Boris Johnson kifut az időből és lassan kifut a barátokból is

Szerző: Aradi Péter
2021.12.19. 11:51

Lemondott Lord David Frost, a brit kormány brexitügyi minisztere, ami semmi jót nem jelent Boris Johnson számára.

Boris Johnson kifut az időből és lassan kifut a barátokból is

A Guardian és a BBC is arról, hogy a konzervatív tory képviselők már figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy ha maradni szeretne, szerezze vissza a kormánya feletti irányítást.

Andrew Bridgen, a párt meghatározó egyénisége például, aki időnként elég erős kijelentéseket tud tenni, vízválasztó pillanatnak nevezte Frost kilépését. A Times Radiónak megsemmisítő csapásnak nevezte Frost kilépését, Twitteren pedig azzal folytatta, hogy Johnson

szerinte lassan kifut az időből és a barátokból, hogy beválthassa egy igazi konzervatív kormány ígéreteit.

Nem tetszettek a korlátozások

A hírt elsőként közölő Mail on Sunday arról írt, hogy Frost már egy hete benyújtotta a lemondását Johnsonnak, mivel úgy érezte, a brexittárgyalások nem haladnak előre. Johnsonék ugyanis szeretnék elérni, hogy az EU-val tárgyalják újra a brexitmegállapodás egy részét, az ún. északír protokollt, emellett korábban a most lemondott Frost is elárulta: Johnsonékkal nem véglegesnek tekintették az évek alatt letárgyalt megállapodást. (Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

Johnsonék még korábban, hogy Frost január végéig marad, de mert a tervezett lemondás kiszivárgott,

Frost december 18-án, szombat este azonnali hatállyal lemondott.

Mint írta, csalódott, hogy a tervük nyilvánosságra került, és adott körülmények között azt tartja helyesnek, ha máris lemond. Frost a levélben köszönetet mondott Johnsonnak, szerinte a brexit már biztonságban van, azonban a haladási irányok miatt akadnak aggályai.

Az előzetes sajtóhírek szerint a lemondás legfőbb oka ugyanakkor nem a brexittárgyalások elakadása volt, hanem az, hogy

nem értett egyet az omikron miatti szigorításokkal.

A levelét olvasva, ezt mindenki elég valószínűnek is tartja. Johnson szerinte ugyanis bátor döntést hozott, amikor júliusban minden ellenállás ellenére újra megnyitotta az országot, legnagyobb sajnálatára azonban a nyitás nem bizonyult visszafordíthatatlannak. Szerinte meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal. „Remélem, mielőbb visszatérhetünk a helyes pályára, és

nem csábulunk az olyan kényszerintézkedések bevezetésére, amilyeneket máshol látunk”

– írta Frost.

Frost még egy múlt havi konferencián is arról beszélt, hogy nagyon örül neki, hogy Nagy-Britannia a világ talán legszabadabb országa, legalábbis ha a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat nézzük. „Itt nincsenek maszkok, nincs védettségi-igazolvány. Szeretném, ha ez nagyon sokáig így is maradna” – magyarázta.

A válaszában Johnson azt írta, hogy nagyon büszke a kormány és az ország érdekében végzett történelmi szolgálataira.

Balhé balhé hátán a kormányban

Johnsonnak a legrosszabbkor jött, hogy bomlani kezdett a kormánya, a brit közélet ugyanis

hetek óra egy kormányzati bulizós botránytól hangos.

Egy november végi cikkben a Daily Mirror arról, 2020-as karácsonya környékén a kormány több bulit is tartott. Ez azért jelentős, mert akkor igen szigorú korlátozások voltak érvényben az Egyesült Királyságban. Akkoriban nemcsak a közösségi terek voltak lezárva, hanem törvényileg is betiltották, hogy akár az emberek a saját lakásukon fogadják a barátaikat vagy a rokonaikat.

Az ügybe Allegra Stratton egykori kormányszóvivő bele is bukott, ugyanis egy sajtótájékoztató előtt azzal viccelődött, mennyire nem tartották be a bulin a járványügyi előírásokat. Szerencsétlenségére erről felvétel is készült.

A botrány azért is rendkívül kellemetlen a kormánynak, különösen Johnsonnak, mert a miniszerelnök éppen akkor jelentette be az új járványügyi korlátozásokat.

A szigorításokkal rengeteg tory sem értett egyet, és olyan példátlan párton belüli lázadáshoz vezetett, hogy csak az ellenzéki Munkáspárt támogatásával tudták átvinni azokat a Westminsterben,

miután a 326 fős tory-frakcióból 101-en nem voltak hajlandóak megszavazni Johnsonék új korlátozásait.

Az emberek viszont most joggal érezhetik úgy, hogy ezeket a korlátozásokat csak nekik kell betartaniuk, a politikusokra meg nem vonatkoznak, ezért nem elképzelhetetlen, hogy nem fogják komolyan venni őket.

Részben a botránynak is köszönhető volt, hogy december közepén a toryk egy olyan választókörzetet buktak el egy időközi választáson, aminek eddig mindig tory képviselője volt. A nyugat-angliai Észak-Shropshire választókerületben a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan győzött, méghozzá elég magabiztosan.

Morgan az eredményhirdetés után úgy fogalmazott, Észak-Shropshire népe az egész brit nép nevében szólt, és

azt üzente Boris Johnsonnak, hogy a buli véget ért.

Később több tekintélyes konzervatív politikus is már arról beszélt, Johnsonnak még egy dobása maradt.

De mi is ez a karácsonyi buli, és belebukhat-e Boris Johnson? Bede Ábel kielemezte! Mit jelent az Észak Shropshire-i választási eredmény Johnsonra nézve? Annak is utánajártunk!

NYITÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek