Így kell válságot kezelni: megint eltiltották az adóemeléstől az önkormányzatokat

2021.11.26. 12:40

És nem vethetnek ki új adókat sem.

Így kell válságot kezelni: megint eltiltották az adóemeléstől az önkormányzatokat

A cikket az Ugytudjuk.hu szállította.

Ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben sem vethetnek ki új adókat, a meglévőket pedig nem emelhetik az önkormányzatok – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök éjjel megjelent számából.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendeletben úgy fogalmaznak:

  • 1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • (2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • (3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Ez természetesen jelentős érvágás az amúgy is legatyásodott önkormányzatoknak, hiszen a válság miatt elvett bevételek és a gazdasági visszaesés mellett a felpörgő infláció is sújtja a településeket.

Persze hiába mindez, a Fideszt egy pillanatra nem zavarta össze a saját maga által megalkotott rendelet, és rendszeresen azzal vádolják meg a „baloldali” (értsd: nem fideszes) önkormányzatokat, hogy azok adót emelnek.

Így tett például Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára is még októberben. Mivel nagyon érdekelt minket, hogy tud egy önkormányzat törvénytelenül adót emelni ebben az országban, ezért rákérdeztünk a szombathelyi önkormányzatnál, hogyan is zsigerelik ki a választópolgárokat a kormány kikerülésével.

A Fidesz szerint adót emeltek a "baloldali önkormányzatok", most kiderül, hogy mi igaz ebből

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára cstütörtökön azt mondta: a járvány alatt a baloldali vezetésű települések ahelyett, hogy segítették volna a vállalkozásokat, adókat emeltek. Mivel kiváncsiak voltunk ezekre az állítólagos adóemelésekre, ezért megkerestük a szombathelyi önkormányzatot, mi az ő álláspontjuk ennek kapcsán.

Nos, sehogy, sőt: a szombathelyi önkormányzat közölte: 2020-ban a kihirdetett veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került, helyi érdekeltségű vállalkozások segítése érdekében módosította a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, így már áprilistól biztosította a kedvezményes közterület-használati díjat (ezt a kormány csak májustól tette kötelezővé). Ezt követően 2021-ben döntöttek a teraszokat érintő díjak elengedéséről, megelőzve a kormány erre vonatkozó döntését.

NYITÓKÉP: Dezidor / Wikimedia Commons

Bazsó Bálint / Ugytudjuk.hu

A cikket az Ugytudjuk.hu szállította.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek