Hat, az Iszlám Államhoz csatlakozott nőt telepített haza Belgium

2022.06.21. 15:28

Otthon börtönbüntetés vár a néhai dzsihádista feleségekre.

Hat, az Iszlám Államhoz csatlakozott nőt telepített haza Belgium

A belga hatóságok hazatelepítettek egy szíriai menekülttáborból hat olyan belga nőt, akik korábban kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal - számolt be az Euronews. A nők a gyermekeikkel együtt érkeztek vissza Európába.

Az északkelet-szíriai kurd közigazgatási hivatal megerősítette, hogy vasárnap a belga küldöttségnek 16 gyermeket és hat nőt adtak át, akik mindannyian az Iszlám Államhoz köthetőek.

A hazatelepített nők a Roj menekülttáborban éltek, ahonnan 2021 júliusában tíz gyermeket és hat anyát hoztak el a belga hatóságok egy nagyszabású akció keretében.

Frederic Van Leeuw belga szövetségi ügyész elmondta, hogy a hazaszállított gyermekek 2010 és 2019 között születtek. Őket a megérkezésük után kórházba szállították vizsgálatokra, majd átadták az ifjúságvédelmi szolgálatnak.

A hat anyát már a megérkezésük előtt öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélték terrrorizmus támogatása miatt.

Van Leeuw kiemelte, hogy a hazatelepítésről szóló döntés a gyermekek minden felett álló érdekében született meg.

Alexander De Croo belga miniszterelnök 2021 márciusában megígérte, hogy a kormány mindent megtesz az ISIS-hez csatlakozott belga állampolgárok gyermekeinek hazatelepítéséért.

Az ISIS térnyerése után több ezer európai állampolgár utazott Szíriába, hogy belépjen a terrorszervezetbe: a hatóságok információi szerint

2012 óta közel 400 belga csatlakozhatott az Iszlám Államhoz.

Az Iszlám Állam kötelékében harcoló európai férfiak nagyrésze jelenleg kurd fogolytáborokban van, a feleségeik és a gyermekeik pedig menekülttáborokban élnek rossz körülmények között. Bizonyos országok - például Belgium és Németország - hazatelepítik őket és bíróság elé állítják az anyákat; ezzel szemben az Egyesült Királyság nem fogadja vissza a dzsihadisták feleségeit.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek