári Bence az EMMI államtitkára szerint is Gyurcsány Ferenc a főnök a baloldalon, őt pedig az őszödi beszéd óta jól ismerheti mindenki.

NYITÓKÉP: Országgyűlés Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek