Pénzért szabadulhatnak kurd börtönökből az Iszlám Állam tagjai

Szerző: Kósa András
2021.11.22. 09:41

A Guardian legalább két emberrel beszélt, akik elismerték, hogy korábban az Iszlám Állam nemzetközi szervezet tagjaiként harcoltak, nemrég pedig pénzért szabadultak a börtönből egy „visszailleszkedési program” keretében.

Pénzért szabadulhatnak kurd börtönökből az Iszlám Állam tagjai

Már Törökországban van az a két férfi, akik nemrég még egy szíriai kurd börtönben ültek azért, mert korábban az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezetben harcoltak - derül ki a Guardian brit lap oknyomozó riportjából.

Szíria északi részén a kurd ellenőrzés alatt álló területeken mintegy tízezer korábbi Iszlám Állam-tagot tartanak börtönökben évek óta. Mivel ez nemcsak rengeteg pénzbe kerül, de egy a fogvatartottak egy része valószínűleg nem is minősül terroristának, a kurd hatóságok „visszailleszkedési programmal” próbálkoznak.

Az ugyanakkor komoly problémát jelent, hogy mindenkiről egyértelműen megállapítsák: korábban részt vett-e terrorcselekményekben, emberiesség elleni bűnökben, vagy sem. A jelek szerint ezt használja ki az, akinek van hozzá elég pénze.

A Guardian azt írta, a két férfi, akivel beszéltek, fejenként hatezer fontot (2.64 millió forint) fizetett a kurd hatóságoknak, hogy bevegyék őket a programba és igazolják is, hogy nem jelentenek veszélyt szabadulásuk esetén. Egyikük azóta a családjával már távozott is Szíriából Törökországba.

A végsőkig harcoltak

Azt mindketten elismerték, hogy egészen az Iszlám Állam végső összeomlásáig, 2019 márciusáig harcoltak a szervezetben, de tagadták, hogy civileket gyilkoltak volna, vagy terrorcselekményt hajtottak volna végre. Egyikük azt mondta, amikor csatlakozott, nem ismerte a szervezetet és nem tudta, hogy ilyen erőszakos ideológiát követ.

Azt nem tudni, hányan szabdalhattak ki hasonló körülmények között, de a két férfi azt mondta, Haszeke város börtönéből, ahol őket tartották fogva, legalább tíz az övékéhez hasonló esetet ismernek. A Guardian megkereste a területet ellenőrző, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) is az ügyben; a szervezet szóvivője azt mondta, a hozzájuk eljuttatott, a visszailleszkedésről szóló papírokat nem ők állították ki, egyébként pedig soha nem engednek el olyanokat, akiknek vér tapad a kezéhez.

Mint a Guradian megjegyzi, az SDF már régóta sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy állítson fel nemzetközi bíróságot az egykori Iszlám Álam-tagok helyzetének rendezésére, de mindeddig semmi nem történt.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek