Megjelent az új katatörvény „az értékteremtő munka védelmében”

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.19. 08:02

Miután Novák Katalin aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az a törvénymódosítás, amelynek értelmében katások százezrei esnek ki az adózási formából.

Megjelent az új katatörvény „az értékteremtő munka védelmében”

Az új jogszabályt mindössze néhány mondatban indokolják. E szerint azért volt szükség az új jogszabályra, mert

„a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka”.

A törvényszöveg szerint az érintett katások „a legkisebb gazdasági teljesítményű egyéni vállalkozások”, és

indokolt az ő „adózási feltételeik javítása az az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően”

A jogszabály értelmében adóalanyiság bejelentésére augusztus 1-jétól szeptember 25-ig lesz lehetőség, s ez az adóalanyiság szeptember 1-től jön létre.
Aki adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint

durva hiba maradt az új katatörvényben.

Hétfő esti közleményükben azt írják,

az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

Az új KATA törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től – mutat rá a szervezet.
A szakmai szervezet szerint 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás „számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő "KISADÓZÓ" szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg”.

Hozzátették, hogy az észrevételt már szombat éjjel eljuttaták emailben a Sándor-palotában. Az MKOE levelét az államfő válaszra sem méltatta, majd vasárnap aláírta az új szabályozást.

NYITÓKÉP: Tüntetés a katatörvény ellen július 15-én

FOTÓ: Cserdi Dóra/Azonnali

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek