Völner Pál engedélyezte Áder János lehallgatását? – erős szezonvég a parlamentben

Szerző: Kósa András
2021.12.13. 16:25

A Pegasus-botrányban is aktív szerepet vállalt, nemrég lemondott igazságügyi államtitkár volt az év utolsó előtti parlamenti ülésnapjának egyik fő témája.

Völner Pál engedélyezte Áder János lehallgatását? – erős szezonvég a parlamentben

„Már egy komplett Kékfény-adást is össze lehetne hozni abból, ami az elmúlt hetekben Orbán Viktor körül történt” – kezdte a parlamentben a napirend előtti felszólalásokat Szabó Tímea.

A Párbeszéd frakcióvezetője Völner Pál korrupciós ügyét, vagy Kövér László házelnök kabinetfőnökének villaügyét említette (utóbbi arról szól, hogy egy elvileg határon túli magyarok megsegítésére létrehozott, és közpénzből is támogatott alapítványról derült ki, hogy budai luxuslakást bérelnek, amiben Kövér László kabinetfőnökének családja lakik).

Ki mondott le és ki nem?

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, Völner Pál a meggyanúsítás után lemondott, így tehát a jobboldalon van következménye egy ilyen ügynek, a baloldal részéről soha nem lehetett ilyet tapasztalni. „Nem szégyelli magát államtitkár úr?” – szólt oda ezután Dömötör Csabának Keresztes László Lóránt, az LMP részéről.

A párt frakcióvezetője szerint „kifejezetten döbbenetes, hogy az Igazságügyi Minisztérium államtitkáráról derült ki, hogy velejéig korrupt. Varga Judit pedig olyan feladatokat bízott rá erre a korrupt államtitkárra, ami meghatározza rengeteg ember életét”.

Az ellenzéki képviselő szerint

Boldog István és Simonka György kedden úgy szavaznak majd a Fidesz frakcióban, hogy korrupciós vádak miatt eljárás folyik ellenük.

„Ez a nemzeti keresztény kormányzás önök szerint” – mondta.

Rétvári Bence az EMMI államtitkára erre Czeglédy Csaba nevét említette, aki az ellenzék jelöltje lesz Szombathelyen és szintén büntetőeljárás alanya, majd Cseh Katalint, „akinél már házkutatás is volt” (nem volt, azon a telephelyen volt egy házkutatás múlt héten, ahová két, a képviselő édesapjához tartozó céget is bejegyeztek).

Rétvári Bence szintén azzal érvelt, hogy „Völner Pál legalább lemondott a mandátumáról, együttműködik a hatóságokkal”. „Az ellenzékben senki nem mondott le. Egész évben mást sem tettek, mint a parlamentben akadályozták a védekezést” – mondta az államtitkár.

A DK részéről Arató Gergely úgy fogalmazott Völnerről, hogy

„az önök államtitkárával szemben az önök legfőbb ügyésze volt kénytelen gyanúsítással érni, mert még ő sem tudta eltussolni”.

A DK képviselője szerint „az a legmegdöbbentőbb, hogy a hír hallatán mindenki arra gondolt, miért engedte el Orbán Viktor a kezét? Miért pont ő?”. Majd Völner Pál egyik nyilatkozatát idézte, amiben a lemondott államtitkár arról beszélt, „ha az ember megéli a hitét, akkor az látszik a cselekedetein is. Ez az elsődleges, mert beszélni mindenki tud”.

Arató Gergely szerint elképzelhető, hogy Völner Pál adhatott engedélyt Áder János megfigyelésére is.

(A Direkt 36 kiderítette, hogy Áder János biztonságára felügyelő tiszteket is megfigyeltek a Pegasus szoftverrel – a szerk.)

Répássy Róbert az Igazságügyi Minisztérium Völner Pál helyére frissen kinevezett államtitkára válaszában azt mondta, az

„ügyészség teszi a dolgát, az ügyészség független”.

A politikai felelősséget pedig vállalta Völner Pál.

Tóth Bertalan MSZP elnök szerint „a legkorruptabb országgá váltunk a Fidesz alatt”. Eközben 43.6 százalékos teher sújtja a minimálbért, az egyszülős háztartásokban 21 százalékra nőtt a dolgozói szegénység aránya.

Dömötör csaba válaszában azt mondta, az Orbán-kormány alatt nőttek a bérek és az állami vagyon is.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről azzal kezdte,

„Völner Pál, Varga Judit és a végrehajtói kar egy maffiaként működő szervezetként”

tett tönkre embereket, és lakoltatott ki kisnyugdíjasokat. „Fölül vesztegetnek lent a legszegényebbeket kifosztják, feltehetően családok kilakoltatása után szedett sápot egy államtitkár”.

Répássy Róbert a kormány devizahitelek előtörlesztéséről, árfolyamáról szóló kormányzati intézkedéseket sorolta válaszában.

Budai Gyula a városháza állítólagos eladási terveivel és a főpolgármesteri hivatalban hétfőn reggel tartott házkutatásokkal kapcsolatban beszélt, és Karácsony Gergely lemondását követelte.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta,

megélte 1944-45-öt, a kitelepítéseket; azt 1956-ban látta „a fákra felakasztott és tankok által megtaposott embereket”,

emiatt csak azt mondhatja, hogy „olyan nyugodt évtizede az országnak, mit az elmúlt tíz évben, nem volt”.

NYITÓKÉP: MTI/Burák Noémi

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek